Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz

Ramazan ayında nasıl  beslenmeliyiz

Ramazan ayında, beslenme alışkanlıkları tümüyle değişir. üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması  beslenme düzenini olumsuz etkileyebilir. Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az iki öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir..

SAHURSUZ ORUÇ TUTULMAMALIDIR. Çünkü sahurda yenilen hafif bir öğün gün boyu açlığı engelleyecek, açlık süresinin çok uzamasını engelleyerek oluşabilecek kan şekeri düşüşünü kontrol altına almayı sağlayacak, yorgunluk, baş ağrısı, unutkanlık ve zihinde oluşacak dikkatsizliği önleyecektir.

 Genelde sahurda oruç tutan bireyler günü daha tok geçireceğine inanarak hamur işleri dediğimiz mantı, makarna, börek, gözleme, ekmek ve kızartma ağırlıklı besinleri fazla miktarda tüketmektedir. Sahuru yatmadan önce yapan veya sahurda uyanıp bu tür yiyecekleri yiyen bireyler için bu çok tehlikelidir. Çünkü uyandıklarında midede ağırlık, yanma ve ekşime hissedebilmektedirler. Bu durumu engellemek için sahurda yumurta, peynir, tuzsuz zeytinden oluşan proteinden zengin ve domates salatalık yeşillik içeren  kahvaltılık tarzı beslenme ile sahur yapılmalıdır.

  İftara veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.

   SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vd. içmeye özen gösterilmelidir.

  ARA ÖĞÜN TÜKETİN: iftardan 1,5-2 saat sonra meyve ve süt/yoğurt/ kefir ile ara öğün yaparak kan şekerinizi dengede tutun.

  İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

  Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.

  İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.

  Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

  Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Sena Kazan

Uzm. Dyt. Sena Kazan, lisans eğitimini Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde yüzde yüz başarı bursu ile tamamladı ve ardından yine Haliç Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimini sürdürerek uzman diyetisyen unvanını aldı. 

Lisans öğrenimi süresince çocuk stajını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ nde; yetişkin stajını ise Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bezmialem Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tamamladı.

Mezuniyetinin ardından kısa bir dönem Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Uzm. Dyt. Sena Kazan, 2015 yılı itibari ile çalışmalarına Medicine Hospital'da devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Dyt. Sena Kazan
Uzm. Dyt. Sena Kazan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube