Rahimde yara nedir ?

Rahimde yara nedir ?

RAHİMDE YARA DEDİKLERİ NEDİR ?

Rahim bebeği taşıyan kısım, vajina ilişkiye girilen kısımdır. Bir jinekolog muayene sırasında hastasını Muayene masasına yatırdığı zaman hiçbir yardımcı araç kulanmadan baktığı yere vulva- dış deri kısım denir. Vajina bu dış deri kısmın rahimle bağlantısını kuran ve bebeğin normal doğumda katettiği  yoldur. Ancak vajinayı tamamen görebilmek için hekimler spekulum-denen bir alet kullanırlar. Spekulum esnek olduğu için kendi üzerinde katlanan vajinanın açılmasını böylece- daha yukarda yer alan ve aslında rahmin vajinaya uzanan kısmı olan-rahim ağzının görülmesini sağlamak için kullanılır. Bir jinekolog spekulumla bakmazsa hiçbir zaman rahim ağzını-serviks,kollum- göremez. Rahim ağzı denen kısmı göremeden PAP smear denen rahim ağzı kanser tarama testini yapamaz.

Rahimde yara dendiğinde de aslında kastedilen rahim ağzında yaradır. Anatomik olarak rahim ağzı bir geçiş bölgesidir. Rahimden vajinaya veya tersi geçiş için bir boğaz gibidir. Bu yüzden buraya Latince de boyun anlamına gelen serviks- veya kollum denir. Her geçiş bölgesi, gibi kanser oluşumu açısından riskli olabilecek bir alandır. Kadınlarda rutin muayene sırasında mutlaka görüldüğü için düzenli smear aldıran kadınlarda hiçbir zaman rahim ağzı kanseri  oluşmaz.

Yara olarak bilinen ise jinekologların daha çok erozyon olarak tanımladığı rahim ağzında yer alan dayanıklı dokunun aynen bir erozyon gibi aşınması sonucunda, daha alttaki  -yumuşak, kırmızı, damarlı -dışardan bakıldığında kabuğu kalkmış bir yara gibi görünen alanıdır. Bu dokuda erozyon oluşması zaten çok kolaydır. Vajinanın rahime doğru uzanan kısmı olduğu için bütün enfeksiyonların ilk durak noktasıdır. Tıpkı her gribal durumda burnunuz, boğazınız gibi en dışa yakın alanların tahriş olması gibi, her akıntılı durumda da burası tahriş olur. Burnunuz ne kadar çok akarsa o kadar kızarıp kabuk bağlayabilirse burası da kızarıp aşınabilir. İşte kadın doğumcular buna erozyon der. Bazen de yara denerek anlatılır.

Yara denen durum genel olarak dokunun bir zayıflama halidir. Tedavisi öncelikle altta yatan sebebe yöneliktir. Sürekli hal alır ise enfeksiyon veya kanser başlangıcı olmadığı kesinleştirildikten sonra,  yakma olarak bilinen koter veya dondurma olarak bilinen kryo ile üstü kapatılarak iyileşmeye bırakılır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı

Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, 17 Aralık 1973 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Halkalı Kent Hastanesi'nde, Gelişim Hastanesi'nde, Memorial Hizmet Hastanesi'nde, Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmış olan Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, mesleki çalışmalarına Bakırköy'de bulunan Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir. Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, Türkiye Jinekoloji ve Obstetriks Derneği, Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği, Jinekolojik Endoskopi Derneği, Türk T ...

Etiketler
Rahim ağzında yara
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı
Muğla - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube