Rahim içi hastalıklarında histeroskopi

Rahim içi hastalıklarında histeroskopi

Son yıllarda bilim dünyasında atılan yeni adımlarla birlikte tıp dünyasını yakından ilgilendiren gelişmeler, çeşitli dallardaki tedavi yöntemlerine yeni kapılar aralarken, bu gelişmeler ve yeniliklerden payına düşeni alan kanallardan biri de kadın hastalıkları kolu oldu. Özellikle rahim ağzı ve rahim içi hastalıkları konusunda ortaya çıkan yenilikler, geliştirilen yeni tedavi yöntemlerinin de daha sağlıklı bir zemine oturmasına olanak sağladı. Bu alanda önemli bir yer tutan tedavi yöntemlerinden biri olan Histeroskopi; tanı koyma ve cerrahi işlemlerin çok daha pratik, hijyenik ve çözüm odaklı olarak sonuçlandırılması işlemi olarak özetlenebilir.

Rahim içi hastalıklarında tanı koyma ve cerrahi operasyonu gerçekleştirmek için başvurulan Histeroskopi yöntemi; mercek uçlu bir cihaz sayesinde rahim içindeki tanı koyulması ve cerrahi operasyon gerektiren rahatsızlıkları ortaya çıkarmak için önemli bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Mercek yardımıyla görüntülenen rahim içi, dijital bir monitör yardımı ile görüntülenerek hastanın şikâyetleri hakkında bulgulara ulaşılmaya çalışılır. Bu aşamada rahmin içindeki görüntüyü monitöre aktarmak için kullanılan ve ucunda kamera ya da mercek bulunan cihaza Histeroskopi adı verilir.
Rahim hastalıkları konusunda oldukça pratik ve fonksiyonel bir cihaz olan Histeroskopi, rahim içerisindeki miyom, yapışıklık, polip ve septum gibi organizmalar üzerinde tanı yapılarak cerrahi operasyon hakkında yol çizme konusunda oldukça profesyoneldir. Tanı amaçlı kullanılmasının yanı sıra cerrahi operasyonlar sırasında da kullanılan Histeroskopi cihazı, rahim bölgesindeki işlemin ardından küçük çaplı kanama ve ağrılarına neden olmakla birlikte, herhangi bir risk taşımamaktadır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ömür Taşkın

Prof. Dr. Ömür TAŞKIN, Mersin’de doğmuştur. Lise eğitimini 1975–1979 yılları arasında Tarsus American Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise öğrenimi sırasında 1976 yılında Öğrenci Değişim Programı kapsamında ABD – Santa Fe Springs’de bulunmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1987-1991 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1991-1993 yılları arasında Reproductive Endocrinology & Infertility Fellowship Dept. Obstetrics and Gynecology Baylor College of Medicine Houston, Texas, USA’da yan dal ihtisasını tamamlamıştır. 1985-1987 yılları arasında mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında Konya – Ermenek’te görev yapmıştır. 1 ...

Etiketler
Histeroskopi nasıl yapılır?
Prof. Dr. Ömür Taşkın
Prof. Dr. Ömür Taşkın
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube