Rahim ağzı (cerviks) hastalıkları

Rahim ağzı (cerviks)  hastalıkları

Rahim Ağzı Hastalıkları

RAHİM AĞZI NEDİR?

Tıbbi ismi cerviks olan rahim ağzı 3cm uzunluğunda rahimin alt kısmında vajinaya açılan bölümüdür.İç delik ile rahime,dış delik  ile vajinaya açılır.Rahim ağzının esas görevi rahimi,tüpleri ve karın içi organları vajinadan gelen enfeksiyonlara karşı koruyucu barier oluşturmasıdır.Bu barıyer olmasa idi karın içi organlar enfeksiyonlara direkt olarak maruz kalırdı.Rahim ağzı bu koruyuculuğunu içindeki milimetrik kanalı koyu bir salgı salgılayıp kapatarak sağlar.

Rahim ağzının hastalıklarının oluşmasında önemli olduğu için bu dokuyu kapatan epitelden de bahsetmek gerekir.İç kanalı daha çok salgılama özelliği olan örtü tabakası,vajinadaki kısmını ise vajinadan gelecek bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan çok katlı yassı epitel örtmektedir.Her iki hücre tipinin sınır oluşturduğu bir sınır bölgesi vardır.Bu sınır bölgesindeki her iki hücre türü yapıları ve davranış özellikleri nedeniyle ,birbirleriyle devamlı bir geçimsizlik halindedirler ve bir hücre tipi,diğer hücrenin sınırları içine ilerliyerek kendi hakimiyetini kurma çabası içindedir.Bu nedenle bu bölgede devamlı hücre atılımı ve yenilenmesi söz konusudur.

Rahim ağzı jinekolojik muayenelerde çıplak gözle çok kolay gözlemlenir.

Her yıl düzenli jinekolojik kontrollerini yaptıran kadınlarda rahim ağzı hastalıkları çok erken  evrelerde teşhis ve tedavi edilebilmektedir.

RAHİM AĞZI HASTALIKLARI NELERDİR?

Rahim ağzının hastalıkları iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki ana başlık altında incelenebilir.Ayrıca nadir görülen doğumsal yapı anomalileride vardır.

RAHİM AĞZININ İYİ HUYLU HASTALIKLARI   

En çok görülen servisit,diğer ismiyle erezyon de coll,servikal erezyon veya halk arasında rahim ağzı yarası denilen hastalıkdır. Rahim ağzı yaralarının oluşmasında yukarda anlatılan hücre sınır savaşları önemlidir.Rahim ağzı kanalındaki sıvı salgılayan hücreleri.

Gebelikde vücut değişikliğin ortama hakim olmasıyla oluşan yaralara ektropion denir ve bol akıntıya sebep olurlar. Birde enfeksiyona bağlı,irritasyon veya travmaya bağlı hücre dökülmesiyle oluşan yaralar vardır. Enfeksiyon yapan bakteriler ,trichomonas,actınomikoz, gonore,chlamidya, tuberkuloz,virusler ise HPV,HIV dir. Tahriş nedenleri vajinal lavaj yapmak,vajinal tampon ve peser kullanımları,spıral(rahim içi araç) kullanımı,sık yapılan küretajlardır.Kadınların çoğunluğu hayatının bir döneminde servisit problemi ile karşılaşır.Yaşı ne olursa olsun cinsel yönden aktif olan kadın sevisit için uygun adaydır.

Rahim ağzı yaralarının kendisine özel bir bulgusu yoktur.Hiç bulgu vermeyebilir. Akıntı en önemli bulgusudur. Akıntı beraberinde vajinada yanma,cinsel ilişkide ağrı,acı,kasık ağrısı ve ilerlemiş vakalarda idrar şikayetleri beraberinde olabilir. Bulgular sadece yaraya ait olabileceği gibi,beraberinde eşlik eden hastalıklara da ait olabilr. Rahim ağzı çevre organların koruyucu bariyeridir. Fakat kendi enfeksiyonlarını da etrafındaki organlara kan ve lenf akımı yoluyla mesaneye,rahime, tüplere, yumurtalıklara, böbreklere gönderir.

Akıntı maalesef toplumumuzda,sosyo-kültürel seviyesi düşük olanlar tarafından normal olarak kabullenilmektedir. Ve başka bir nedenle doktora gittiğinde tesadüfi olarak yara tesbit edilir. Ve çoğu kerede önemsenmez. Yara şikayete neden olduğunda ilerlemiştir. Hatta kronik tahriş sonucu hücrelerde kanseröz değişimler başlayabilir.

Rahm ağzı yaralarında oluşan yoğun akıntı, spermlerin rahim içine geçişini engelleyerek kısırlığa neden olabilir. Rahim ağzı yaralarıyla gebe kalanlarda erken doğum ve düşükler olabilir. Servisitle birlikte doğum yapan annelerin bebeklerinde göz ve akciğer enfeksiyonlarına daha fazla oranda rastlanmaktadır.


 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe DARAMA, Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Giresun'da tamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini iyi bir derece ile bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2 sene Karadeniz, 2 sene de Konya'da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. Bu sırada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bir süre Ordu Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmış, daha sonra İstanbul'a atanmıştır. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı AÇSAP'dan emekli olmuştur. Daha sonra Özel GOP Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1988 yılından günümüze kadar Ordu ve İstanbul olmak üzere aralıksız muayenehane hizmeti vermiştir. Hekimlik hizmeti süres ...

Etiketler
Rahim ağzı hastalıkları
Op. Dr. Ayşe Darama
Op. Dr. Ayşe Darama
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube