Prp tedavisi nedir? hangi hastalıklarda kullanılmaktadır?

Prp tedavisi nedir? hangi hastalıklarda kullanılmaktadır?

PRP (Platelet rich plasma = Trombositten zengin plazma), dünyada son 2 yılda oldukça popülarize olmuş bir tedavi yöntemidir. Spor hekimliğinde, özellikle kas ve tendon yaralanmalarında geniş bir tedavi alanı bulmuş ve sporcu sakatlıklarında sahaya dönüş süresini kısaltmıştır. Ayrıca diz gibi büyük eklemlerin kıkırdak hasarlarında (kireçlenme) oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır.

PRP uygulamasında, hastanın kendisinden alınan venöz kan (PRP uygulama kitine göre 15-60 cc arasında değişmektedir), santrifüj işleminden geçirildikten sonra geriye kalan trombositler yine enjeksiyon yolu ile hastalıklı bölgeye verilmektedir. İşlem, genellikle 2-3 haftalık aralıklarla 3 kez uygulanmaktadır. Kişinin kendi kanı kullanıldığı için allerjik bir reaksiyon olma olasılığı yoktur. Dolayısı ile bir yan etkisi yoktur. Uygulama sonrası 24 saat süreyle lokal soğutma uygulanmaması ve Aspirin türevi kan sulandırıcı ilaçların alınmaması önerilmektedir.

PRP, özellikle kronik (müzmin) eklem hastalıklarında (ağır olmayan kireçlenmeler), kas ve tendonların akut ve kronik yaralanmalarında (diz yan bağ yaralanmaları, kas yırtıkları, Aşil tendon kopmaları, tenisçi dirseği, omuz kas yırtılmaları gibi), bağ ameliyatlarında güçlendirici olarak (çapraz bağ ameliyatlarında) ve kemik kaynama sorunlarında  kullanılmaktadır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hasan Tatari

Prof. Dr. Hasan TATARİ, 1963 yılında İzmir’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde bitirmiştir. 1981 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’de başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından bir yıl süreyle Kütahya Seyitömer Dispanseri’nde mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında görev yapmıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık sonrası mecburi hizmetini ise 1994-1996 yılları arasında Kocaeli Kandıra Devlet Hastanesi’nde yerine getirmiştir. 1997 yılında uzman doktor olarak Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda akademik kariyerine başlayan Prof. Dr. Hasan TATARİ, 1997-2001 yı ...

Etiketler
Prp
Prof. Dr. Hasan Tatari
Prof. Dr. Hasan Tatari
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube