Probiyotikler: sağlıklı yaşam için yararlı dost bakteriler

Probiyotikler:  sağlıklı yaşam için yararlı dost bakteriler

Yeterli miktarda alındığı zaman kişinin sağlığı ve fizyolojisi üzerine olumlu etki gösteren yararlı (non-patojen) canlı mikroorganizmalardır.

Probiyotiklerin sahip olması gereken özellikler;

Zararsız ve güvenilir olmalı,

Yüksek oranda canlı mikroorganizma (10 8 clu) içermeli,

Gastrointestinal kanalda canlı kalabilmeli ve metabolik aktivitesini devam ettirebilmeli,

Doğal mikrofloraya adapte olabilmeli,

İmmün sistemi uyarabilmeli,

Antimikrobiyal madde üretebilmeli,

Besinlere eklemede ve klinikte güvenli olmalı,

Eklendiği üründe tadı olumsuz etkilememeli.

Probiyotikler,  barsaktaki yararlı bakterileri arttırarak, zararlı bakterilerin sayısını azaltarak etkili olurlar. Barsak sisteminde iyi bakterilerin doğal dengesinin korumasına ve yenilemesine yardımcı olurlar. Sindirim sistemi üzerine ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidirler.

Ayrıca son yıllarda probiyotiklerin obezite ile mücadeledeki yeri çalışmalarla desteklenmektedir.

Yapılan bir çalışmada kontrol grubu ile karşılaştırıldığında probiyotik verilen grubun vücut ağırlığında azalma, çeşitli bölgelerinde yağ doku kütlesinde azalma görülmektedir. Ayrıca karaciğer yağlanmasını azaltıcı, kan lipid profilini düzenleyici, glukoz toleransını iyileştirici olduğu bildirilmiştir.

Başka bir çalışmada ise düşük yağlı yoğurt ve probiyotik yoğurt tüketen iki grup 12 hafta kilo kaybı programında takip edilmiş ve çalışma sonunda probiyotik yoğurt tüketiminin total kolesterol, LDL kolesterol ve insülin direncini azaltmada daha etkili olduğu görülmüştür. Probiyotiklerin kilo kaybı programında lipid profiline ve insülin duyarlılığına olumlu etkisi belirtilmiştir.

* Probiyotiklerin sağlığa faydalı etkilerinden yararlanmak için hergün 10 8 cfu/gün alınması ve etkisinin devamı için düzenli tüketilmesi gerekir.

* Probiyotikler, iltihabi barsak hastalıkları, kalın barsak kanseri, irritabl brsak sendromu, non- alkolik karaciğer yağlanması, peptik ülser, karaciğer sirozu gibi birçok hastalıkta da kullanılabilir. 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Özge Aslan

Dyt Özge ASLAN, 1993 yılında Sivas'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı üniversite eğitimini 2015 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Henüz öğrenciyken birçok kurumda staj yaparak mesleki deneyim kazanmaya başlayan Dyt Özge ASLAN, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri ve Yüksek Öğretim Kurulu gibi birçok hastane servis ve polikliniklerinde çalışma fırsatı bulmuştur. Ayrıca üniversite eğitiminin yanı sıra Mikro Beden Dili, Diksiyon ve Güzel Konuşma, Etkili İletişim, Beslenme İlintili Hastalıklarda Metabolik ve Biyokimyasal Değişiklikler Kursu... gibi birçok seminer ve kurslara katılmış olup sertifika almaya hak kazanmıştır. Dyt Özge ASLAN, mesleki çalışmalarına 2015 yılından beri Yıldızeli Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda devam etmektedir. ...

Etiketler
Probiyotik besinler
Dyt. Özge Aslan
Dyt. Özge Aslan
Sivas - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube