Prezervatif niçin kullanılır?

Prezervatif niçin kullanılır?

Ülkemizde cinsel açıdan aktif pek çok insan prezervatifin gerçekten ne işe yaradığını bilmiyor. Oysa ki lateksten yapılmış o küçük halka, doğum kontrolü ve AIDS'i önlemek dışında partnerinizi ve sizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyor.

Cinsel hastalıklar keyfinizi kaçırmasın.

Türk erkeği cinsel zevki azalttığını düşünerek, prezervatif kullanmak istemiyor. Halbuki prezervatif kullanılmadan, korunmasız cinsel ilişkiye giren erkeklerde; genital siğil, penis kanseri, kronik prostat iltihabı ve sistemik hastalıklar, Hepatit ve AIDS bulaşma riski söz konusu.
Cinsel yolla bulaşan ilerleyen süreçte  testislerin de etkilenmesiyle kısırlığa, böbrekleri ve idrar yollarını etkileyerek, nefrit ve sistite sebep olabilmektedir. HPV(genital siğil), herpes(genital uçuk), frengi gibi enfeksiyonlar ise peniste ülser, siğil ve tahriş yaratarak, cinselliği sınırlamakta ve penis kanserine kadar giden sonuçlar yaratmaktadır. Bütün bunlarla beraber erkek kendisi gerek lokal, gerekse sistemik hastalıklara sebep olmakla birlikte, bulaştırıcılık ise en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Erken boşalanlar dikkat!

Cinsel yolla bulaşan clamidya, üreoplama,mycoplazma, gonore(bel soğukluğu), frengi gibi bazı hastalıklar; geçici ereksiyon, orgazm, erken boşalma gibi fonksiyonel problemler yaratırken, tekrarlayan enfeksiyonlarla bu problemler kronik prostatite ve testis enfeksiyonuna sebep olarak kalıcı hale gelebilmektedir. Etkilenen testisler testosteron hormon salınımını azaltarak, ciddi ereksiyon ve ağrılı cinsel ilişkiye sebep olmaktadırlar.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem kadınları hem de erkeklerin hayatında ciddi sorunlara neden oluyor.

Korunmasız cinsel ilişki nedeniyle erkeklerde görülen cinsel hastalıklar:

Genital siğiller ve penis kanseri; Korunmasız ilişki ile en sık karşımıza çıkan 120'den fazla bilinen tipi olan HPV virüsü ile gelişebilir. En sık görülen tip 6,11 genital siğile, tip 16,18 ise penis kanserine sebep olmaktadır.

Kronik prostat iltihabı: Clamidya, üreoplama, mycoplazma, gonore(bel soğukluğu), frengi gibi bazı hastalıkların tekrarı sonrası oluşmaktadır.

Sistemik hastalıklar: Hepatit, AIDS ve diğer cinsel ilişkiyle geçen hastalıkların çoğu nefrit, sistit, karaciğer yetmezliği, siroz, immün yetmezliğe sebep olabilir. Sepsise kadar giden yaygın enfeksiyona sebep olabilrler.

- Koynunuzda yılan besliyor olabilirsiniz... -

Korunmasız cinsel ilişki nedeniyle kadınlarda görülen cinsel hastalıklar;
“HIV (AIDS), HPV (genital siğiller ve rahim ağzı kanseri virüsü), herpes (genital uçuk), frengi- sifiliz, hepatit B, gonore (bel soğukluğu), şankroid(yumuşak yara), granüloma inguinale, mikoplazma, üreoplazma, klamidya, molluskum, kasık biti ve uyuz gibi birçok bulaşıcı enfeksiyon ile karşı karşıyadır. Bu enfeksiyonların hepsi cinsel ilişki ile geçmekte olup, kronik pelvik enfeksiyonlardan kronik  pelvik ağrıya, kısırlıktan, rahim ağzı, vajina ve vulva  kanserine, hepatit B virüsü ile karaciğer sirozuna kadar giden sistemik hastalıklara, HIV virüsü ile AIDS'e neden olmaktadır. Ayrıca bu enfeksiyon ajanları ile etkilenmiş kadınlar, aktif bulaştırıcı rolü de üstlenmektedirler.

Prezervatif kulanarak, hem kendinizi hem de partnerinizi cinsel hastalıklardan koruyabilirsiniz. Sağlıklı bir cinsel yaşam için tek eşli olsanız bile prezervatif kullanmayı ihmal etmeyin.

Prezervatif kullanırken nelere dikkat etmeli?

- Prezervatif mutlaka lateksten yapılmış olmalı ve gerekli kalite belgelerine sahip olmalıdır.

- Normal bir prezervatifin raf ömrü 5 yıldır. Prezervatif satın almadan önce mutlaka üretim ve son kullanma tarihini kontrol edin.

- Gerekli şartlar altında saklanmamış prezervatifler son kullanma tarihleri geçmiş olmasa da bozulurlar. Aldığınız prezervatiflerin CE ve TSE belgeleri olduğundan emin olun. Ayrıca her CE belgesi olan güvenli anlamı taşımadığından, aldığınız ürünün uluslararası bir marka olmasına dikkat edin.

- Ucuz ve gerekli kalite standartlarına uygun olmayan prezervatifler kullanarak sağlığınızı tehlikeye atmayın. Bu tip ürünler kadınlarda ve erkeklerde cinsel hastalıklara  neden olabilir.

- Partnerinizin vajinal kuruluk problemi varsa “su bazlı” kayganlaştırıcı ürünler kullanmayı tercih edin.

- Vazelin, krem gibi malzemeler prezervatife zarar vereceği için prezervatifle birlikte bu ürünleri kullanmaktan kaçının.

- Kuru, serin ve güneş ışığı görmeyecek bir yerde saklayın yoksa prezervatif kaygan yapısını kaybeder ve bozulur.

- Hasar görmüş, rengi değişmiş ambalajları satın almayın.

- Prezervatif tek kullanımlık bir üründür. Her cinsel ilişkide mutlaka yeni bir prezervatif kullanın.

- Prezervatifi, partnerinizle ilişkiye girmeden önce takın.

- Her ilişkide mutlaka prezervatif kullanın!..

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aykut Coşkun

Op. Dr. Aykut COŞKUN, 7 Haziran 1967 tarihinde Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1992-1996 yılları arasında SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Askerlik vazifesini 1998-1999 yılları arasında Gümüşsuyu Asker Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde yerine getirmiş olan Op. Dr. Aykut COŞKUN,1999-2005 yılları arasında S.B. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2006-2007 yılları arasında ise Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde Yardımla Üreme ve Tüp bebek sertifikasyonunu tamamlamıştır.  2005 yılında Feminart Üreme & Kadın Sağlığı ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Cinsel ilişki
Op. Dr. Aykut Coşkun
Op. Dr. Aykut Coşkun
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube