Polikistik over sendromu (pkos) nedir?

Polikistik over sendromu (pkos) nedir?

Kadınlarda en sık rastlanan hormon bozukluğu polikistik over sendromudur (PKOS).

Nedeni tam olarak bilinmez. Genetik yatkınlığın olduğu, tüm vücudu etkileyen ve tipik olarak ergenlik dönemi ve genç kızlık yıllarında ortaya çıkan hormonal bir hastalıktır.

"Polikistik over sendromunda temel sorun; yumurtlama (ovulasyon) kusurudur. Yumurtlama, ya hiç olmaz (anovulasyon) ya da çok seyrektir (oligoovulasyon)."

Polikistik over sendromlu hastalarda;

- Adet düzensizliği (oligo-amenore),

- Tüylenmede artış (hirşutizm) ve

- Kısırlık (infertilite) gibi yakınmalar olur.

- Hastaların yaklaşık yarısı fazla kiloludur ve insülin direnci eğilimine sahiptir.

"Kilo fazlası olan tüm polikistik over sendromlu hastalarda en önemli yaklaşım; kilo vermektir"

Çocuk sahibi olma beklentisi olmayan polikistik over sendromlularda doğum kontrol hapları (KOK) ve tüylenmeyi azaltıcı ilaçlar kullanılır.

Çocuk sahibi olmak isteyen polikistik over sendromlularda, yumurtlamayı uyarıcı ilaçların (ovulasyon indüksiyonu) kullanılması gerekir.

İlk basamak Klomifen Sitrat ile ovulasyon indüksiyonu; (CC; klomen, gonaphene, vb.). Adetin 3.-7. günleri arasında başlanır ve 5 gün, günde 1 tablet ağızdan kullanılır. İlacın dozu günlük 50-150 mg. arasında olabilir.

İkinci basamak, Gonadotropinler (Gonal-F, Puregon, Menogon, Menopur, Merional vb.) ile ovulasyon indüksiyonu; Düşük doz başlanarak basamak basamak doz artışı yapılır. Gonadotropinlerle ovulasyon indüksiyonu deneyim gerektirir.

Polikistik over sendromunda son basamak tedavi; tüp bebektir.

"İnsülin direnci saptanmış tüm hastalarda insülin duyarlaştırıcı metformin (Glukofaj, Glukofen) gibi ilaçlar kullanılmalıdır."

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Uzay Yıldırım

Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1969 yılında Sivas’ta doğmuştur. Tıp eğitimini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1998-1999 yılları arasında Tatvan'da vatani görevini yerine getirmiştir. Hemen ardından o dönemki adıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmaya başlamış, 3 yıla yakın süre boyunca burada görev yapmıştır. 2002-2012 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2015 yılları arasında Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve sonrasında kısa bir dönem Memorial Ankara Hastanesinde uzman doktor olarak çalışmıştır.  ...

Etiketler
Pkos
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube