Pedodonti!!!

Pedodonti!!!

SÜT DİŞLERİ

Bebekler doğduklarında süt dişleri dişetlerinin altında saklı olarak şekillenmiştir. Bu dişler bebek altı aylıkken (5-7 ay arası) sürmeye başlar.

Genellikle bebeklerde ilk çıkan dişler alt ön dişlerdir. Daha sonra üst ön dört diş ile birlikte alt dişlerden ikisi daha sürer. Dişler genellikle çenelerin her iki tarafında aynı zamanda olmak üzere yavaş yavaş ağız içersinde yerlerini alırlar. Bebek 36 aylık olduğunda ağzında 20 adet süt dişi bulunur.

 

Süt Dişleri Çürüdüğünde Tedavi Ettirmek Gerekir mi?

Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar. Süt dişleri ileride sürecek sürekli dişlere rehberlik yapar. Onlar için çenede yer tutar. Bu dönemde tedavi edilmeyen süt dişleri, ileride diş çapraşıklıklarına, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine (romatizma, kalp rahatsızlıkları gibi) sebep olabilir. Ayrıca süt dişi çürükleri; ağrı ile çocuğun çok küçük yaşlarda tanışmasına ve gelecekte diş hekimi fobisinin olmasına neden olabilir. Bu nedenlerle süt dişlerindeki çürükler, "nasıl olsa yerine yenileri gelecek" düşüncesi ile tedavileri göz ardı edilmemelidir.

Süt Dişleri

Daimi Dİşler


Çocuklarda Diş Fırçalama Ne Zaman Başlamalıdır?


Bebeğin ilk dişleri ağızda göründüğünde temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri temiz bir tülbent ya da gazlı bez ıslatılarak silinmelidir.


Çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra, ortalama 2,5 - 3 yaşında, diş fırçası kullanılmaya başlanmalıdır.


Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır.


Çocuklar diş fırçalarken, çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerinin çok daha iyi temizlenmesi gerekir. Bu nedenle çocuklara diş fırçalama eğitiminin verilmesi çok önemlidir.


PARMAK EMME VE TEDAVİSİ

Parmak emme küçük yaşlarda görülen bir alışkanlıktır. Genellikle dört yaşına kadar kendiliğinden ortadan kalkar. Alışkanlığın sürekli dişlerin çıktığı yaşlarda da sürmesi, bu dişlerde ve damakta yapısal bozukluklara yol açar. Bu bozuklukların nedeni parmağın ön dişlere ve damağa uyguladığı basınçtır. Ortaya çıkan bozukluğun derecesi emmenin süresine, sıklığına, şiddetine ve emme sırasında parmağın pozisyonuna göre değişir.

Parmak emmeyi önlemenin en etkili yolu parmak emmeye eğilim gösteren çocuğu emziğe alıştırmaktır. Emziğin hem verdiği zarar daha azdır, hem de daha kolay bırakılabilir.

Tedavinin zamanlaması çok önemlidir. Çocuğun kendisi bu alışkanlıktan kurtulmayı istemedikçe, tedavinin başarıya ulaşması zordur. Çocuğun çevre baskısına uğramaması ve alay edilmemesi için okul çağından önce bırakması psikolojik yönden çok faydalıdır. Çocuk baskı altına alınmadan cesaretlendirilerek, ödüllendirilerek pozitif yönlendirilmelidir.

Eğer her şeye rağmen 6 yaşına kadar alışkanlık kırılamamışsa diş hekimine başvurularak profesyonel yardım alınması gereklidir.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ

Biberon Çürüğü Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanabilir. 

İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur.

İltihap alttan gelecek kalıcı dişleri de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açabilir. 

Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir.

Biberon Çürüğünden Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir? 

Bebeklerde meydana gelen çürükleri tedavi etmek güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gereklidir. Biberon çürüğünün oluşmaması için;

• Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyumasını önleyin ve gece son beslenmesinde şekerli gıdalar vermeyin
• Emziği kesinlikle şekere, bala, pekmeze batırmayın
• Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin
• Bebeğinize her beslenmeden sonra su vererek ağız içinin temizlenmesi sağlayın
• İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin 
• Bebeğinize bir yaşından sonra emzik ile biberonu bıraktırılmalı, bardak ve kaşık kullanarak beslenmeye alıştırılmalısınız

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Remzi Ülgen

Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1953 yılında Şanlıurfa'da doğmuştur. Lise eğitimini 1970 yılında Ankara Cumhuriyet Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversites Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1975 yılında tamamamıştır. 1976-1987 yılları arasında Çorum Alaca Sağlık Merkezi'nde görev yapmıştır. 1996 yılından itibaren İstanbul Diş Hekimleri Odası Toplum Ağız Diş Sağlığı Komisyonu'nda, Tüketici Hakları Komisyonu'nda ve TDB Tüketici Hakları Komisyonu'nda komisyon üyesi olan Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1 yıl Okçu Musa İlköğretim Okulunda komisyon üyesi olarak, 5 yıl ise Türkiye’de Ağız ve Diş Sağlığı Kapasitesinin Arttırılması Uygulama Projesinde (Bilecik-Osmaneli) çalışmalar yapmıştır. 1. Bursa Ağız Diş Sağlığı Kurultayına, 1. Diş Hekimliği Tüketici Hakları Kurultayına, Mersin Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin Finansmanı, Örgütlenme ve ...

Etiketler
Biberon çürüğünden korunmak için
Dr. Dt. Remzi Ülgen
Dr. Dt. Remzi Ülgen
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube