Özel öğrenme güçlüğü düşük zeka ile ilgili değildir!

Özel öğrenme güçlüğü düşük zeka ile ilgili değildir!

Özel öğrenme güçlüğü dediğimiz bozukluk, daha çok çocuğun ilkokul çağlarında ortaya çıkan, okumada-yazmada, kendini ifade etmede, yer-yön ve zaman kavramlarında, matematik alanında yetersizlikle kendini belli etmektedir. Özel öğrenme güćlüğü yaşayan çocuklar, genel olarak derslerdeki başarıları etkilendiği için, akademik olarak çok sıkıntı yaşarlar. Okumayı, yazmayı ve matematik işlemlerini zor öğrendiklerinden dolayı, aileler çocuklarının zekasından şüphelenirler. Fakat özel öğrenme bozukluğu olan çocuklarımızın bu durumu, zeka ile alakası olmayan, daha çok beyindeki işlevsel bir sorundan kaynaklanmaktadır. Onları diğer çocuklar ile kıyaslamadan, güçlük çektikleri alana göre eğitim desteği verildiğinde öğrenecekler ve ilerleyeceklerdir. Her bozuklukta olduğu gibi ,desteğin yanı sıra sevgi ve sabır da çok önemlidir.

Çocuğunuzun neyi yapıp, ne konuda sıkıntı yaşadığını çok iyi bilmelisiniz. Bu konuda ona karşı destekleyici olmalısınız. Sonuçta bu onun zekasının düşüklüğü ile ilgili değildir. Öğretmenini bu konuda uyarın. Öğretmeni ile sürekli iletişimde olmak ve verilen ödevleri alıp almadığını, dersteki durumunu takipte olması konusunda öğretmenini uyarmak en doğrusudur. Bu tür çocuklar genelde yazılı sınavlarda başarılı olamazlar. Çoktan seçmeli sınavlarda daha başarılıdırlar. Yapılan bir çok araştırmada, özel öğrenme güçlüğü olan çocukların çoktan seçmeli sınav veya sözlü sınavda başarılı oldukları açıklanmıştır.

Matematik konusunda ise ona işlem yaparken parmaklarıyla saymasına fırsat vererek yardımcı olabilirsiniz. Vereceğiniz yönergelerin de kısa ve basit olmasına özen gösterin. Iki veya daha çok yönerge ve komut vermeyin, birini yerine getirdiğinde diğerine geçin. Bu onun için daha anlaşılır olacaktır. Özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların destek eğitim alması şarttır. Günümüzde Rehabilitasyon merkezlerimizde bu eğitim onlara verilmektedir. Doğru destek ve eğitim ile bu sorunun en aza indirileceği ve hatta ortadan kalkacağı unutulmamalıdır. Geç kalmadan gereken müdahale yapılmalıdır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Elif Gülbaktı

Etiketler
Özel öğrenme güçlüğü
Uzm. Psk. Elif Gülbaktı
Uzm. Psk. Elif Gülbaktı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube