Oyun terapisiyle çocuğa yardım

Oyun terapisiyle çocuğa yardım

Oyun çocukluğun her yerde ve her zaman olan tek merkez aktivitesidir. Oyun doğaldır, eğlencelidir, gönüllüdür ve hedefsizdir. Oyun, çocukların doğal iletişim aracı olarak kabul edildiğinde değeri olarak anlaşılabilir. Çocuklar kendilerini sözlü ifadeden ziyade kendiliğinden doğal olarak başlayan oyun ile daha net ve doğrudan ifade edebilirler. Çünkü oyunda daha rahattırlar. Çocuklar, duygularını kelimelerle yeteri kadar ifade edemezler. Gelişimsel olarak çocuklar ne hissettiklerini anlatımda, kavrama ve sözel beceriden yoksundurlar. Çocuklar duygusal olarak sözel değişimleri doğru olarak ifade edebilecek bir durumda hissettikleri  yoğunluğa odaklanamazlar. Çocuğun dünyası somutların dünyasıdır. Eğer çocukla iletişim kurmak istiyorsak ona bu yolla ulaşılmalı. Oyun, çocuğun somut ifadesi ve dünyasıyla ilgilenmenin çocukça bir yoludur.

Çoğu yetişkinler duygularını, endişelerini ve kişisel problemlerini sözlü olarak ifade edebilirler. Çocuk için oyun ne ise yetişkin için söz odur. Oyun duyguları ifade etme, ilişkileri geliştirme ve kendi başarısını iletme aracıdır. Fırsat verilirse çocuklar duygularını ve ihtiyaçlarını oyunla dile getirirler. Çocuklar oyuncakları kelimeleri gibi kullanırlar. Oyun ise onların dilidir. Her çocuğun zeka gelişiminin %50 sinin doğumla  4 yaş arasında ,%30 unun 4-8 yaş arasında ,  %20 sinin 8-18 yaş arasında olduğunu göz önünde bulundurursak, zeka yüzdesinin en büyük bölümünün okul öncesine rastladığını görmek mümkündür. Böylece de, oyunun ne kadar büyük bir önem taşıdığını anlamış oluruz. Oyun aracılığıyla insanın en derinlerde bulunan yetenekleri kendini gösterir.

  Çocuk merkezli oyun terapisinin genel hedefleri oyun terapisinin genel hedefleri kendini gerçekleştirme çabasında çocuğun kendini yönetmesiyle uyumludur. Çocuk merkezli  oyun terapisi çocuğun problemine değil kişilik olarak çocuğa odaklandığından çocuğun gücünü daha uygun bir kişilik olmaya , şu anki veya çocuğun hayatını etkileyebilecek gelecek problemlerle uğraşmaya harcamasını kolaylaştırmaya önem verir. 

  Çocuk merkezli oyun terapisi çocuğa,

. Kendine güvenir hale getirmek,

.Kontrol duygusu yaşamasını sağlamak,

. İç denetim kaynağı geliştirmesini sağlamak,

.Çabasına duyarlı olup onu geliştirmek

.Kendi kararlarını kendi verebilir duruma getirmek

.Daha olumlu bir benlik algısı geliştirmesini sağlamak

.Daha çok kendini kabul etmesini sağlamak,

.Sorumluluğu almasına yardımcı olayı hedefler.

 Oyun terapisi çocukların kendilerini bilmelerini ve kabul etmelerini öğrenmelerine yardımcı olur. Endişeli, gergin olan ve benlik kavramı çok az olan, yaşıtlarıyla ilişki kuramayan çocukların yaşayarak probleminin üstesinden gelmesine yardımcı olur. Yaşadığı problemi kendisi çözer ve bu yolla problem çözmeyi de öğrenmiş olur.

 Gelişmenin doğal sürecinde çocuklar özgürlüklerini ve özgüvenlerini kazanmaya uğraşırlar fakat çok dikkat etmelerine rağmen yetişkinlerin korkuları ve endişeleri buna engel olur. Böylece çocuğun elinden kendi sorumluluğunu üstlenmenin ne demek olduğunu almış olurlar. Oyun terapisi ilişkisinde terapist çocuğun var olan yeteneklerine ve gücüne inanır. Ve çocuğun kendi gücünü keşfetmesi için ona fırsat verir. Terapist çocukların kendileri için bir şeyler yapmasına izin verdiğinden çocuklar kendi sorumluluklarını üstlenmeyi öğrenirler ve sorumluluğun nasıl bir şey olduğunu keşfetmiş olurlar.

 

 

 

 

   

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder

Uzm.Psk.Dan. Nurhan ÜNDER, Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Uzun yıllar çeşitli merkezlerde ve milli eğitim bünyesinde çalıştı. Ailelerle gönüllü Anne Çocuk eğitimleri yaparak bir çok anne ve çocuğun yaşam değişiminde etkin görev yaptı. Psikolojik Danışmanlarla Psikodrama ve Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak meslektaşlarının mesleklerinin gelişiminde büyük değişimler yaratmalarına yardımcı oldu. Yine uzun yıllar sınıf öğretmenleriyle Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak öğretmenlerin sınıflarına yaratıcı dramayı kullanarak eğitim ortamını zenginleştirmelerine vesile oldu. Bireysel danışmanlık çalışmalarını, sistemik bir yaklaşım temelinde götürmekte; mesleki gelişimine katkı sağlamak için almış olduğu Psikodrama, EMDR, Hipnoterapi, Transaksiyonel Analiz, Stratejik Aile ...

Etiketler
Oyun terapisi nedir
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube