Otizmin 10 temel belirtisi yeniden belirlendi

Otizmin 10 temel belirtisi yeniden belirlendi

Birçok gelişim probleminde olduğu gibi, otizmde de önemli olan erken tanıdır. Erken tanı ve beraberinde başlayan erken özel eğitim ile, birçok otizmli çocukta gelişmeler yaşanmaktadır.

Erken tanı için, anne babalar çocuklarını objektif olarak değerlendirmelidir. Bu değerlendirme ve gözlemleri hem çocuklarının doktorları hem de bir çocuk gelişimi uzmanı ile paylaşmaları ve gerekli testlerin yapılması ilk aşamada çok önemlidir.

Son dönemde yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular ışığında 6-12 aylık bebekleri ileri evre iletişim bozuklukları ile ilişkili olabilecek 10 temel belirti tanımlandı. Bebeklerin bu belirtiler açısından takip edilmesi durumunda teşhisin çok kolay şekilde konulabileceğini belirtiliyor.

İşte otizm tanısı için 10 temel belirti:

1-Kendisine bakan kimselere nadiren gülümseme;

2-Başkalarının çıkardığı sesleri veya gülücük gibi hareketleri nadiren taklit etme;

3-Ses çıkarmada gecikme veya nadiren ses çıkarma;

4-6-12 aylıkken ismine tepki vermeme;

5-10. aydan itibaren el işaretleri ile iletişim kurmama;

6-Göz teması kuramama;

7-Nadiren dikkatinizi çekme;

8-Ellerde, ayaklarda, bacaklarda sertleşme veya el bileklerini çevirme gibi olağan dışı vücut hareketleri ve olağan dışı duruş ve diğer tekrarlayıcı davranışlar;

9-Onu kaldırmak istediğinizde size doğru uzanmaması;

10- Yuvarlanma, emekleme gibi hareketler açısından motor gelişim geriliği.

Bu belirtilerden sadece bir tanesinin çocuğunuzda var olması, onun otizmli olması anlamına gelmez. Birkaç belirtinin bir arada olması gerekmektedir.

Anne babalar bu belirtilerden birkaçını çocuklarında gözlemlediklerinde, gelişim testi yaptırmalı, gelişim takibine başlamalı, gerekli görülürse özel eğitim sürecine de başlamalıdırlar.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Emine Ergün

Çocuk Gelişim Uzmanı Emine ERGÜN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 2003 yılında tamamlamıştır. Uzun bir süre özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklarla bireysel terapi şeklinde çalıştıktan sonra, şu sıralar "Ebeveyn Danışmanlığı" yapmaya başlamıştır. Kendisi Emine Ergün Çocuk Gelişim Merkezi'nde gelişim takibi, çocuk psikolojisi, boşanma, kardeş kıskançlığı, okula uyum sorunları, gecikmiş konuşma, artikülasyon bozukluğu (Telaffuz), Otizm ya da zihinsel yetersizlik tanısı olan çocuklarla konuşma terapisi çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca, anne baba danışmanlığı konusunda danışmanlık almaya gelen anne babaların sorularını cevaplama, onlara çocukları ile ilgili rehberlik etme hizmetleri de vermektedir. ...

Etiketler
Otizm anketleri
Çocuk Gelişim Uzmanı Emine Ergün
Çocuk Gelişim Uzmanı Emine Ergün
Ankara - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube