Ortodonti nedir??

Ortodonti nedir??

• Diş-çene-yüz bölgesini ilgilendiren bozuklukların oluşmasını önleyen,

• Var olan bozuklukların ilerlemesini durduran ve tedavi eden,
• İyi bir estetik ve gülme, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını sağlamayı amaçlayan bir bilim dalıdır.

Ortodontik Bozukluklar Neden Olur?

• Kalıtsal etkenler (Diş kavisine göre dişler büyükse çapraşıklık, küçükse seyrek dişler olur.)
• Doğumsal anomaliler (Dudak-damak yarığı gibi)
• Ağızdan nefes alma (Burundan nefes alma güçlüğü)
• Parmak emme, uzun süre emzik kullanma gibi zararlı alışkanlıklar
• Diş gıcırdatma, düşme veya çarpma gibi travmalar
• Dişeti problemlerine bağlı diş düzensizlikleri
• Süt dişlerinin erken kaybı
• 20 yaş dişlerinin öndeki dişleri sıkıştırmasına bağlı düzensizlikler
• Diş kaybına bağlı olarak meydana gelen düzensizlikler
• Hormonal düzensizlikler, sistemik hastalıklar

   
Ortodontik Tedavi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Erken yaşta uygulanabilen koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler sayesinde ileri yaşlarda kapsamlı tedavileri gerektirecek bozukluklar, basit ve kısa girişimlerle önlenebilir. 

Çene bozuklukları erken dönemde tedavi edilmezse, 18 yaşından sonra ortognatik cerrahi ile kombine edilen ortodontik tedaviyle düzeltilebilirler.

5-6 yaş grubundaki çocuklarda ise büyüme ve gelişmeyi bozacak sorunların erkenden saptanabilmesi için ortodontik muayene çok yararlıdır. 

Bazı durumlarda da sorun erkenden belirlendiği halde, hekim çocuğu belirli aralıklarla kontrole çağırarak tedavi için en uygun zamanı bekleyebilir.

Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir. Özellikle çeneleri de ilgilendiren sorunlar varsa, büyüme-gelişmeden de yararlanabilmek için çocukların tam buluğ çağına girmeden önce (10-12 yaş) muayeneye getirilmesi gerekmektedir.

Ortodontik Tedavi Her Yaşta Yapılabilir mi? 
Her yaşta uygulanabilir ancak bu durum dişsel çapraşıklıklarda mümkün olmaktadır, iskeletsel problemler mümkün olduğunca erken yaşlardan başlanarak ergenlik öncesinde çözümlenmelidir. Hastanın yaşı sadece hareketin ve tedavinin süresini etkiler. Erişkinlerde kalıcı hale gelen iskeletsel bozukluklar ortognatik cerrahi ile düzeltilebilir.

Önleyici Ortodontik Tedavi
Kötü alışkanlıklar; parmak emme, anormal yutkunma gibi kötü alışkanlıklara bağlı gelişebilecek sorunları önlemek veya daimi dişlere yer açmak amacıyla çok çeşitli hareketli aygıtlar hazırlanmaktadır.

Ortodontik Tedavide Ağız Hijyeni Nasıl Olmalıdır?
Ortodontik tedavi başlamadan önce eğer hastanın uygun diş bakımı alışkanlığı yoksa mutlaka kazandırılması gerekir. 

Braketler, dişlerin üzerinde daha fazla besin artıklarının ve bakterilerin tutunmasına neden olur. Bakteriler ve onların oluşturduğu plak, dişlerden ve braketlerden uygun yönetmelerle temizlenmezse diş eti hastalığı, diş çürümesi ve ağız kokusu oluşabilir. 

Ortodontik tedavi sonunda düzgün fakat çürük ve kanamalı dişlere sahip olmamak için özellikle tedavi süresi içinde diş bakımının aksatılmaması gerekir.

Pekiştirme Tedavisi Nedir?
Ortodontik tedavi yaklaşık 2 yıl sürer. Dişlerin yaklaşık ayda 1 mm hareket ettiğini göz önüne almak gerekir. 

Dişler düzeldikten hemen sonra etrafındaki yapılar (periodonsiyum) dişleri eski konumuna getirmeye çalışır.

Dişler ne kadar sürede düzeldi ise yaklaşık bu süre kadar dişlerin yerine uyum sağlaması için beklenmelidir. Bu nedenle tedavi ile elde edilen sonuçların korunması için çeşitli pasif aygıt ve dışarıdan görünmeyen tellerle uzun süreli pekiştirme yapılması gerekir. Tedavinin bu son aşamasına pekiştirme tedavisi denir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Remzi Ülgen

Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1953 yılında Şanlıurfa'da doğmuştur. Lise eğitimini 1970 yılında Ankara Cumhuriyet Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversites Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1975 yılında tamamamıştır. 1976-1987 yılları arasında Çorum Alaca Sağlık Merkezi'nde görev yapmıştır. 1996 yılından itibaren İstanbul Diş Hekimleri Odası Toplum Ağız Diş Sağlığı Komisyonu'nda, Tüketici Hakları Komisyonu'nda ve TDB Tüketici Hakları Komisyonu'nda komisyon üyesi olan Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1 yıl Okçu Musa İlköğretim Okulunda komisyon üyesi olarak, 5 yıl ise Türkiye’de Ağız ve Diş Sağlığı Kapasitesinin Arttırılması Uygulama Projesinde (Bilecik-Osmaneli) çalışmalar yapmıştır. 1. Bursa Ağız Diş Sağlığı Kurultayına, 1. Diş Hekimliği Tüketici Hakları Kurultayına, Mersin Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin Finansmanı, Örgütlenme ve ...

Etiketler
Pekiştirme tedavisi nedir?
Dr. Dt. Remzi Ülgen
Dr. Dt. Remzi Ülgen
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube