Ortodonti!!

Ortodonti!!

Sabit Ortodontik Tedavi Nedir?

Dişlerin çene kemiği üzerindeki konumlarının düzeltilebilmesi için dişlerin üzerine “braket” adı verilen parçaların yapıştırılması ve braketlerin üzerinde çeşitli tellerin, lastik ve yayların.. vs. kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir tedavidir.

Metal Tellerle Ortodontik Tedavi

Alt ve üst çeneler arasında iskeletsel bir anomali yoksa dişlerde varolan uyumsuzlukları (çapraşıklık, dişler arasındaki boşluklar…) çözmek sabit ortodontik tedavi ile mümkün olabilmektedir. Bu yöntemde en hızlı, en ekonomik ve en yaygın çözüm, paslanmaz çelik materyalden üretilen metal braketlerle uygulanan ortodontik tedavidir. Bu braketlere uygulanabilen renkli lastiklerle tedavi daha eğlenceli bir hale getirilebilmektedir.

Estetik Tellerle Ortodontik Tedavi

Genellikle porselen veya zirkonyumdan üretilen böylece metal braketlere nazaran çok daha az görünen şeffaf braketlerle uygulanan ortodontik tedavi estetik kaygısı olan hastalar için birebirdir. Ayrıca teflon kaplı beyaz tellerle metal görüntüsünü tamamen önlemek de  mümkündür. Ancak bu tellerle ağız hijyeni daha fazla önem kazanmaktadır.

Lingual Ortodonti

Dişlerin iç yüzeylerine yani dil tarafına yapıştırılan braketlerle uygulanan ortodontik tedavi yöntemidir. Dişlerin dış yüzeylerinde tel olmayacağı için başkaları tarafından fark edilmesi imkansız olan bu yöntem estetik kaygısı olan hastalar için en uygun tedavidir. Dişlerin dış yüzeylerinin çoğunlukla benzer olmasından dolayı standart ortodontik tedavide kullanılan braketler de standarttır. Ancak lingual tedavide braketler kişiye özel üretilmektedir çünkü her dişin iç yüzeyi birbirinden farklıdır.

Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi

Estetik kaygısı olan hastalar için bir başka tedavi yöntemi de telsiz ortodontik tedavi olan plakla tedavidir. Bilgisayar ortamında ve hastaya özel tasarlanan, dişlerin durumuna göre değişik sayılarda üretilen birçok şeffaf plak hastaya teslim edilir ve iki haftada bir sıradaki seri ile değiştirilmesi tembihlenir. Plaklar yeme-içme esnasında hasta tarafından çıkarılıp yemek haricinde sürekli takılmalıdır. Bu tedavide plaklar yemek haricinde kullanılacağı için hastaya daha kolay yeme ve daha iyi hijyen sağlama şansı tanır.

Ortognatik Cerrahi

Dişlerin konumlarını düzeltmek ve fonksiyonel bir kapanış sağlanabilmesi için, çenelerin destekleyici kemikleri doğru pozisyonda olmalıdır. Aksi taktirde, sadece ortodontik tedavi, kapanış ilişkisini düzeltmek için yeterli olmayacaktır. Büyüme-gelişimin tamamlanmasından sonra (ortalama 18 yaş) var olan iskeletsel çene anomalilerinin tedavisi, ortodonti uzmanının planladığı, plastik cerrahların yaptığı ortognatik cerrahi operasyonlarıyla desteklenmelidir. Cerrahiye yönelik bir ortodontik tedavi planlanır ve uygulanır. Dişler ideal konumlarına getirildikten sonra teller ağızdayken, tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi altında ağız içinden uygulanan cerrahi işlem sonrasında hasta genellikle 1-3 gün hastanede yatar. Operasyondan sonra istenilen dişsel kapanış sağlanana kadar bir süre daha ortodontik tedavi devam eder.

Hareketli Apareylerle Ortodontik Tedavi

Erken dönem tedavisi olup ağızda halen süt dişlerinin varolduğu ve acil müdahale gerektiren durumlarda yapılan uygulamalar olup yemek yeme dışında 24 saat sürekli kullanılması gerekmektedir. Hastanın isteğine göre farklı renklerde hazırlanabilmektedir.

Ağızdışı Aygıtlar ve Fonksiyonel Tedavi

Ergenlik dönemi öncesi büyüme-gelişim tamamlanmadan uygulanan doğru müdahalelerle çene kemiğinde varolan anomalileri ameliyatsız çözmek mümkün olabilmektedir. Bunun için erken ve doğru teşhis çok önemlidir.

Alt çenenin geride olduğu durumlarda hastanın büyüme potansiyalinden yararlanılarak uygulanan ve ortopedik bir tedavi olan fonksiyonel tedavi sabit veya hareketli apareylerle uygulanabilmektedir.

Üst çenenin aşırı önde veya geride olduğu durumlarda alın-çene ucu veya kafadan destek alan ağızdışı aygıtlardan faydalanılarak iskeletsel anomaliler çözülebilmektedir. Ancak bu tedaviler için çocuğun yaşı çok önemli olup erken tedavi şarttır!

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Pınar Demir Aktop

Uzm. Dr. Dt. Pınar DEMİR AKTOP, 2002 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladımış olduğu lisans eğitimini 2008 yılında tamamlayarak diş hekimi unvanı almıştır. 2008 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamış ve Cerrahi destekli üst çene genişletmesi yöntemlerini karşılaştırmış olduğu tez çalışması ile 2014 yılında Ortodonti alanında doktora derecesini almıştır. Türk Ortodonti Derneği üyesi olan Uzm. Dr. Dt. Pınar DEMİR AKTOP, mesleği ve branşı ile ilgili pek çok yurt içi ve yurt dışı eğitime katılarak, bilgi edinmeye, kendini geliştirmeye devam etmektedir. Çocuk ve yetişkin ortodontisi, ortognatik cerrahi, lingual ortodonti ve şeffaf plaklarla ortodontik tedavi ile ilgilenmektedir.  Uzm. Dr. Dt. Pınar DEMİR AKTOP, mesleki çalışmalarına Dent4L ...

Etiketler
Sabit ortodontik tedavi nedir?
Uzm. Dr. Dt. Pınar Demir Aktop
Uzm. Dr. Dt. Pınar Demir Aktop
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube