Orta kulak iltihabı bulguları ve tedavisi

Orta kulak iltihabı bulguları ve tedavisi

Orta Kulak İltihabı Bulguları Nelerdir?

Orta kulak iltihabı olan çocukta genellikle huzursuzluk, kusma, bulantı, ateş, devamlı bir hareketlilik, ağlama hali vardır. Kendini ifade edebilen çocuklar, kulaklarının ağrıdığını söylerler. Çocukların hepsinde ortak olan şey, huzursuzluk ve kulak ağrısıdır. Bazen çocuk elini kulağına götürebilir. Aynı zamanda mutlaka ateş olur. Boğazında veya idrarında, belirgin başka bir odak görülemiyorsa mutlaka kulağını kontrol etmek gerekir, burada enfeksiyon olma riski çok yüksektir. Çünkü orta kulak iltihabı 3 ile 7 yaş arasında ilacı, antibiyotiği en fazla kullandığımız, ateşe neden olan hastalıklardan birisidir.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Olur?

“Akut otitis” tanısı konuldu, tedavisi nedir?

Orta kulak iltihabı tedavisinde çoğunlukla, altında yatan patolojiye yönelik antibiyotik kullanımı önerilir. Eğer akut sinüzit geçiriyorsa onun tedavi edilmesi, viral enfeksiyon varsa onun tedavi edilmesi, onun yanında alerjik bir durum söz konusuysa alerjiyi azaltacak, rahatlatacak, çocuğun akıntılarını ortadan kaldıracak tedavi verilmesi, antibiyoterapi, burnun içerisinin temiz tutulması gibi birtakım yöntemler uygulanır.

Bunlara ek olarak, bu çocuklarda burun içi yıkamaları çok önemlidir. Ancak çok küçük yaşlardaki çocuklarda burun içi yıkamaları yaparken çok dikkatli olunması gerekir, basınçlı yapılacak burun içi yıkamaları kulak ağrısına neden olabilmektedir. Yıkama esnasında kullandığımız birtakım aparatlar vardır, bunlar aynı zamanda sinüslerin de yıkanmasına yardımcı olur. Bu aparatların özel poşetleri vardır, poşetler aparatın içerisine atılır ve çocuğun kafası hafif öne ve hafif yana çevrilip üst taraftaki burun deliğine bu aparat yerleştirildikten sonra çok yavaşça sıkarak burnun bir tarafından giren suyun diğer taraftan akması gözlemlenir. Aynı şey diğer taraftan da yapılarak günde birkaç kez tekrarlanabilir. Basınçtan rahatsız olan çocuklar için ise daha değişik enstrümanlar vardır. Bunlardan birisi boynuz şeklinde bir aparattır. Bunun da içerisine okyanus suyu denilen sıvıyı doldurulur, hazır hale gelince burun deliğine yerleştirilir, çocuk hafif yan döndüğünde de kendi basıncıyla, bir püskürtme olmadan burun içerisinde bir taraftan akarak öbür tarafa okyanus suyu geçer. Böylelikle püskürtme olmadığı için çocukta bir irritasyona veya kulak ağrısına neden olmadan burun içi yıkama yapılarak temizlenmiş olur. Ayrıca enfeksiyonun geçtiği durumlarda kullanılan birtakım yöntemler de vardır. Bunlardan bir tanesi çocuğa “vansalva” yaptırmaktır, yani burnu kapatarak çocuktan kulaklarına hava vermesini istemektir ki bu en basit yöntemlerden birisidir. Ayrıca benzeri bir etki yaratması için çocuklara bol miktarda sakız çiğnemesi önerilir. Çünkü sakız çiğnemek östaki kanalının yani kulağa hava götüren kanalın etrafındaki kasların o kanala devamlı olarak masaj yapmasını sağlar. Bunu yapan elektronik aletler de vardır ama pahalı olmaları sebebiyle önerilmezler.

En başarılı yöntemlerden başka bir tanesi de çocuğun burun deliklerinden bir tanesini kapatıp diğer deliğine yerleştirdiğimiz balonu üfleyerek şişirmesini istemektir. Bu, bir şekilde hem vansalvayı yaptırmış olur hem de çocuğa oyun gibi gelir. Günde istenildiği kadar yapılabilen bu yöntem, östaki kanalının açılmasına yönelik son derece yardımcı ve çok basit yöntemlerden biridir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erkan Aktan

Etiketler
Orta kulak iltihabı tedavisi
Op. Dr. Erkan Aktan
Op. Dr. Erkan Aktan
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube