Orgazm olamama sorunu

Orgazm olamama sorunu

Orgazm Nedir?

Orgazm, ilişkinin doruk noktasına çıktıktan sonra yoğun ıslaklıkla beraber rahmin ve vajinanın ritmik kasılmaları ile cinsel hazzın yoğun ve keyifli olarak yaşanması durumudur.

Kadınlar Nasıl Orgazm Olur?

Kadınlar kendi başlarına klitorislerine elle, sürtünerek, ilişki sırasında partnerleri ile ya da vajinaya vibratör gibi oyuncaklar yerleştirerek orgazm olabilirler.

Kaç Çeşit Orgazm Vardır?

Öncelikle Klitoris kadındaki en önemli cinsel organdır.% 80 kadın klitoral yolla orgazm olurken,% 20 kadın vajinal yolla orgazm olur.Vajinal orgazmda G noktası ve vajinada yeni keşfedilen O ve A noktaları derin vajinal birleşmede uyarılarak orgazm sağlanır.Kadında beyin, orgazmın oluşması ve devamında esas rol oynar.

Kadının Orgazm Olması Ne Kadar Önemlidir?

Orgazm olmak kadının psikolojisi ve sağlığı için oldukça önemlidir.Orgazmın başlıca yararları;

Orgazm olmak kadını rahatlatır ve kendini yeterli ve iyi hissetmesini sağlar.

Orgazm olmak kadının kendisine güvenini arttırır.

Orgazm olan kadın eşiyle olan ilişkilerinde daha huzurlu şefkatli ve mutludur.

Orgazm sırasında salgılanan Serotonin ve benzeri hormonlar mutluluk ve keyif verir.

Orgazm olmak kadının çalışma hayatındaki performansını arttırır.

Orgazm sırasında yapılan MRI çalışmalarında beynin 30 ayrı bölgesinin aktive olduğu ve bir tür yoğun beyin egzersizi anlamına geldiği ve Alzheimer,Demans gibi bazı hastalıklara karşı koruyucu rol oynayabileceği düşünülmektedir.

Orgazm Olamama Sorunu ( Anorgazmi) Nedir?

Anorgazmi ‘orgazmın olamaması’ durumudur. Anorgazmik kadınların pek çoğunda cinsel uyarılma olmasına rağmen “orgazm olamama” sorunu vardır. Klitoral ya da vajinal uyarı devam eder, sürer uzar ama kadın bir türlü tam olarak orgazmı yaşayamaz. Normal bir uyarılma döneminden sonra orgazm olamama durumu gençlerde ve cinsel ilişkiye yeni başlamış olan ve bu yüzden tecrübesi az olan kadınlarda daha sık görülür.

Orgazm Olamama ( Anorgazmi) Ne Sıklıkta Görülür?

Kadınların yaklaşık 2/3 'ü ilişki sırasında orgazm olamama sorunu (koital anorgazmi) ile karşı karşıyadır. Bazıları bu durumlarını bir sorun olarak görmezken, bazıları hayatlarının oldukça negatif yönde etkilendiğini düşünmektedirler.Bu durum görmezden gelinip ikinci plana atılabilmektedir.Ancak kadına ve ilişkiye bazı ikincil zararları olmaktadır.

Orgazm Olamamanın Ne Zararı Var?

Orgazm Olamama; kadınlarda bir takım ruhsal sıkıntılara neden olabilir. Kişinin kendisini kötü hissetmesi, kendisine olan güvenin azalması ve depresyon en sık olarak görülen eşlik edici yakınmalardır.

Orgazm olamayan kadınlar kendilerini eşlerinden uzak hissederler.Bedenlerinden hoşlanmamaya başlarlar.Yeme problemleri,aşırı kilo alma,çocuklarına ve eşine karşı öfke patlamaları yaşama,bıkkınlık ve tahammülsüzlük hissederler.

Zamanla cinsel isteksizlik sorunu da ortaya çıkabilir. Kendilerini gerçek bir kadın gibi hissedemeyebilirler.

Cinsel İlişkiyi yalnızca eşleri mutlu olsun diye bir görev haline getirebilirler; bu da genel anlamda çift taraflı mutsuzluklarını arttırmaktadır.

Diğer taraftan sosyal ilişkiler, hatta iş hayatlarında dahi olumsuz etkiler izlenmektedir.Orgazm olamayan kadınlarda beyin aktivitesinin yavaşladığı ve iş verimliliğinin düşük olduğu saptanmıştır.

Zamanla eşe karşı öfke geliştiren gelişebilir.Her defasında eşi orgazm olan ancak kendisi tatmin olamayan ve isteklerinin ikinci plana itildiğini düşünen kadının bu sorunu evliliğe yansıyabilir.Hatta bazen nedensiz görünen bir çok kavgada temelde kadının orgazm olamaması yatmaktadır.

Kadınlarda Orgazm Olamama Nedenleri?

Orgazm Olamamada ( Anorgazmi) en sık nedenler psikolojik kaygılardır ve bunlar arasında “kontrolü kaybetme korkusu” bulunmaktadır. Kişi kendini olayın akışına bir türlü bırakmaya yanaşmaz ve sanki üçüncü bir kişi onun yatakta neler yaptığını gözetlemekte gibidir. Kendine karşı eleştireldir.

Diğer psikolojik etkenler arasında ise yaşanmış travmalar, problemli bir çocukluk döneminin olması, düzenli ve sağlıklı bir aile yaşantısının olmaması, baskıcı ebeveynler,mükemmelliyetçilik, partner/evlilik ilişkisinin iyi olmaması, ergenliğe geçiş döneminde problemli veya travmatik cinsel deneyimlerin yaşanması ve seksüel kimlik çatışmaları sayılabilir.

Orgazm bozukluklarının % 5′den daha azında ise altta yatan organik bir sebep vardır. En sık karşımıza çıkan sebepler; depresyon,şeker hastalığı (diabet), kronik alkolizm, nörolojik bazı bozukluklar, adet kanama problemleri, vulva cilt hastalıkları, yumurtalık ve rahim enfeksiyonları, myom ve kistler, kullanılan bazı ilaçlardır.

Orgazm Olmak Bir Kadına Öğretilebilir Mi?

Evet. Uygulanan cinsel terapilerle bir kadına cinsel ilişkiden daha fazla zevk alma, cinsel tatmini arttırma ve orgazm olma öğretilebilmektedir. Cinsellik öğrenilebilen, geliştirilebilen bir eylemdir.Eşli olarak yapılan aşk oyunları ve egzersizler yardımıyla başarmak mümkündür.

Anorgazmi Tedavileri Nasıl Yapılmaktadır?

Anorgazmi tedavileri sırasında bilişsel ve davranışsal cinsel terapiler kullanılmaktadır. Bilişsel terapi cinsellikle ilgili bilgilerin verilmesini, davranışsal cinsel terapiler de bazı egzersizleri içerir. Bu tedavilere ek olarak uygulanan hipnoterapiler de tedavi sürecini hızlandırabilir. Gerekli durumlarda erkek eşlere yönelik tedaviler ve çift terapileri de cinsel tedavilere eklenebilmektedir.

Anorgazmi tedavileri işiden kişiye, sorunun düzeyine göre ortalama 6 ile 15 seans arasında sürmektedir. Seans uzunlukları ortalama 40 dakikadır.Cinsel Terapi cinselliği yenibaştan keşfetmeyi ve eşinizle daha güçlü bağlar kurmanızı sağlar.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 Yılından itibaren bir çok devlet hastanesi ve özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Didem KURBAN, 2011 - 2014 yılları arasında Özel HRS Hastanesi'nde, Tüp Bebek alanında deneyim sahibi olmuştur. 2014-2016 yılları arasında ise, Prof. Dr. Özgür Deren ile normal ve riskli gebelikler üzerine çalışmıştır. Ulusasl ve uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Op. Dr. Didem KURBAN, aynı zamanda bir çok eğitim ve kurs programı sertifikasına sahiptir. İyi derecede ingilizce ve al ...

Etiketler
Anorgazmi tedavileri nasıl yapılmaktadır?
Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube