Oküloplasti ve orbita cerrahisi

Oküloplasti ve orbita cerrahisi

Oküloplasti ve Orbita cerrahisi göz biliminin göz kapakları,gözyaşı yolları ve göz çukuru hastalıklarıyla ilgilenen branşıdır..Göz torbalarının alınmasından protez göze, göz içi tümör ameliyatlarından botoksa kadar her türlü tedavi ve estetik cerrahi uygulamaları oküloplasti ve orbita cerrahisi ile gerçekleştirilmektedir.
Göz kapağı vücuttaki diğer dokulardan çok daha hassas bir bölgedir. Göz kapağını açan ve kapayan kas,yağ dokuları,gözyaşı bezi,cilt ve destek dokularından oluşur..Oküloplasti ve orbita cerrahisinde,genel göz sağlığının korunmasına hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir..Cerrahi girişimlerin tümünde sağlam dokuların zarar görmemesi ve sadece gerekli yere müdahalenin yapılması çok önemlidir. Yapılacak operasyonun göz kapağı anatomisini ve estetik cerrahi ilkelerini bilen oküloplasti cerrahisi eğitimi almış yüksek vaka deneyimine sahip göz doktorları tarafından gerçekleşmesi büyük önem taşımaktadır.

ORBİTA CERRAHİSİ
Tiroide Bağlı Göz Hastalıkları(Graves Hastalığı)
Metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rol oynayan tiroid bezinin bazı hastalıklarında gözde bir takım rahatsızlıklar ve şekil bozuklukları olmaktadır;Bu durum tiroid bezinin aşırı çalıştığı hallerde(hipertiroidi)daha sık görülür;Gözlerde ileri doğru çıkma (ekzoftalmi,proptozis),kapak aralıklarının çok açılması,şaşılık,çift görme,görme azalması gibi bulgular görülür."Tiroid orbitopati"veya"Graves orbitopati"gibi isimlerle de anılan bu hastalık,çok hafif seyredebileceği gibi görme kaybına gidebilecek kadar ağırlıkta da olabilir. Tedavi hastalığın dönemine, şiddetine ve aktif olup olmamasına göre belirlenir.

Orbita İltihaplanmaları:
Mikrobik etkenlerle oluşan enfeksiyonlar ve mikrobik olmayan,vücudun bağışıklık sistemi ile ilişkili orbita iltihaplanmaları olur..Mikrobik olanlar sıklıkla çocuklarda ve sinüs enfeksiyonlarını takiben gelişirse de her yaşta birçok etkene bağlı olarak, özellikle de travma sonrasında ortaya çıkabilir. Erken ve uygun bir şekilde tedavi edilmediğinde görmeyi ve yaşamı tehdit edecek boyutlara ulaşabilir;Duruma göre ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi olarak yapılmaktadır..Tedavide kortizona cevap alınamadığında radyoterapiye gerek olabilir.

Orbita Tümörleri:
Tüm orbita hastalıklarının yaklaşık %20'sini iyi ya da kötü huylu tümörler oluşturur..Tümör başta beyin olmak üzere göz çevresindeki dokular ile diğer organlara da yayılarak yaşamı tehdit edebilir;Bu nedenle hastalıkların erken tanı ve tedavisi önemlidir.

Orbita Yaralanması:
Yaşamsal organlara yakınlığı dolayısı ile orbita yaralanmalarında hayati tehlike de olabilir. Dolayısıyla, hasta öncelikle beyin fonksiyonları ve solunum yolları bakımından değerlendirilir..Orbita yaralanmalarında gözün etkilenme oranı da yüksektir. Bu bakımdan gözün durumu öncelikli olarak değerlendirilmelidir. Cerrahi tedavi uygulanır.

Sağlıklı günler dileğiyle.

Kaynak:
Brıstol Unıversıty/Eyes of Surgery Section - UK

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Orbita cerrahisi
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube