Ofis çalışanları dikkat !

Ofis çalışanları dikkat !

OFİS ÇALIŞANLARININ KABUSU

EL VE EL BİLEĞİ RAHATSIZLIKLARI

Günümüzde masa başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda ve güç kullanılarak yapılan mesleklerde ortak sorunlardan biri de el ve el bileği rahatsızlıkları.

El; kemik, eklemler, bağlar, tendonlar, sinirler, kan damarları, kaslar ve cilt örtüsünün oluşturduğu vücudun en özel uzuvlarından bir tanesidir. El, bu yapıların arasındaki mükemmel ilişki sayesinde fonksiyonlarını yerine getirebilir. El ve el bileğinin herhangi bir şekilde zorlanması, el bileğine aşırı yüklenme, hem hayat kalitesini bozar hem de iş kalitesini etkiler. Buna karşın günümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır ellerimizi kullanmak. Bilgisayar, ipad, akıllı telefonlarımız ise hayatımızın olmazsa olmazları. Bu cihazlar olmadan iş hayatında çalışabilmek neredeyse imkansız hale gelmiştir, öyle ki; bu cihazlar, zamandan tasarruf, hızlı ve kolay erişim, bilgi transferi, organizasyon gibi bir çok kolaylığı da beraberinde getirmektedir. Ancak sorun işte tam da bu noktada başlıyor, çünkü elektronik cihazların fazla kullanımı, el ergonomisini bozuyor ve aşırı yüklenmeye bağlı oluşan ağrılar, karıncalanmalar, şişlikler ve elektriklenmelere yol açıyor.

Gündelik yaşamımızı etkileyecek derece teknolojiye bağımlı hale gelmek, uzun süre aynı pozisyonda çalışmak, mouse kullanmak, özellikle bilgisayar kullanırken aynı el ve dirsek hareketleriyle saatlerce hareketsiz kalmak kişinin kendi vücut ergonomisi bozmakla kalmıyor işte verimsizliğe de neden olabiliyor. Parmaklarda uyuşma, karıncalanma, el bileğinde ağrı, dirseğe bazen omuza vuran ağrılar, elektriklenmeler başlıca belirtilerden. Bu şikayetler ofiste çalışma sırasında olduğu gibi eve gittikten sonra da devam eden hatta gece uykudan uyandıracak şiddette olabiliyor. Tüm bunlara ek olarak, kavrama becerisini, mutfakta yemek yaparken karıştırma yetisini, kavanoz kapağı açma, kapama gerektiren becerileri veya ev işlerinde bez sıkma gibi performans gerektiren işleri yapmakta zorlanıyor, ellerinizden objeleri düşürmeye kadar ilerleyen durumlarla karşılaşıyorsanız daha fazla geciktirmeden işinde uzman bir doktora görünmenizde fayda var demektir.

İşler bu safhaya gelmeden ofiste veya evde neler yapılabilir;

Ergonomik kurallara uymak, yeterli dinlenme yapmak ve fazla zorlamamak, daha konforlu çalışma ortamı yaratmak, daha iyi çalışma koşullarının sağlanması yani ağır yük kaldırmamak, titreşimi önlemek, tekrarlayan işlemlerden kaçınmak, omuz hizasından yüksekte çalışmamak el, el bileği, kol ve omuz sağlığını korumak için önemlidir. Ayrıca fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, enjeksiyon tedavisi, ilaç tedavileri de şikayetlerin geçmesine yardımcı olan yöntemlerdir.

Günlük yapılabilecek birkaç egzersiz;

Parmakları rahatlatmak için parmak uçlarını kavrayıp, uçtan bileğe doğru kuvvetlice sıvazlamak. Her parmak için ayrı ayrı yapılmalı.

Her iki elin parmaklarını birbirine geçirip bir eli diğerine karşı itmek ve bileği yukarı doğru germeye çalışmak.

Stres topuyla sıkma ve gevşetme hareketi.

Elleri avuç içleri birbirine bakacak şekilde birleştirip, karşılıklı olarak güç uygulamak.

Bu egzersizleri günde 2 defa 15 dakika olarak uygulamak el ve el bileği sağlığı adına faydalıdır.  

Prof. Dr. Eftal Güdemez

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Ünitesi

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
El uyuşma nedenleri
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube