Obezite ve şeker hastalığı:

Obezite ve şeker hastalığı:

Tip II diyabet sıklıkla obezlerlerde oluşan bir şeker hastalığıdır. Abdominal obezite, Tip II şeker hastalığı gelişimi açısından kanıtlanmış bir risk faktörüdür. Tip II şeker hastalığı: kan insülin seviyesinde artma (insülin direnci), şeker toleransının giderek bozulması, açlık kan şekerinin giderek yükselmesi ve sonunda aşikar şeker hastalığı ile sonuçlanan bir süreçtir. Tip II şeker hastalığı için verilen ilaçların büyük bölümü maalesef şişmanlığı daha da arttırıcı etki gösterirler.Tip II şeker hastalığının ileri aşamalarında ise insülin kullanımı gerekebilir ve bu da hastalara daha da fazla kilo aldırtıcı bir hormonal ortam yaratır.

Obezite üreme sistemi ve polikistik over sendromu:

Obezite cinsel arzu ve performansı bariz biçimde olumsuz etkilemektedir. Obez kadınlarda adet düzensizlikleri daha sıktır. Gene polikistik over sendromu da sıklıkla obez kadınlarda gözlenir. Bunların nedeni ; artan yağ dokusuna ikincil olarak ortaya çıkan birtakım hormon dengesizlikleridir. Polikistik over sendromu etkilediği kadınların sağlıklı biçimde yumurta ürete bilirliğini ve “fertilite” ’yi , yani üreme özelliğini bozan bir durumdur. Adet düzensizlikleri, hamile kalamama, erkek tipi kıllanma ve kelleşme, sivilceli-yağlı bir cilt ve kepekli saçlar şişmanlık ile birlikte polikistik over sendromuna özgü rahatsızlıklardır.

Polikistik over sendromunun muhtemelen en iyi tedavisi kilo vermektir. Vücut ağırlığında % 10’u aşan bir zayıflama sağlanabilirse bu o kişilerde başarılı yumurtlama ve hamile kalabilme için yeterli olabilir. Bazen birtakım ilaçlar da kullanılır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel

Prof. Dr. Mehmet Ali YERDEL, 3 Kasım 1961 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini 1967-1978 yılları arasında T.E.D. Ankara Koleji'nde bitirmiştir. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitimi esnasında 1982 yılında gönüllü olarak Northern General Hospital, Sheffield, İngiltere' de 2 ay süre ile Genel Cerrahi alanında çalışmalarda bulunmuştur. İhtisasınaise 1986 yılında Ankara Numune Hastanesi 6. Cerrahi Kliniği'nde başlamıştır. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'na transfer olmuş ve ihtisasını 1993 yılında burada tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 1991 yılında burslu olarak Hiroshima Üniversitesi'nde Japonca eğitimi almıştır. 1991-1992 yılları arasında Japonya Okayama Universi ...

Etiketler
Obezite nedenleri
Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel
Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube