Obezite cerrahisi sonrası ne kadar zayıflayacağım?

Obezite cerrahisi sonrası ne kadar zayıflayacağım?

Obezite cerrahisinde öncelikli amaç hastanın sağlığıyla ilgili risk teşkil eden fazla kilolarından büyük oranda kurtulmasıdır. Aynı zamanda kaybedilen kilolar uzun süreli korunduğunda obezite ile ilişkili ortaya çıkan morbidite ( hastalık oranı) oranlarında da düşüş gözlenir.

Obezite cerrahisinden sonra hastalar sağlıklı beslenme davranışlarını yaşam şekli haline dönüştürdüklerinde hedef kiloya ulaşmaları kaçınılmazdır . Zayıflama sürecinde sağlıklı bir bedene kavuşmak için fazla kilonun % 70 ‘inin kaybedilmesi gerekir. Zayıflama sürecinde asıl kilo kaybının büyük bir kısmı ‘’ Balayı Dönemi ‘’ olarak adlandırılan ilk bir yıl içinde olur. İkinci yıl içerisinde artık bireyin mevcut kilosunu koruması gerekir. Örneğin 165 cm boyunda, 128 kg ağırlığında olan bayan bir hasta için sağlıklı sınırlarda olabileceği en üst kilo 68 ve kilo fazlası 60 kilodur. İlk aylarda fazla kilonun %10-15’ i verilir. İkinci ve üçüncü ay sonunda yaklaşık olarak verilmesi gereken kilonun %35-40‘ ı verilmiş olur. Bir yıllık süreyi tamamlayan diğer aylarda ortalama olarak ayda 3-4 kg kilo kaybı hedefe ulaşılmasını sağlar. Bir yılın sonunda kaybedilmesi gereken % 10’ luk kilo fazlalığı kaldığı dönemde kilo verimi ilk aylara daha yavaş olur. Bu dönemde yaşam şeklinizi gözden geçirin!

Kendize ‘’Yeterli protein tüketimine özen gösteriyor muyum?

Spora yeteri kadar hayatımda yer veriyor muyum?

Yeteri kadar su tüketiyor muyum?

Kan değerlerimde herhangi bir eksiklik var mı?

sorularını sorun.

Obezite ameliyatı olan hastaların en büyük endişelerinden biri hedef kiloya ulaşıp ulaşamayacaklarıdır. Hasta ameliyat olduktan sonra ilk günlerde dahi kilo kaybının çok fazla olmasını bekler. Beklediği sonuçla karşılaşamadığı anda hemen karamsarlığa kapılır. Oysa ki bu yolculuk sizi er ya da geç hedefe ulaştıracaktır.

Bir başka handikapta hastaların kilo verseler dahi kendilerini ayna karşısında kilo vermemiş gibi görmeleridir. Çevresindeki insanların şaşkınlıkları karşısında fark edilir derecede kilo verdiklerine inanırlar.

Kilo verme hızınızı kesinlikle çevrenizdeki ameliyat olmuş diğer insanlarla kıyaslamayın! Kişilerin ameliyat sonrası kilo verme hızları; yapılan operasyonun türüne, kişinin cinsiyetine, ameliyat olmadan önceki kilosuna, yağ oranına, ödem durumuna, ameliyat sonrası beslenme düzenine ve fiziksel aktivite durumuna göre değişkenlik gösterir.

İdeal kiloya ulaşıldığında ‘’ tekrar eski kiloma döner miyim ? ‘’ kaygısı varılan noktada yaşanılacak mutluluğa gölge düşürür. Hastalar üzerinde yapılan incelemeler doğrultusunda aynı kiloya dönme ihtimali %1’dir. Tüm obezite ameliyatları için olduğu gibi tüp mide ameliyatı için de garanti verilen sabit bir kilo kaybı değeri söz konusu değildir. Ameliyat sonrası düzenli bir gündelik yaşamı olan, dengeli beslenen ve spor yapan hastalarda daha iyi sonuçlar alınır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezite cerrahisi ve sonrası
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube