Obezite cerrahi

Obezite cerrahi

Obezite cerrahisi modern dünyanın en önemli problemlerinden biridir. Günümüzde özellikle batı ülkelerinde ve Amerika'da geçmiş yıllara oranla obez hasta sayısı hızla artmaktadır. Artan obezite ile birlikte obeziteye bağlı ölümler ve hastalıklarda da ciddi bir artış söz konusudur.

Obezitenin oluşma sebebi enerji alımındaki fazlalık ve harcamadaki kısıtlamadır. Obezite tedavisindeki temel amaç enerji alımını azaltmak ve mümkünse harcamayı arttırmaktır. Enerji harcamasını arttırmak için egzersiz önerilirken enerji azaltmasını sağlamak için dengeli bir diyet istenmektedir. Ancak özellikle süper obez veya morbid obez dediğimiz vücut kitle indeksi 40 kg/m2‘nin üstünde olan hastalarda diyet yapmak kolay değildir. Bu nedenle bu tür hastalarda obezite cerrahisi devreye girer. Cerrahi tedavi uygulanacak hastanın iyi bilgilendirilmesi ve cerrahinin ancak istekli hastaları uygulanması önerilmektedir. Yine cerrahi uygulanacak hastanın iyi seçilmesi, multidisipliner bir ekip tarafından değerlendirilmesi, cerrahinin deneyimli cerrahlarca yapılması ve hastanın düzenli olarak kontrol altında tutulması şarttır. Obez hastası cerrahi sonrasında yaşam boyu takip edilmelidir.

Obezite cerrahisi vücut kitle endeksi 40 kg/m2‘nin üstünde olan veya vücut kitle endeksi 35 kg/m2‘nin üstünde olup aşağıdaki yandaş hastalıklardan birine sahip olan hastaları önerilir:

Tip 2 diabetes mellitus

Uyku apnesi

Hipertansiyon, kalp rahatsızlığı

Şiddetli hiperlipidemi

Astım

Üriner inkontinans

İnfertilite

Artrit

Pseudo tümör cerebri

Obezite cerrahisinin, hastanın vücut kitle indeksi 30-35 kg/m2 arasındaysa, hasta 18 yaşından küçük veya 70 yaşın üstündeyse yapılması tartışmalıdır.

Peki kimlere obezite cerrahisi önerilmez? Şiddetli psikiyatrik bozukluk olanlara, cerrahi engel sistemik hastalığı olanlara, cerrahi sonrası takip uygulamalarına katılmayacak hastaları, şiddetli yeme sorunu olanların ve yüksek bağımlı potansiyeli olan hastalara obezite cerrahisi önerilmez.

Obezite cerrahisi uygulayacak hastanın ameliyat sonrası bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapacağını bilmesi gerekir. Nasıl ki karaciğer nakli yapılan bir hasta alkolü bırakmak zorundaysa veya kalp ameliyatı geçiren bir hasta sigarayı bırakmak zorundaysa obezite cerrahisi yapılan hastanın da yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekmektedir.

Obezite cerrahisinin amacı beş yıllık sürede fazla kilolun %50-75'in kaybedilmesi ve obeziteye bağlı gelişen sistemik hastalıkların veya sorunların düzeltilmesidir. Bunun için kullanılan cerrahi yöntemler temel olarak iki grupta toplanır. Kısıtlayıcı girişimler ve emilimi engelleyen girişimler.

Kısıtlayıcı girişimler arasında gastrik bant ve laparoskopik sleeve gastrektomi en çok bilinenlerdir. Kısıtlayıcı özelliğinin yanı sıra emilimi engelleyerek kilo vermeye yardımcı olan cerrahi yöntemlerin ise çok fazla çeşidi vardır bunlar arasında en yaygın olarak bilineni bypasstır. Cerrah bu girişimlerinin hepsini yapabilmelidir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ersin Öztürk

Prof. Dr. Ersin ÖZTÜRK, 1974 yılında doğmuştur. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  yapmış ve 2005 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2011 yılında Doçent Ünvanını almıştır. 2012 yılında da Cerrahi Onkoloji yandal uzmanlığını almıştır. 2014 yılında ise Avrupa Kolorektal Cerrahi Yeterliklik Kurulu’nun düzenlediği sınavları geçerek Kolorektal Cerrahi Yeterlilik diploması almıştır. Eğitimi ve meslek hayatı boyunca, özellikle gastrointestinal sistem ve kolorektal cerrahi alanında çalışmaları olan Ersin Öztürk’ün 28 uluslararası, 12 ulusal yayınlanmış 40 makalesi, uluslararası toplantılarda sunulmuş toplam 17 bildirisi, 12 kitap bölümü yazarlığı ve Uludağ Üniversitesi’nin adını verdiği bir skorlama s ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Obezite cerrahisi sonrası beslenme
Prof. Dr. Ersin Öztürk
Prof. Dr. Ersin Öztürk
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube