Normal doğumun anne ve bebek için riskleri var mıdır?

Normal doğumun anne ve bebek için riskleri var mıdır?

Normal doğum deyimi artık kullanılmamakta, vajinal doğum deyimi kullanılmaktadır. Vajinal doğumun; hem anne hem de bebek için sezaryenle doğuma göre istatistiksel olarak çok anlamlı olmamakla birlikte,göre bazı üstünlükleri vardır. 

Vajinal doğum sonrasında anne birkaç saat içinde normal aktivitelerini yapabilir, çok kısa sürede bebeğini emzirmeye başlayabilir.Bebeklerde yaş akciğer durumu daha az görülür.Buna karşın, uzamış doğum süresi ve çekilen sancılara bağlı olarak bebeğin kilo fazlalığı(iri bebek) leğen kemiği içindeki adale yapılarında deformasyon,yırtılma ve zedelenmelere neden olabilir. Bu ise doğum sırasında bebek ve anne hayatını tehlikeye sokmasından başka; annede doğum sonrası ilerde cinsel yönden tatminsizlik,idrar torbası ve rahim sarkması,yaşam kalitesinde bozukluk gibi ancak zorluk derecesi yüksek bazı operasyonlarla düzeltilebilecek rahatsızlıklara yol açabilir.Hatta bunlardan bazıları ameliyatla düzeltilemeyecek türdendir. Uzayan ve çok ıkınmalı geçen vajinal doğumlar sonrası gözlenen idrar torbası sarkması,rahim sarkması,idrar tutamama,idrar kaçırma,cinsel isteksizlik,vajinal ağrı ve yanmanın çoğalması sonucu eşler arasında yaşanabilecek sorunlar ortaya çıkabilir.

Doğum kanalında uzun süre kalan bebeklerde, kafasının maruz kalacağı baskı ve zorlanmaya bağlı oksijensiz kalma riski artar,doğumun sonlandırılması ve hızlandırılması için takılacak suni sancı ilaçları ve operatif doğum işlemi diye bilinen Forceps ve Vakum takılması bebeğin kafatasında ve beyin zarları üzerinde ve içinde kanamaya sebep olabilir.Hatta bu uygulamalarda bebeğin kafatası ve yüzünde ciddi zedelenmeler olabilir.

Özellikle zor doğum ve iri bebek diye nitelenen vakalarda bebeğin başı doğum kanalını geçse bile omuz bölgesi çıkmaz ve takılır.Omuz takılması ve iri bebek doğumlarında doğum yaptıran kişi her iki koltuk altından parmaklarını takıp çekmek zorundadır.Bu sırada bebeklerde koltuk altında bulunan sinir paketi zedelenir ve Erb Paralizisi denen ve bazen ömür boyu süren kalıcı sakatlık ve felç durumu oluşabilir.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi, 12.06.1957 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1974 ile 1981 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Dr. Sipahi,  Kadın Hastalıkları ve Doğum alanındaki ihtisasını ise 1984 ile 1989 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'da tamamladı ve uzman doktor unvanını aldı. Çalışma hayatına 1981 yılında Niğde Merkez Hüyük Sağlık Ocağı Hekimi olarak başlayan Dr. Sipahi, 1982 yılından 1984 yılına kadar ise Ankara Gülveren Sağlık Grubu Başkan Vekili, Sağlık Ocağı Başhekimi, Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü Eğitim Koordinatörü ve Sağlık Bakanlığı Zorunlu Hizmet Adaptasyon Kursu yöneticisi olarak görev aldı. İhtisası süresince (1984 –1989) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ...

Etiketler
Normal doğum sonrası
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube