Nereden çıktı şu panik atak

Nereden çıktı şu panik atak

Nereden çıktı şu panik atak?

Panik atak var bende abi… Valla mı? Bu ne kardeşim, “abla ben hamile kalmışım dün geceden” der gibi… Yada şekerim var. Kalbim var yemem bunu… Allah kahretmesin ya bir panik atak’ım bile yok. Sosyeteye kendimi kabul ettiremiyorum. Konuşacak bir mevzu yok ki. Şimdi panik atak olsaydım üfff neler anlatırdım neler!

Sahi nereden çıktı şu tatlış panik atak? Şimdi bunu anlatmadan önce bir bardak alın ve musluğun altına koyun. Musluk damla damla suyu akıtsın. Bir süre sonra bardak son damla ile birlikte taşmaya başlar. Şimdi benimki de iş mi ya? Bunu babaannemde bilir. Dolan bardak taşar. Panik ataklı civanım o zaman kulak kesiliver şimdi diyeceklerime. Çocukluk döneminden itibaren yaşadığın duyguları içine attın ve bastırdın. Kızgınlık, öfke, kin, nefret, kaygı, korku gibi ne kadar duygu varsa içine hapsettin. Yani bilinçaltı kovasına atıverdin. Her kovanın olduğu gibi bilinçaltı kovasının da belli bir hacmi var. Kova doldu ve taştı. İşte bütün mesele bu kovanın taşmasında… Biz uzman olarak kovanın taşmasına daha entel olsun diye değişik isimler veriyoruz. Bunlara depresyon, panik atak, obsesyon, cinnet geçirme diyoruz.

- Hocam ben 40 yaşına kadar melek gibiydim. Çok sakindim. Ama 40 yaşından sonra “gözünün üzerinde kaşın var” deseler çıldırıyorum. Bana ne oldu?

- Kardeşim senin bilinçaltı kovan 40 yaşında dolmuş. Sebebi bu.

- Ya abi duydun mu? Bizim eski mahalleden bakkal Ayhan cinnet geçirmiş. 2 çocuğunu boğmuş, hanımını kesmiş, kendisi de intihar etmiş. Herkesten umardım ama Ayhan’dan ummazdım. Adam bunu nasıl yapmış ya? Adam bunu gayet güzel yapar. Çünkü adamın bilinçaltı kovası taşmış. Her insanın bilinçaltı kovasının dolma süresi yaşadığı olumsuz olayların sıklığına ve şiddetine bağlı olarak değişir. Bazıları 15 yaşında, bazıları 30 yaşında bazıları da 35 yaşında bu kovanın taşma anına şahit olur.

Panik atak size bilinçaltınızın dolduğunu haber veren bir uyarıcıdır, alarmdır. Bütün psikolojik sorunlar yılların birikimi ile oluşur. Bilinçaltında damlaya damlaya panik atak oluşur. Panik atak çıktıktan sonra önemli olan bilinçaltı kovasının boşlatılmasıdır. Bastırılmış olan duyguların atılmasıdır. İŞTE TERAPİLERDE SİZE BİLİNÇALTINIZI BOŞLATMANIN TEKNİKLERİNİ ÖĞRETİYORUZ. Adam terapiye gelmiş, altındaki koltuk inim inim inliyor. Yerinde oturamıyor. Bacaklar titriyor. Oturup oturup kalkıyor. Patlamaya hazır dinamit lokumu gibi… Bu kadar gerginlik olunca tabiî ki panik atak ortaya çıkar. Panik atak bastırılmış duyguların patlama anıymış. Tamam mı, panik bombam benim? Ya kardeşim hem paniksiniz hem de ataksınız. Ne güzel işte… Ülkemizde tembel tembel yatan binlerce insan varken sizin böyle olmanız harika. Toplum olarak size ihtiyacımız var. Tamam, ağzımı kapattım sana daha fazla takılmayacağım. Şimdi sakin sakin bu yazıyı oku. Ama elime geçersen sana o panik atak’ı yediririm kıtır kıtır. Söylemedi deme sakın. Sevgili panik atak’ım yerim seni…

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren

Uzm. Psk. Asım EREN, 1970 yılında İzmit'te doğmuştur. Lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek Lisansını ise İstanbul Maltepe Üniversitesi'nde yapmıştır.

13 yıl boyunca Saraybahçe Belediyesi Kreş Müdürlüğünde Psikolog olarak hizmet vermiş olan Uzm. Psk. Asım EREN, mesleki çalışmalarına şu anda Sonumut Psikolojik Hizmetler Merkezi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi Lisans ve Yüksek Lisans eğitiminin yanı sıra Yeditepe Üniversitesi'nde Hipnoz eğitimi de almış ve Hipnoterapist unvanına sahip olmuştur.

Etiketler
Panik atak neden olur
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren
Kocaeli - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube