Neden omega 3?

Neden omega 3?

Omega 3 insan vücudunda üretilemeyen, ancak mutlaka dışarıdan alınması gereken elzem yağ asitlerinden biridir. EPA ve DHA olarak iki formda bulunan omega 3 yağ asitleri vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işleyişinde önemli rol oynar. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin beyin, göz, kalp ve damar sağlığı açısından önemli olduğunu desteklemektedir.

Omega 3 yağ asitleri ihtiyacı anne karnında başlayarak yaşamın tüm evrelerinde devam eder. Sağlıklı bir gebelik ve emziklilik dönemi için omega 3 çok önemlidir. Anne karnında başlayan ve emzirme süresince devam eden beyin ve göz gelişimine destek sağlar. Erken doğum riskinin azaltılmasına yardımcı olarak bebeğin anne karnında gelişimini olumlu yönde etkiler. Çocukluk döneminde fiziksel ve zihinsel gelişimde önemli rol üstlenen omega 3 yağ asitleri bağışıklık sisteminin de desteklenmesine katkı sağlar. Yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular, çocukluk döneminde alınan omega 3'ün IQ skorlarında artış sağladığı yönündedir. Hiperaktivite, konsantrasyon ve uyum sorunu olan çocuklarda EPA ve DHA tedaviye destek olarak önerilmekte ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Omega 3 desteğinin kalp ve damar sağlığı açısından son derece önemli olduğu bilinmektedir. Özellikle kalp damar hastalığı olanlar, kolesterol problemi yaşayanlar ve yüksek trigliserit seviyesine sahip kişilerin EPA ve DHA yönünden zengin beslenmeleri ve dışarıdan omega 3 desteği almaları gerekir. Yapılan çalışmalar neticesinde yeterli omega 3 alımının kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azalttığı sonucuna varılmıştır.

Doymuş yağ alımının azaltılarak omega 3 bakımından zengin bir beslenme tarzının benimsenmesi bir çok kronik hastalığın (diyabet, kalp-damar hastalıkları, romatizmal hastalıklar) önlenmesinde önemli bir adımdır. Yağlı balıklar, kanola yağı, ceviz, badem, kuru fasulye, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeler gibi omega 3 bakımından zengin besinlerin tüketilmesi ya da omega 3 desteğinin dışarıdan hazır olarak alınması bu ihtiyacı karşılar. Omega 3 yönünden zengin beslenme yorgunluğu gidererek hareket kabiliyetini artırır, bu sayede diyabet, kalp damar hastalıkları, tansiyon, romatizma, migren ve cilt problemlerine iyi gelir. Düzenli olarak omega 3'ten zengin beslenmek beyin yaşlanmasını yavaşlatır ve alzheimer, depresyon, şizofreni gibi rahatsızlıkların belirtilerini en aza indirir. Zeytinyağı ve kanola yağı gibi tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin yağların kullanılması bağışıklık sistemini güçlendirir ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürür. Mısırözü, ayçiçeği, pamuk, soya gibi omega 6 bakımından zengin bitkisel yağlardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Kanser oluşumunu tetikleyen trans yağ asitlerinden uzak durmak için ise; margarin, hazır gıdalar, hazır fırın ürünleri ve kızartmalar tüketilmemelidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülsüm Uyanık Saygın

Dyt. Gülsüm Uyanık Saygın, Konya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümünden mezun olarak diyetisyen unvanı almıştır.

Uzmanlığ'ını, Sofra Yemek ve Hizmet Üretim A.Ş, Hacettepe Üniversitesi Merkez Öğrenci Kafeteryaları, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri ve Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'nde tamamlamıştır.

Dyt. Gülsüm Uyanık Saygın, mesleki çalışmalarını Meram Konya'da bulunan Gülsüm Uyanık Beslenme ve Diyet Danışmanlığ'ında devam ettirmektedir.

Etiketler
Hastalıklardan korunmak
Dyt. Gülsüm Uyanık Saygın
Dyt. Gülsüm Uyanık Saygın
Konya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube