Mikro sinüsektomi ameliyatı

Mikro sinüsektomi ameliyatı

Mikro sinüsektomi kıl dönmesi tedavisi için geliştirilmiş bir ameliyattır. Bunun dışında 13 ameliyat tekniği daha vardır.

İnsanların estetiğe ve iş gücü kaybına verdiği önem arttıkça cerrahlar bu yönde ameliyatlar geliştirmektedir. Bunlara örnek vermek gerekirse en belirgin olanı kapalı yada diğer adıyla laparoskopik ameliyatlardır. Eskiden karın 20 CM yarılarak çıkarılan safra kesesi kalın bağırsak gibi organlar artık 3 yere açılan 1 CM lik kesiklerle yapılabilmektedir benzer şekilde 10 cm den yapılan bel fıtığı ameliyatı 2-3 CM den yapılabilmektedir yine katarakt ameliyatında kornea 3 mm kesilirken artık 1 mm kesilmekte ve dikiş atılmamaktadır. Tüm bu ve benzert ameliyatlar gibi kıl dönmesi de 15-20 cm yeri kesmeden 2-3 cm lik yerlerden yapılabilmektedir. 

Mikro sinüsektomi yönteminin mantığı da yukarda yazılan ameliyatlar gibi en az hasar ve iş gücü kaybıyla sorun olan kıl yumağının kapsülüyle birlikte çıkarılmasıdır. Hasta açısından bakıldığında diğer tekniklerle en belirgin farklılığı yapılan diğer ameliyatlarda cilt 12-30 cm kesilirken, mikro sinüsektomide 1-2 cm cilt kesisi yeterli olmaktadır. Bu sayede ciltte görünür yara ve dikiş izi kalmaz iz kalmaması özellikle bayanlarda ve askeri okul yada polis okuluna gidecekleri için önem arzetmektedir.

Mikro Sinüsektomi içerdeki kıl yumağını bütün halinde çıkarabilecek en küçük cilt kısmı kesilir ve dokuda gerginliğe sebep olmaz. Kıl dönmesi hastalarının % 95 den fazlasında kıl yumağı ve delikler 1-2 cm lik bir alandadır ve ameliyat 1-2 cm lik küçük bir alandan gerçekleştirilebilir.Daha fazla doku çıkarmak gereksiz yere sağlıklı doku çıkarmayı gerektireceğinden bu kadar büyük kesi yapılmaz. Klasik ameliyatlarda çıkarılan parça incelendiğinde asıl çıkarılması gereken dokunun 10-20 katı kadar sağlıklı dokunun çıkarıldığı görülür. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
En kolay kıl dönmesi ameliyatı
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube