Migrenin botoks ile tedavisi mümkün mü?

Migrenin botoks ile tedavisi mümkün mü?

Uzun süre çok sayıda ilaç kullanımını gerektiren migren, pek çok nedenle kronik hale gelebiliyor.

Her 6-7 erişkinden birinde görülen migren, kronik hale geldiğinde ise iş yaşamını, sosyal yaşamı, aile yaşamını ve sağlığı olumsuz etkileyerek, yaşamı adeta kabusa çeviriyor.

Genellikle tek taraflı, orta veya daha şiddetli, 4 saatten uzun süren, zonklayıcı nitelikte, bulantı veya kusmanın eşlik ettiği, ışık, ses, hareket ve kokuya duyarlılığın arttığı baş ağrılarını tipik migren atakları olarak tanımlayabiliriz.

Kişinin yaşamını alt üst eden ve klasik koruyucu tedavilere dirençli migrenlilerde, baş ağrısı ataklarını önlemek ve yaşam kalitesini yükseltmek, ilaca bağımlılığı azaltmak Botoks tedavisi ile mümkün olabiliyor.

Migren tedavisinde FDA tarafından da onaylanan Botoks uygulaması ile yüz güldürücü bir sonuç elde edebilmek için;  uygulamanın bir Nöroloji Uzmanı tarafından ve migren protokolüne uygun olarak yapılması gerekiyor.

BOTOKS MİGREN ATAĞINI NASIL ÖNLÜYOR ?

Migrenlilerde alın, şakak, ense, boyun ve omuz bölgelerindeki kaslar üzerinde en az 31 noktaya uygulanarak yapılan botoks tedavisi, uygulandığı kaslarda gevşemeyi sağlıyor. Böylece bu kasların arasında bulunan sinirlerden beyne giden ve sürekli ağrı ataklarına yol açan sinyallerin beyne ulaşmasının engelleyerek migren ataklarını önleyebiliyor.

BOTOKSUN ETKİSİ NE KADAR SÜRÜYOR ?

Deneyimli bir hekim tarafından yaklaşık 20 dakikada kolayca uygulanan botoksun etkisi 6 aya kadar sürebiliyor. 2010 yılında sonuçlanan PREEMPT çalışmasının sonuçları göz önüne alındığında, hastanın durumuna ve hastayı izleyen Nörolog doktorun kararına göre uygulama belli aralıklarla tekrar edilebiliyor. Böylece hastaların kronik migrenin kısır döngüsünden çıkması sağlanabiliyor.

Ayrıca botoks uygulaması sonrası, hastaların hemen günlük yaşamlarına dönebiliyorlar. Kalıcı yan etkisi olmayan güvenli bir tedavi yöntemi olması da ayrıca tercih sebebi olabiliyor.

NÖROLOJİK TAKİP ÇOK ÖNEMLİ !

Migrenin asla sadece bir baş ağrısı rahatsızlığı olmadığını özellikle vurgulamak gerekir.Öyle ki bazı migren atakları beyinde hasarlara yol açarak felçlere dahi neden olabiliyor. Bu nedenle bir hastaya migren tedavisi için, botoks dahil hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, hastaların mutlaka bir Nöroloji uzmanıtarafından takip edilmesi gerekiyor.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Gökhan Gürel

1978 yılında Akhisar’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Akhisar'da tamamladı. 2002 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun oldu. Zorunlu hizmet kapsamında Kahramanmaraş’ta pratisyen hekim olarak çalıştı. 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim dalında araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2009 yılında Nöroloji Uzmanı olarak zorunlu hizmet kapsamında Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi ve Akçakale Devlet Hastanesinde çalıştı. 2010 yılında öğretim görevlisi uzmanı olarak 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim dalında göreve başladı. 2012 yılında bu görevinden kendi isteği ile ayrılarak mesleki hizmetini özel sektörde vermeye başladı. Mesleki yaşamı süresince yurtiçi ve yurt dışında nöroloji alanında yapılan yerel, ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarla yazılı, sözlü v ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Etiketler
Migren tedavisi
Uzm. Dr. Gökhan Gürel
Uzm. Dr. Gökhan Gürel
İzmir - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube