Migren hastalığı nedir?

Migren hastalığı nedir?

Migren deyince akla baş ağrısı gelir.  Ancak migren sadece baş ağrısından ibaret değildir. Bir dizi şikayetler içerebilen hastalıktır. Hayati tehlikesi yoktur,  ancak yaşam boyu sıkıntı yaratan bir hastalıktır. Tanımında “günlük yaşamı sürdürmeyi engelleyecek düzeyde baş ağrısı” vardır. Bazı migren ataklarında baş ağrısı olmayabilir. Özellikle çocuklarda bulantı-kusma ile giden ataklar görülmektedir. Erişkinlerde ise uyuşma, görme bulguları ve kısmi güçsüzlük, felç ile giden ataklar olabilir. Auralı migrende daha çok görsel auralar olur ve bu auraları baş ağrısı takip etmeyebilir. Ayrıca sıkıntı hissi, başta sıkışma, midedeki çeşitli derecelere kadar ulaşabilen garip his ve bulantı olabilir.

Migren tekrarlayan bir hastalık tablosudur. Migren hastalığı vücutta otonom sinir sisteminde var olan bozucu alanlar (bioelektriksel bozuk alanlar) temelinde tetikleyici faktörlerin de katkısıyla zaman zaman otonom sinir sistemi çalışmasının aksamasıdır. Bu durumda özellikle damar kontrolü bozulur. Baş ağrısı yanı sıra auralı migrendeki bulguların çoğunluğunun nedeni damar kontrolünün bozulmasıdır. Tüm vücut otonom sinir sisteminin etkilenmesi sonucu barsak hareketleri bozulur. Midede garip bir his olabilir, bulantı, şiddetli kusmaya kadar değişen tablolar görülebilir. Bazen bağırsak hareketleri artar ve ishal olabilir. Terleme de tabloya eklenebilir.

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Emel Gökmen

Uzm. Dr. Emel GÖKMEN, 1967 yılında Muğla’da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1999 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur. 2004 yılından beri integratif tıp alanındaki çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Emel GÖKMEN, hastalıkların nedenlerini araştırmaya yönelmişmiş olup İntegratif tıp yani nöral terapi, akupunktur, homeopati, manyetik alan tedavisi yöntemleri ve klasik tıp eğitimini birleştirmiş ve böylece “Gökmen Yaklaşımı” algoritmasını geliştirmiştir. Bu yaklaşım; migren ve baş ağrıları başta olmak üzere bel-boyun ağrıları ve fıtıkları, baş dönmesi, kulak çınlaması, fibromiyalji, huzursuz bacak sendromu gibi bazı hastalıklarda ha ...

Etiketler
Migren nasıl tedavi edilir
Uzm. Dr. Emel Gökmen
Uzm. Dr. Emel Gökmen
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube