Mide balonu -obezite cerrahisi

Mide balonu -obezite cerrahisi

Mide balonu uygulaması cerrahi bir girişim olmamakla birlikte cerrahi pratiğinde uzun zamandır kullanılmaktadır. Mide Balonunu uygulamasında  iç hacmi 400-700 cc arasındaki sıvı veya hava ile şişirilen balon kullanılmaktadır. Bu uygulamanın süresi yaklaşık 10-15 dk arasındadır. 400-700 cc arasındaki balonun mide içinde kapladığı alan küçülmekte ve bu nedenle gıda alım oranı düşmektedir.

balon

Bu işlemden sonra hastalar 4-5 saat gözetim altında tutulmakta ve hastanede yatması gerekmemektedir. Ancak mide içine yerleştirilen bu yabancı cisime karşı midede bir reaksiyon oluşabilir ve mide kasılıp gevşeyerek bunu atmaya çalışabilir. Bu nedenle uygulamadan sonra 2-3 gün süreyle bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Bunlar:

Bulantı,Kusma ve Kramp tarzı ağrılar .

    Bu şikayetler genellikle geçicidir ve birkaç gün sonra azalarak geçmektedir. Bu şikayetlerin tedavisi için cerrahi girişime gerek yoktur. Tıbbi tedaviler ve beslenme yönteminin düzenlenmesi yeterli olmaktadır. Balon yaklaşık 6 ay mide içinde tutulur ve yeni bir endoskopik girişim ile çıkarılır.

    Bu 6 aylık balon uygulaması ile hastaların fazla kilolarının %25-85’ini kaybetmesi beklenir. Bu orandaki kilo kaybı başarılı bir uygulama sonucu olarak kabul edilir.

    Uygulama sonrası hastanın kilo vermesini sağlamak için kalori kısıtlaması yapılmalıdır (günlük 1000-1200 KCal). Kalori kısıtlaması yanı sıra kilo kaybının kalıcı olabilmesi için hastaların yaşam tarzının değiştirilmesi de oldukça önemlidir.

    Altı aylık balon uygulamasından sonra balon uygulamasının tekrarlanması gerekirse, hastaların midesinin 1 ay kadar dinlendirilmesi önerilir.

Kimlere uygulanır:

10-25 kilo fazlası olan ancak diyet ile kilo veremeyen hastalar

30 ve daha fazla kilosu olan ve bu nedenle Obezite cerrahisi gereken hastalarda eğer hasta cerrahinin riskleri göze alamıyorsa

90 ve daha fazla kilo vermesi istenen hastalarda obezite cerrahisi öncesi hastaya belirli bir kilo kaybı sağlanarak cerrahinin risklerinin azaltılması amaçlandığında.

Komplikasyonları :

Nadir olmakla birlikte balon intoleransı (balon çıkartılır)

Balonun delinmesi (bu durumda idrardan metilen mavisi gelir, idrar mavi renk alır. Bu durumda balon çıkartılır)

MİDE BALONU SONRASI BESLENME

    Mide balonu uygulaması cerrahi bir girişim olmaması ve sağlıklı bir diyet ve egzersizle birleştirildiğinde kilo verimini desteklemesi açısından farklı gruplardaki hastaların tercih ettiği yardımcı yöntemlerin başında gelmektedir.

    Balon uygulamasından hemen sonra birincil hedefimiz doğru beslenme tercihleri ile midenizin kasılarak bu yabancı cismi atmaya çalışırken size yaşattığı bulantı kusma , kramp gibi yan etkileri en aza indirgemektir. Bu etkileri medikal tedavi ile olabildiğince azaltmakla birlikte doğru besin tercihleri sizi çok daha rahatlatacak ve motivasyonunuzun düşmesini engelleyecektir.

    Balonun takıldığı ilk gün süt, ayran, bitki çayı, kefir ya da yağsız haşlanmış hafif limon sıkılmış berrak et ya da tavuk suyu içebilirsiniz. 2-3-4. günler ; evde et suyu ile pişirdiğiniz tüm çorbaları blendırdan geçirdikten sonra 1 öğünde 300 cc yi geçmemek kaydı ile içebilirsiniz.

    5-6-7. günler püre kıvamı gıdaları tüketmeye başlayabilirsiniz. Etli sebze yemeklerini püre haline getirdikten sonra yoğurt ile yiyebilirsiniz.

    1.Hafta itibariyle Katı gıdalara geçiş yapabilirsiniz. Günlük ortalama 1200 kalorilik bir diyet sınırlaması hem kilo vermenizi hem de halsiz kalmadan sağlıklı kilo vermenizi sağlayacaktır.

* Herhangi bir öğün sonrası kusma olduğunda bir sonraki iki öğününüzde sıvı gıda tüketmelisiniz.

*Balon dönemini kendinizi eğitmek için verilen bir süre olarak görmeli ve bu dönemde gıda kısıtlaması yapmayı , yavaş yemeyi öğrenmeyi hedeflemelisiniz.

*Daha az ve yavaş yemek için öğünler sırasında sıvı tüketmemeli her lokmadan sonra 1 dakikalık bir ara vermeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.

*Herhangi bir öğünden sonra ikinci defa yemek için küçük atıştırmalıklar dahi olsa en az iki saat süre geçmesini beklemelisiniz.

*İçeceklerinize şeker eklemekten kaçınmalısınız.

*Öğünlerinizi yemek masasında ve süresi 30 dakikayı geçmeyecek şekilde yemelisiniz.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Haluk Recai Ünalp

Prof. Dr. Haluk Recai ÜNALP, 1963 yılında Merzifon’da dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1987 yılında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Keşan 4. Piyade Tümeninde Başhekimlik ve Sağlık ve Veteriner Şube Müdürlüğü görevini 1990 yılına kadar sürdürdü. Prof. Dr. Ünalp, 1990 yılında GATA'da başladığı Genel Cerrahi ihtisasını 1994 yılında tamamlayarak uzman doktor unvanını aldı ve sonrasında Sağlık Bakanlığı'na geçiş yaparak Erzurum Oltu ve Muğla Ortaca Devlet Hastaneleri'nde Başhekim olarak görev aldı. 2002 ile 2012 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde hizmet veren Prof. Dr. Ünalp 2008 yılında Genel Cerrahi Doçenti unvanını aldı. Yan Dal ihtisasını Cerrahi Onkoloji alanında 2012 yılında tamamlayan Prof. Dr. Ünalp, 2012 yılında İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçiş yaptı ve burada Genel Cerrahi ...

Etiketler
Mide balonu tedavisi
Prof. Dr. Haluk Recai Ünalp
Prof. Dr. Haluk Recai Ünalp
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube