Mesane (idrar kesesi) kanseri tanısı

Mesane (idrar kesesi) kanseri tanısı

Mesane ( idrar kesesi ) kanseri sinsi bir kanser türüdür. Ağrısızdır. Bu nedenle, erken döneminde hastaların % 85’inde ağrı yoktur. Tanıda genellikle geç kalınmaktadır. Tanı konulduğunda da çoğunlukla iş işten geçmiş durumda bulunmaktadır.Mesane kanserinin en önemli belirtisi hematüridir. Yani idrar ile kan gelmesidir. Bu durum ya gözle görülecek kadar kanlı ve koyu renkli bir idrar olarak görülür, ya da ancak mikroskopla incelemeyle anlaşılabilir. Mesane kanseri, sigara içenlerde iki kat daha fazladır. Erken tanı konulanlarda yaşam süresi daha uzun, geç kalanlarda ise yaşam süresi oldukça kısadır. Bu nedenle erken tanı önemlidir.

Mesane kanserinin teşhisi, sistoskopi ile yapılmaktadır. Sistoskopi için, erkeklerde penis ucundan, kadınlarda alttan üretra denilen idrar gelen kanalın ucundan, içine kamera yerleştirilmiş sonda veya katater denilen bir ince hortumla idrar kesesine ( mesane ) girilmesi gerekmektedir. Bu işlem oldukça ağrılıdır ve hasta için zor işlemdir. Bu nedenle de çoğu hasta yaptırmaktan kaçınmaktadır. ImmunoCyt, sistoskopiye en yakın sonuçları veren tetkik durumundadır. Bu test için zahmetli bir işlem gerektirmez. Hastadan yalnızca idrar alınması gerekir. İdrarda, mesane kanserine ait kanser antijenleri denilen maddeler bakılmaktadır. 
      Bu antijenler, IFA denilen fluoresan mikroskopik ileri bir tetkik yöntemi ile incelenmektedir. Bu test negatif çıkanlarda, % 94 ihtimalle mesane kanseri yok demektir.Test için laboratuvarımıza gelmek gerekmez. 
     En az 20 ml idrar gönderilmesi yeterlidir. İdrar içine, eşit miktarda yarı yarıya sulandırılmış etanol ( alkol ) konulması gerekmektedir. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Paşa Göktaş

Prof. Dr. Paşa GÖKTAŞ Kayseri’nin Develi İlçesi Şıhlı Köyün'de 1952 yılında dünyaya gelmiştir. Annesi Avşar, Babası da Toros Türkmenleri'nden olup kendisi 7 kardeşin en büyüğüdür. İlk ve Ortaokulu Develi’ de bitirdikten sonra, liseyi öğrenimini  Kayseri Lisesi’nde tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitime başlamıştır ve 1977 yılında Tıp Fakültes'ini başarıyla bitirmiştir. Prof. Dr. Paşa GÖKTAŞ  askerliğini tamamladıktan sonra öncelikle  Ankara Devlet Tiyatroları İşyeri Hekimliği yapmış, ardından  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ihtisasına başlamıştır. Fakat 12 Eylül sonrası Türkiye’de ve Ankara Üniversitesi’nde oluşan kaos ve olumsuzluk ortamı nedeniyle uzmanlık eğitiminin tamamlanmasına 18 ay kala, , asistanlığını tamamlayamadan ayrılmıştır. Ardından , Sağlık ...

Etiketler
Mesane kanserinin nedenleri
Prof. Dr. Paşa Göktaş
Prof. Dr. Paşa Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube