Menisküs yırtıkları ameliyat gerektirir mi?

Menisküs yırtıkları ameliyat gerektirir mi?

Menisküsü sev, dizini koru...

Menisküs Nedir?

Menisküsler diz ekleminin arasındaki dokulardır.Sert, düz ve lastiksi bir doku olan menisküsler eklem yüzeyleri kaplar.Eklemin hareketini kolaylaştırır, şok absorbe eder. Yüklenmeyi dengeler. Eklemin kayganlaşmasını sağlar. Dokuların ve kıkırdak dokunun beslenmesini sağlar. Kişinin uzayda dengesini sağlamada sinir lifleri aracılığı ile rol oynar. Eklem yüzeyini onu yastık gibi destekler. Dizde bir adet iç kısımda (iç menisküs) ve bir adet de dış kısımda (dış menisküs) olmak üzere iki adet menisküs bulunur. Menisküsler kaval kemiğinin ortasına bağlanır ve uyluk kemiği ile teması sağlarlar. Bu uyumsuz olan iki yüzeyin uyumunu sağlarlar.

Menisküs Yırtığı Nasıl Meydana Gelir?

Genç aktif bireylerde spor yaralanmalarında, direk temas eden darbelerde, ayağın sabit iken vücudun döndüğü durumlarlar yaralanabilirler. Dizler hafif bükülü ve üzerine yük binmiş durumda iken dizleriniz üzerinde vücudunuzu kuvvetlice döndürdüğünüzde en sok menisküs yırtığı bu aşamadan meydana gelebilir .

Yaşlı hasta gruplarında daha çok yıpranma ve aşınmaya bağlı yırtıklar meydana gelebiliyor. Yıpranma; kilo ve tekrarlayan diz üzerinde yapılan faaliyetler sonucunda ortaya çıkabiliyor.

Hangi bulgular ile ortaya çıkar? Dizde ağrınız olur. En sık bulgudur.Yırtığın olduğu menisküs bölgesine göre diz ekleminde hemen ya da birkaç saat sonra şişlik oluşabilir. Dizinizi tam olarak bükemeyebilirsiniz veya doğrultamayabilirsiniz. Hareketleri kısıtlanabilir ve kilitlenebilir ya da bir noktada takılabilir. Yaralanma anında bir kopma ya da “pop” sesi duyabilirsiniz. Beraberinde eşlik eden bağ yaralanması varsa ses hissedilebilir ve şişlik daha fazla meydan gelir. Kişi spora veya müsabakaya devam edemez. Kronik (eski) bir menisküs yırtığı aktivite esnasında şişlik olarak ya da şişlik olmaksızın ağrı yapabilir. Dizinizde boşalma olabilir.

Nasıl tanı konulur?

Öncelikle yaralanma mekanizmasını anlattıktan sonra fiziki elle yapılan muayene ile belirtiler saptanır. Ardından yapılacak tetkiklerde rontgen görülür. Eşlik eden yaralanmalar açısından önemlidir. Kemik yapıları görebiliriz. Diz MR 'ı doğrulayıcıdır. Mensiküsler, kıkırdak yapılar, bağlar ve diğer yumuşak dokular görüntülenebilir.

Menisküs Yırtığı Tedavisi Nasıldır?

İlk olarak böyle bir yaralanmada dizi istirahate almak, müsabakaya ara vermek.Dizi dinlendirmek gerekecektir.

Buz uygulaması yapmak. Günde 4-5 defa 10 ar dakikada aralıklar ile soğuk uygulama gerekecektir.

Önerilen ağrı kesici veya antienflamtuar denilen ilaçlar kullanılabilir.

Şişliği engellemek içi elastik bandaj ile sarmak ve dizi yükseğe kaldırmak gerekecektir.

Diz çevresi kaslar zayıflamaması için öneriler egzersizler yapılmalıdır.

Dizinde takılma bulunan dizinde kilitlenme olan hastalar kapalı denilen artroskopik ameliyattan büyük oranda fayda görmekteler. Hastanın hafif yırtık ve ayrışmamış yırtıkları varsa verilen egzersizler ve ilaçlar ile düzelmemişse artroskopik diz cerrahisi gerektirebilir.

Mensiküs tanısı konulduktan sonra yıllar önce açık cerrahi yapılırken günümüzde kapalı yöntemler ile işlem gerçekleştirilmektedir. Artroskopik yöntem fiberoptik cihazlar ile eklem içerisinden teşhis ve tedavi aracıdır. Diz içerine ufak birkaç kesi le girilerek hem görüntü alınır hem de işlem yapılır.

Menisküs Yırtığı Nasıl Korunabilir?

Yıllar önce meninsküs dokusu gereksiz doku olarak görülüp hepsi çıkarılmaktayken son 20 yıldır mensiküs dokunun önemi daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Menisiküs dokusu tamamen çıkartılan hastalarda dizde osteoartrit hastalığı aşınma daha hızlı görülmeye başlanmış. İç mensiküsün 1/3 kısmı çıkartıldığında temas eden basınca yaklaşık 300 kata kadar artabilmektedir. Mensiküs koruyucu yaklaşımlar güncel tedavide geçerliliği korumaktadır. Sportif faaliyetler ile diz eklemini destekleyen kaslarınızı güçlendirir, esnekliğini sağlarsanız menisküslerinizi korursunuz

Spora dönüş ne zaman?

Erken dönerseniz sakatlığınız kalıcı hasar bırakacak kadar kötüleşebilir. Herkes farklı iyileşme hızına sahiptir. Spora dönüş dizinizin iyileşmesi belirler, yaralanmanın ne kadar uzun zamandır sürdüğü önemli değildir. Kişisel farklılıklar olabilir.

Dizinizde ağrı yoksa bükme açma hareketleriniz tamsa, takılmanız yoksa, yanlara ve geriye ve sekiz biçimde koşu yapabiliyorsanız hazırsınız demektir. Bunlarla birlikte sıçrama hareketini ağrısız gerçekleştirebiliyorsanız spora dönebilme ihtimalinizi artırır.

içerik bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz!. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez!.  bilgilerin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Engin Kesgin

Etiketler
Menisküs dokusu
Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin
Antalya - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube