Meniere hastaları nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli ?

Meniere hastaları nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli ?

İç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu sıvılardaki basınç artışının neden olduğu ve en önemli bulgusunun ataklar halinde baş dönmesi olduğu bir hastalıktır. Meniere hastalığının başlıca belirtileri baş dönmesi, kulak uğultusu, işitme kaybı ve kulakta dolgunluk hissidir. Baş dönmesine bulantı ve kusma eklenebilir. Gerginlik, stres ve aşırı tuz alımı baş dönmesi ataklarını başlatabilir.

1.Kilo probleminiz varsa zayıflayın.

2.Yağlı yiyeceklerden, kızarmış besinlerden uzak durun

3.Tuz ve monosodyum glutamat (MSG) içeren hazır çorbalar, hazır köfte vs. , işlenmiş et ürünleri , et suyu ,tavuk suyu bulyonları , soslar , konserve ve salamuralardan kaçının.

4.Besin alerjisi yada gıda intolerans testi yaptırın.Bazı besinlere karşı intoleransınız varsa hastalığınızı tetikliyor olabilir.

5.Mümkün olduğunca hayatınızdan stresi çıkartın. Anksiyete , stres meniere hastalığının majör tetikleyicisidir.

6.Manganezden zengin besinleri tüketin. Avokado , fındık , tam tahıllar , deniz börülcesi , yaban mersini , yumurta sarısı , kurubaklagiller , ananas , koyu yeşil yapraklı sebzeler manganezden en zengin besinlerdir. Manganez kaynağı besinleri kalsiyum ile beraber almamaya özen gösterin.

7.Kafein içeriği yüksek demli çay, kahve, kola , çikolatayı azaltın. Kafeinsiz kahve ve kafeinsiz yeşil çay içebilirsiniz.

8.Alkol ve sigaradan uzak durun

9.Aç kalmadan 2,5-3 saat aralıklarla ,az ve sık beslenin .

10.Ginko bloba tedavinize yardımcı olacak ek beslenme desteğidir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bahar Demirkıran

Etiketler
İç kulak
Dyt. Bahar Demirkıran
Dyt. Bahar Demirkıran
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube