Menapoz ve beslenme

Menapoz ve beslenme

Menapoz dönemi de ergenlik dönemi gibi kadınların dönemeç noktarından biridir. Doğurganlık yeteneğinin bittiği, yumurtalıktan salgılanan hormonların azaldığı bir dönemdir. Genellikle 48 – 55 yaş civarı başlayan bu dönem, östrojen hormunun azalması şişmanlık, kemik erimesi (osteoporoz), kalp ve damar hastalıkları, bel çevresinde yağlanma gibi sıkıntılar doğurmaktadır. Stres, aşırı alkol alımı ve sigara kullanımı menapoz dönemini etkileyen faktörlerdir.

Menapozun Fiziksel Belirtileri

Terleme

Uyku bozuklukları

Sıcak basması

Halsizlik

Yorgunluk

Başağrısı

Vajinal kuruma

Sık vajinal enfeksiyonlar

Menpozun Psikolojik Belirtileri

Depresyon

Sinirlilik

Ağlama

Menapoz ve Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Osteoporoz, kemik mineral yoğunluğunun azalması ve kemik kırılganlığının artması ile ortaya çıkan ve tüm iskeleti etkileyen sistemik bir hastalıktır. Yapılan araştırmalar; 50 yaş üzerindeki her 3 kadından 1'inin risk altında olduğunu göstermektedir. Kişi, 30 yaşına gelene kadar kemiğin mineral içeriği maksimuma ulaşır. 30 yaşından sonra yıkım yapımın önüne geçmeye başlar ve menapozla beraber östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak da yıkım hızlanır. Menapoz öncesi kemik yoğunluğu kaybı, her 10 yılda %3-5 iken, menapoz sonrası bu oran yılda %1-3 arasındadır. Menapozdan sonra osteoporozun engellenmesinde beslenme ve egzersiz büyük rol oynamaktadır. Diyette en önemli faktör kalsiyum ve D vitamini alımıdır.

Kemik Erimesiniden Korunmak İçin Beslenme Önerileri

Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Kalsiyumun en iyi kaynakları, süt ve süt ürünleri, iyi kaynakları ise yeşil yapraklı sebzler ve kurubaklagillerdir.

Kemik mineral kaybının azalmasında D vitamini önemli rol oynamaktadır. D vitaminin en önemli kaynağı ise güneşdir. Her gün 15-30 dk kadar güneşlenmek D vitamini alımı için yeterli olacaktır.

Yüksek protein alımı idrarla kalsiyum atımını arttıracağından, aşırı protein alımından kaçınılmalıdır.

Sigara içilmemelidir. Sigara serum östrojen düzeyini düşürdüğünden kemik erimesini arttırmaktadır.

Alkolden uzak durulmalıdır. Alkol alımı kalsiyum emilimini bozmaktadır.

Aşırı kafein alımı, kemik erimesi riskini arttıracağından kafein tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

Menapoz ve Kalp - Damar Hastalıkları

Kalp-damar hastalıkları, menapoz döneminde kadınlarda en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Bu dönemde östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak metabolizma yavaşlar ve yeme isteği artar. Dengesiz beslenme ve hareketsizlik, kilo alımına ve karın çevresinde yağlanmaya sebep olur. Bu durum, kolesterol ve trigliserit düzeylerini yükselterek, kalp damarar hastalıkları riskini arttırmaktadır.

Kalp-Damar Hastalıklarından Korunmak İçin Beslenme Önerileri

Kızartmalardan uzak durulmalıdır.

Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş besinler mümkün olduğunca tüketilmemelidir.

Beyaz et (tavuk, hindi, balık) tüketimine ağırlık verilmelidir.

Haftada 1-2 gün kırmızı et olarak yağsız dana eti tercih edilmelidir.

Katı yağlar (margarin, iç yağı, kuyruk yağı,tereyağı) yerine, sıvı yağlar tercih edilmelidir.

Yemekler olabildiğince az yağlı ve az tuzlu pişirilmelidir. 1 kg zeytinyağlı sebze için 2 çorba kaşığı yağ yeterlidir. Etli sebzelerde ise hiç yağ ilavesi yapılmadan, etin kendi yağıyla pişirilmelidir.

Tam yağlı süt, yoğurt yerine yarım yağlı süt, yoğurt tüketilmelidir.

Fast food tarzı beslenmeden uzak durulmalıdır.

Menapoz Döneminde Egzersizin Önemi

Bu dönemde, östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte, karın çevresinde yağlanma, kilo alımında hızlı artış, kemik erimesi gibi bir takım sağlık sorunları oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar, egzersizin kemik erimesini ve kalp damar hastalıklarını büyük oranda engellediğini göstermektedir. Her gün 30 dk orta düzeyde aktivite yapmak kan yağlarının normal seviyelerde kalmasına, kan şekerinin düzenlenmesine, kas kütlesinin artmasına en önemlisi kilo kontrolüne yardımcı olmaktadır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğçe Sert

Dyt. Tuğçe SERT, lisans öncesi eğitiminin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2012 yılında başarı ile tamamlamıştır. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış olduğu 2 aylık bir staj deneyimi ile ilk hastane deneyimini edinmiştir. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde çocuklarda beslenme, yeni doğan beslenmesi, metabolik hastalıklarda beslenme üzerine 2 ay süreyle, Başkent Üniversitesi ve Medicana International Hastaneleri'nde yetişkinlerde beslenme, hastalıklarda beslenme, gebe ve emziren kadınlarda beslenme üzerine 2 şer aylık süreyle deneyim sürecini tamamlamıştır. Kurum beslenmesi, toplu beslenme sistemleri üzerine ise Yıldız Yemek şirketinde staj sürecini geçirmiştir.  2012 yılında mezuniyetinin ardından Eczacıbaşı Sağlık Hizmetlerinde bir süre diyetisyen olarak ve Elmas Es ...

Etiketler
Menapozun yan etkileri
Dyt. Tuğçe Sert
Dyt. Tuğçe Sert
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube