Meme küçültme nasıl yapılır?

Meme küçültme nasıl yapılır?

Kadın denince gözümüzde birçok özellik canlanır, herkesin beynindeki kadın figürü farklıdır ancak kadınlarımızın olmazsa olmazı olan göğüsleri oluşan figür içerisinde muhakkak ki büyük bir yer teşkil edecektir.

Kadınları kadın yapan dişiliklerinin ve anneliklerinin temel organı olan göğüsleri ne yazık ki birçok zaman başlarına dert açmakta. Meme hastalıkları ile ilgili elimizde birçok bilgi olması ve artık birçok yerde sadece meme hastalıkları ile uğraşan uzmanların olması ise yine memenin öneminden ileri gelse gerek. Memenin ne yazık ki enfeksiyonları, kistleri, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerini içeren çok geniş bir hastalık grubu mevcuttur.

İrisi bir dert, ufağı bir dert olan memeler, aslında bazen umulmadık zararlar da oluşturabiliyorlar. Bunlardan biri olan sırt ağrısı ve bunun tek çözümü olan meme küçültme ameliyatı ise bayanların bizlere müracaatlarındaki en önemli şikayettir.

Memenin ergenlikle, kilo alımı ve gebelikle birlikte büyümesi sıkça karşılaştığımız sorunlardandır. Bunun neticesinde ergenlik döneminde psikolojik olarak rahatsızlık duyan estetik kaygılar hisseden genç kızlarımız yanında, bunun sadece bir estetik problem olmadığı aynı zamanda ciddi sırt ağrısı, duruş bozuklukları ve omurgada geri dönüşü olmayan rahatsızlıklar oluşturabildiği unutulmamalıdır. Ayrıca meme altlarında kızarıklık, kaşıntı, enfeksiyon ve hijyen problemi nedeni ile kötü koku gibi şikayetlerde ortaya çıkabilir. Peki bu şikayetleriniz mi var? Ne yaparım diye kendinize dert mi ediyorsunuz? O zaman bir Plasitk Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah desteği almalısınız.

Estetik cerrahlar memelerin hem sağlıklı boyutlarda hemde formda ve çekiciliğinden hiçbirşey yitirmemiş şekilde yeniden şekillendirilişi hakkında size yardımcı olacaktır. Bu tarz şikayetleri olan hastalarda mutlak hormonal sorun olup olmadığı, memelerdeki büyümenin durup durmadığı, memelerde her hangi bir kitle veya enfeksiyon olup olmadığı öncelikli olarak araştırılmalıdır. Eğer böyle şikayetler mevcut ise öncelikle bunlara yönelik müdahaleler yapılmalıdır ancak memelerdeki büyüme durmuş ise ve şikayetler sadece sırt ağrısı ve estetik kaygılar ise memelerin boyutlarının, meme bezlerinin, meme yağ dokusunun, meme derisinin, meme başının pozisyonun detaylı incelenmesinin ve hastanın yaşı ile ileride çocuk yapma isteğinin öğrenilmesinin ardından kullanılacak ameliyat tekniğine karar verilir.

Meme küçültme ameliyatı öncesi hastanın genel laboratuar tetkikleri incelenir. Karar verilen ameliyat tekniğine uygun olarak operasyon öncesi ölçümler ve çizim yapılır bu aşamada hastanın ileride oluşacak göğsünün estetik formu ile ilgili görüşleri muhakkak dikkate alınır. Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir . Sıklıkla tercih edilen yöntem vertikal mamoplasti dediğimiz ve meme başı ile meme başından aşağıya düz bir kesinin yapıldığı ameliyat tekniğidir. Bunun yanında ters T denilen ve meme altında da horizontal bir kesi hattının olduğu yöntem sıktır.

Ameliyat süresi kullanılan tekniğe bağlı olmak üzere 2-3 saat arasında değişir. Ameliyatta meme başı olması gereken yere taşınır, meme üst loju genellikle sarkmış memelerde boşalmıştır(özellikle aşırı kilo alıp vermelerden sonra), yeniden form verilirken bu alan doldurulur, koltuk altına yayılmış olan göğüs daha dar çaplı bir alana hapsedilir ve bu şekilde daha iyi bir form sağlanır. Bu işlemler sırasında istenen boyutlara kadar küçültülmek ve dikleştirilmek üzere meme dokusu ve deri çıkarılır. İşlemden sonra hastanede kalış süresi 1 veya 2 gündür. Ameliyat sonrası 4-5. saatte ayağa kalkmanıza ve beslenmenize izin verilir. İlk birkaç gün ameliyat bölgesinde oluşabilecek kan ve serum sızıntılarını toplayacak drenler kullanılır. Gelen miktara göre bu drenler 1 gün sonra çıkarılır. Ameliyattan sonraki süreçte dikiş almak veya dikiş almamak cerrahın kullanacağı yönteme göre değişir.

Ameliyat sonrası bir aylık dönemde sporcu sütyeni kullanılması ise önerilir.

Meme küçültme ameliyatlarında kullanılan tekniğe bağlı olarak bazı farklı özellikler söz konusudur. Bazı sınırlı küçültme ameliyatlarında, iyileşme hızlı ve işlem sonrası hemen normal aktivitelere dönülebilirken, çok iri göğüslerde çıkarılan dokunun durumuna göre bu süreç uzayabilir. Aynı şekilde tekniğe bağlı olarak oluşacak izlerin yeri ve uzunluğu da değişir. Ameliyat izleri ilk aylarda daha belirgin iken 6. aydan itibaren daha iyi yönde değişir.

Memenin emzirme özelliği nedeni ile meme dokusu ve meme başı ameliyat esnasında muhakkak korunmalıdır . Ayrıca memenin duyusu ve bunun bayanlar açısından tartışılmaz önemi nedeni ile meme duyusunun ve meme başı ile süt kanalları arasındaki ilişkinin bozulmadığı ameliyat teknikleri öncelikle tercih edilmelidir. Buna karşın bazı iri göğüslerde bu ilişkinin bozulduğu ameliyat teknikleri tercih edilebilir. Aşırı iri göğüslerin küçültülmesi ameliyatlarında meme ucu kayıpları çok sık olmasada seçilecek teknik hakkında hasta ile birlikte karar verilmelidir.

Memenin formu iyi fakat iri ise ve bunun yağlanmaya bağlı olduğu düşünülüyorsa sadece vakumla yağ emme yöntemi (liposuction) ile göğüsler bir ölçüde küçültülebilir. Fakat küçültme işlemi ile birlikte aynı zamanda bir form verilmesi de gerekiyorsa bahsettiğimiz cerrahi müdahaleler kaçınılmazdır.

Ameliyat sonrası karşılaşılabilecek sorunlar erken ve geç dönem sorunları olarak ikiye ayrılabilir. Erken dönemde kanama, enfeksiyon, yara yeri iyileşme problemi gibi sorunlar son derece nadirdir. Geç dönem sorunları ize veya şekle bağlı sorunları olarak karşınıza çıkabilir. İzlerde belirginlik, kızarıklık, kaşıntı erken dönemde bazı koyu tenli kişilerde sıkça rastlanabilir ve ilaç tedavisini gerektirebilir. Şekille ilgili sorunlar daha çok büyüklük ile ilgili sorunlardır. Bu nedenle ameliyat öncesi arzu edilen meme boyutu vucüdün diğer özellikleri de göz önüne alınarak net bir şekilde hasta ve doktor arasında konuşulmalıdır.

Kısaca sıklıkla karşılaşılan bir diğer problemden de size bahsetmek istiyorum . Aşırı kilo kayıpları veya doğum sonrası dönemde emzirmeye bağlı olarak göğüslerin üst lojunda ciddi bir boşalma ve sarkama oluşabilir. Bu durumlarda göğüsler sönmüş büyük bir balona benzetilebilir. Kütle olarak rahatsız etmesede bu şekildeki göğüslerin cazibesini yitirmesi nedeni ile yeniden form kazandırılmak üzere mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Böyle hastalarda göğüsler dikleştirilir ve eğer yeterli doku kalmış ise bu dokular göğüs üst lojuna taşınarak form sağlanır ancak eğer yeterli meme dokusu ve yağ dokusu meme altında kalmamış ise dikleştirme işlemi esnasında meme protezleri kullanılması istenen formu sağlayacaktır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hüseyin Kandulu

Op. Dr. Hüseyin KANDULU, K.K.T.C’nin Lefkoşa kentinde 1979 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Kıbrıs’ta tamamladıktan sonra tıp eğitimi için Türkiye’ye gelmiştir. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru olmuştur. Daha sonra yine aynı üniversitede, tıp eğitimi sürecinde yoğun ilgi duyduğu Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanında ihtisas eğitimine başlamıştır. 2010 yılında mikrocerrahi alanındaki “Minimal Sütür Tekniği ile Mikrovasküler Anastomoz Uygulamalarında Kitosan’ın Etkisi” isimli tezini sunarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca birçok rekonstrüktif ameliyatın yanı sıra burun, meme ve vücut estetikleri ile özel olarak ilgilenmiş ve çok sayıda ameliyat gerçekleştirmiştir. İhtisas eği ...

Etiketler
Meme küçültme ameliyatı nasıl yapılır
Op. Dr. Hüseyin Kandulu
Op. Dr. Hüseyin Kandulu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube