Meme estetiği(meme küçültme- meme büyütme- meme dikleştirme- jinekomasti)

Meme estetiği(meme küçültme- meme büyütme- meme dikleştirme- jinekomasti)

Göğüsler kadınlarda dişiliğin bir sembolü olup, zaman içerisinde çeşitli nedenlerle boyutunda büyüme ve sarkma meydana gelerek deforme olabilir. Bu nedenler arasında; genetik yatkınlık, hamilelik, doğum-emzirme, kilo alıp verme, hormonal bozukluklar, yer çekiminin etkisi v.s sayılabilir.

Meme küçültme ameliyatı görüntüye yönelik estetik amaçlı yapılabileceği gibi, çoğu zaman bir gereklilik olarak ta ihtiyaç duyulabilir.

Bu büyüme ve sarkmalar, kıyafet seçmede zorlanma ve özgüven eksikliği ve bunun neden olduğu psikolojik problemlerden tutun da, sırt-omuz ve boyun ağrıları, göğüs arası ve alt kıvrımlarında pişiklenme ve yaraların görülebildiği durumlara kadar neden olabilir.

Bu ameliyatlarda ana prensip en az cerrahi izi bırakacak şekilde maksimum şekil oluşumunu elde etmektir. Bu nedenle ameliyat öncesi meme ölçümleri ve çizimleri iyi planlanmalı ve buna göre ameliyat yapılmalıdır. Bu aşama elde edilecek cerrahi sonuç için en az ameliyat kadar önemlidir.

Redüksiyon mamoplastisi adı verilen meme küçültme ameliyatı ile meme boyutunda küçülme, şekil verme ve memeye daha dik bir görünüm kazandırılabilir. Bu ameliyatlarda büyük memeden cilt,  ciltaltı yağ dokusu ve meme dokusu ile birlikte süt bezi dokuları da çıkarılabilmektedir.

Meme küçültme ameliyatlarında sadece küçültme değil, aynı zamanda dikleştirme ve kaldırma işlemleri de yapılabilmekte bu sayede daha estetik bir memeye kavuşabilirsiniz.

Ayrıca areola dediğimiz meme ucu boyutu büyükse küçültülüp şekil verilebilir. Bazen süt kanalları da bir miktar çıkarıldığı için hamilelik sonrası emzirme fonksiyonlarında da etkilenme olabilir. (Bazı çalışmalarda bu oran %10-20 oranında olabilmektedir.)

Tabi uygulanan tekniğe göre hastaların süt verme fonksiyonları ve meme başı duyuları da değişik derecelerde etkilenir.

Meme küçültme ameliyatı sadece estetik kaygılarla değil aynı zamanda fiziksel rahatlama elde etmek içinde yapılabilir.

Meme küçültme ameliyatlarında kişiden kişiye değişmekle birlikte sütyen bölgesi veya bikini altında kalan izler görülür. Bu izler yapılan ameliyat tekniği ve memenin küçültülme derecesine bağlı olarak meme başı-areola etrafında ve meme altı katlantı bölgesine doğru  ters T, J  veya L şeklinde izler olabilir. İlk aylarda belirgin ve kırmızı renkte olan bu izler, ilerleyen zamanlarda renkleri açılıp, daha az farkedilir seviyeye gelir.

Ameliyat süresi memenin boyutu ve uygulanan tekniklere bağlı değişmekle birlikte 2-4 saat civarında sürmektedir.

Meme küçültme ameliyatlarında bazen eğer varsa koltuk altı bölgelerinde fazla olan yağlanmalar da düzeltilebilir.

İyileşme Dönemi ?

Ameliyat genel anestezi altında olur. Genellikle 1 gece hastanede kalınır.

Ameliyattan sonra yaklaşık 1-4. günlerde çıkarılacak şekilde her iki meme bölgesine drenler yerleştirilir. İlk 2 gün ağrı kesicilerle azaltılacak şekilde ağrılar olabilir. Meme etrafında şişlikler veya morluklar olabilir. Ancak bunlar genelde 2 hafta sonra tamamen geçmektedir. Ama memedeki şişliklerin tamamen geçmesi ve memenin son halini alması 6-12 ay kadar sürebilmektedir.

Memeye ameliyat sonrası ödemi azaltacak şekilde özel sporcu sütyenleri giydirilebilir. Ameliyattan 4-5 gün sonra masa başı işlerine dönülebilir. Genellikle 3-4 hafta boyunca egzersiz ve çok ağır yük kaldırma önerilmez.

Riskli Hasta Grupları?

Özellikle diyabetik hastalarda, sistemik hastalığı olanlarda, çeşitli vitamin ve mineral eksikliği durumlarında, özellikle sigara içenlerde olmak üzere yara iyileşme problemleri ve yarada oluşabilecek izlerde belirginleşme durumu olabilir.

MEME BÜYÜTME

Güzel ve şekilli göğüslere sahip olmak şüphesiz ki birçok kadının arzu ettiği bir şeydir.

Göğüsler aynı zamanda kadın vücudunda göğüs, bel ve kalça çevresi dengesinde güzel bir estetiği tamamlayan yapılardır.

Meme büyütme kimlere yapılır?

Ergenlik döneminden itibaren küçük göğüsleri olanlar

Hamilelik sonrası veya ciddi miktarlarda kilo veren hastalar

Meme kanseri sonucu memelerin yitirilmesi

Doğumsal hastalıklarda memenin olmaması, küçük olması veya asimetrik olması

Veya meme boyutundan rahatsızlık duyup daha büyük memelere sahip olmak isteyen hastalar

İşte bu nedenlerle bize başvuran hastalarımıza daha simetrik, hacimli, dolgun ve dik göğüsler için ameliyat yapılır.

Bu amaçla günümüzde en popüler olan yöntem halen silikon protezler ( implant) dir.

Kişinin kendisinden alınan yağ dokularıyla yapılan büyütme işlemleri de denenebilir, ancak bunlarda eriyip hacimde azalmaya neden olabilirler.

Yağ enjeksiyonu ile göğüs büyütme yöntemine en uygun hastalar vücudunda yağ oranı fazla olan hastalardır. Aynı zamanda bu şekilde bölgesel yağ miktarı da azaltılabilir.

Silikon protezler damla(anatomik) ve yuvarlak olmak üzere 2 tiptir. Kişinin göğüs yapısına, boyuna, omuz-gövde ilişkisine, meme cildine, hastanın isteği ve cerrahın uygun gördüğü duruma göre protez uygunluğuna karar verilir.

Protezler hakkında?

Meme protezlerinin dış çeperi silikon bir kılıftan oluşmuştur. İçinde ise silikon jel bulunan ürünlerdir. Çeperleri pürtüklü veya düz yüzeyli olabilir. Hacim, taban çapı ve yükseklik açısından değişik boyutları mevcuttur.

FDA onaylı, en son teknoloji ile üretilmiş protezlerle yapılan meme büyütme ameliyatında herhangi bir sağlık sorunu olma ihtimali çok düşüktür. Yapılan çalışmalarda silikon protezinin meme kanseri ile ilişkisi bulunmamıştır. Meme protezleri çok uzun yıllar kullanılabilir. Herhangi bir problem oluşmadıkça değiştirilmeleri gerekmez.

Protez –Emzirme İlişkisi?

Uygulanan protez emzirmeye  engel oluşturmaz.

Ameliyat Nasıl yapılır?

Operasyon 1-2 saat kadar sürer. Hasta aynı gün  veya 1 gece hastanede kalındıktan sonra taburcu edilir.

Silikon protezler memeye yerleştirilme yerine göre, kas( pektoralis majör kası)altı, kas üstü veya hem kas altı hem de kas üstü(dual plan) olmak üzere 3 yöntemle yerleştirilebilir.

Protez en sıklıkla meme altı kıvrım yerinden, daha az sıklıkla da meme ucu etrafından, koltuk altı bölgesinden veya göbek bölgesinden konulabilir.

Meme büyütme ameliyatlarıyla çok hafif meme sarkmaları giderilebilir. Ancak orta ve ileri sarkmalarda meme dikleştirme ameliyatlarını dahil etmek gerekebilir.

Ameliyat sonrası dönem?

Kas altına konulan protezlerde biraz fazla olmak üzere, protez ameliyatlarında verilecek ağrı kesicilerle azaltılacak kadar ilk 2 gün ağrı olabilir. Ameliyat sonrası dönemde kişi çok ağır işler yapmıyorsa 3 gün sonra işine ve normal hayatına dönebilir. Yaklaşık 1 ay boyunca ağır egzersizlerden ve yük kaldırmaktan uzak durulması önerilir.

Ameliyat Sonrası oluşabilecek İhtimaller?

Meme bölgesi ve etrafında şişlik ve morluklar olabilir. Genelde 2 hafta içinde kaybolurlar. Ancak memedeki şişliklerin tamamen inmesi ve memenin en son halini alması 6 ay ile 1 yıl arası bir süre devam edebilir.

Ameliyata bağlı kanama ve enfeksiyon nadir olmakla birlikte görülebilen durumlardır.

Bazı hastalarda meme başlarında azalan veya artan duyu değişiklikleri olabilir. Bu genellikle geçicidir.

Proteze karşı vücut kapsül dediğimiz zarımsı bir madde üretir. Bu zar ince halde iken herhangi bir probleme neden olmaz. Ancak bu kapsül bazı hastalarda orta ve ileri boyuta ulaşabilir. Bu durumda ikincil bir müdahale gerekebilir.

Protezin yırtılma ihtimali araç içi trafik kazası, yüksekten düşme ve kesici alet yaralanmaları gibi ciddi göğüs travmaları durumları dışında pek mümkün değildir.

MEME DİKLEŞTİRME

Gebelik, emzirme, yaşlanma, genetik ve hızlı kilo alıp verme gibi nedenlerle göğüsler yer çekiminin de etkisiyle sarkıp biçimlerini kaybedebilirler. Buda hastaları özgüven azalmasıyla beraber psikolojik açıdan kötü yönde etkileyebilir.

Meme dikleştirme ile kadınlarda arzu edilen şekilde dik ve daha diri duran göğüslere sahip olmak mümkündür.

Bu ameliyatla fazla ve sarkmış cilt alanları çıkarılarak meme dokusu dikleştirilerek aynı zamanda dolgunlaştırılır. Bu dolgunlaştırmada kişinin kendi dokusu yeterli değilse silikon protezler veya yağ enjeksiyonu yöntemlerinden de yardım alınabilir. Aynı zamanda büyümüş ve sarkmış meme ucu da olması gereken yer ve büyüklüğe getirilebilir.

Bu ameliyatta meme başında ve meme altı katlantı bölgesine doğru sarkmanın derecesine göre değişik oranlarda iz kalabilir. Bir başka tabirle iz bırakmayan meme dikleştirme ameliyatı yoktur. Ama bu izler zamanla daha az belirgin hale gelecektir.

Meme başı aşağıya doğru çok sarkmamışsa ve hacim eksikliğiyle birlikte az miktarda sarkma varsa bu tip memelere protez yerleştirilip hem meme dolgunluğu sağlanır, hem de meme dikleştirilir.

Memede süt kanalları çok etkilenmediği için emzirme problemlerinin olması çok nadirdir.

Ameliyat Nasıl Yapılır? Ne kadar Sürer?

Ameliyat genel anestezi altında yapılan bir ameliyat olup, ameliyat süresi  memenin sarkma derecesi ve dolgunlaştırılmaya ihtiyaç duyulup duyulmamasına göre 2-4 saat arasında değişmektedir.

Ameliyat sonrası dönem?

Ameliyat günü veya 1 gece hastanede kaldıktan sonra taburcu olunabilir. İlk gün ağrı kesicilerle azalan ağrının dışında diğer günlerle ağrı pek beklenen durum değildir.

Meme etrafında  genelde 2 haftada geçecek  şekilde şişlik ve morluklar olabilir. Bazen meme içerisie genelde 1-2 gün sonra çıkarılacak şekilde drenler yerleştirilebilir.

 Ameliyattan sonra 3-4 hafta kullanılacak şekilde sporcu sütyenleri giydirilir. Eğer ağır iş yapmayı gerektirecek işlerde çalışmıyorsa 3. Günden sonra işine devam edebilir.  Yaklaşık 1 ay kadar ağır egzersiz ve işten uzak durması önerilir.

Meme dikleştirme ameliyatları memeye iyi görüntü verebilen iyi sonuç veren ameliyatlardır. Ancak ameliyattan sonra gebelik, emzirme, hızlı kilo alıp verme ve yaşla beraber yer çekiminin de etkisiyle bir miktar sarkmalar olabilir.

JİNEKOMASTİ (ERKEKTE MEME BÜYÜMESİ)

Erkeklerde genetik bozukluklar, hormonal durumlar, çeşitli hastalıklar, aşırı alkol tüketimi, ilaç vs. kullanımı  gibi nedenlerle meme dokusunun büyüyerek kadınsı meme görüntüsünün ortaya çıktığı duruma Jinekomasti adı verilir.

Erkeklerde ergenlik döneminde görülebilen fizyolojik jinekomastiden ayırt etmek gerekir.

Bu durumdan ötürü genelde daha geniş kıyafetleri tercih eden hastalarda bunu gizleme çabası ile birlikte çeşitli sosyal ve psikolojik sorunlara neden olabilir.

Jinekomastiye neden olan durum araştırılmalıdır. Altta yatan neden ortaya çıkarıldıktan sonra ameliyat planlanır.

Jinekomasti tek veya iki taraflı olabilir.

Ameliyat ne kadar sürer? Nasıl yapılır?

Ameliyat süresi uygulanacak tekniğe göre 1-2 saat kadar sürmektedir.

Jinekomasti yağ dokusu, meme bezi dokusu ya da hem yağ hem de meme dokusuna bağlı gelişebilir. Yağ dokusu kaynaklı jinekomastilerde sadece liposuction ameliyatı yeterli olmakla birlikte, diğer durumlarda ise meme başı etrafından yapılan yarım ay şeklinde kesi ile fazla olan yağ ve meme dokuları çıkarılarak tedavi yapılabilir.

İleri derecede yağ ve meme dokusunun yanında cilt fazlalığı da varsa bir miktar cilt çıkarılması da gerekebilmektedir.

Ameliyat sonrası dönem?

Hasta ameliyat günü veya ameliyattan sonra 1 gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir.

Ameliyat sonrasında bazen 1-2 gün sonra çıkarılacak şekilde memeye drenler konulabilir.

İlk gün ağrı kesicilerle azalacak bir ağrı olmakla birlikte aşırı bir ağrı beklenmemektedir.

Çok ağır işlerde çalışmamak kaydı ile 3. Günden sonra hasta işine dönebilir. Ağır egzersizler ve aşırı yük kaldırma 1 ay boyunca önerilmemektedir.

Ameliyattan sonra yaklaşık 3-4 hafta boyunca korseler önerilir.

 

 

 

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şafak Aktar

Op. Dr. Şafak AKTAR, 1983 yılında Diyarbakır' doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1999 yılında Dicle Üniversitesi' nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2012 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde ihtisasını tamamlamış Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı unvanı almıştır. 2005 - 2006 yılları arası Cizre Asiye Akova 2 No’lu Sağlık Ocağı' nda,  2007 - 2012 yılları arası Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Araştırma Görevlisi, 2012 - 2015 yılları arası Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Mecburi Hizmet Uzman Doktor, 2015 - 2016 yılları arası Malatya Devlet Hastanesi' nde Uzman Doktor, 2016 yılında Op.Dr. Ömer Buhşem Kliniği, Nilüfer-Bursa Uzman Doktor olarak çalışmış olan Op. Dr ...

Etiketler
Jinekolojide kapalı ameliyat
Op. Dr. Şafak Aktar
Op. Dr. Şafak Aktar
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube