Lazerle dövme silme!

Lazerle dövme silme!

Dövme, deri üzerine çeşitli aletler yardımıyla birtakım geçici ya da kalıcı boyaların uygulanması ile oluşan cilt yüzeyinde şekiller bütünüdür. Tarih boyunca çeşitli amaçlarla yapılan dövmeler günümüzde çeşitli felsefeleri, düşünceleri yansıtmakta bazen de estetik görünüşü arttırmak için yapılmaktadırlar. Çeşitli renkte boyalarla yapılan dövmeler vücudun her yerine uygulanmakta, farklı motif, yazı ya da şekillerde olabilmektedir.

Severek yaptırılan bu dövmeler kimi zaman insanlar için kurtulması gereken bir durum haline gelebilmektedir.

Dövme silmenin çeşitli yöntemlerle yapılabilir, ancak günümüzde lazerle dövme silme haricinde başarılı olabilecek bir başka yöntem bulunmamaktadır. Lazerle dövme silme haricinde hastalara kesinlikle önermediğimiz kimyasal ajanlar kullanarak dövme silme çıkarma, ameliyatla dövme çıkarma, dermabrazyon cilt soyma yaparak dövme çıkartma yöntemleridir. Bunların tamamında hem bir iz kalmakta, hem yanık oluşabilmekte, lekelenmeler meydana gelmekte ve eskisinden kötü bir sonuç alınabilmektedir.

Lazerle Dövme Silme

Dövme silme tedavisinde, lazer dışındaki diğer yöntemler başarılı olmaz ve genellikle iz bırakırlar. Bu yüzden günümüzde lazerle dövme tedavisi yapılmaktadır. Dövme silme tedavisinde kullanılan lazerler, Q-switched denilen nanosaniye gibi çok kısa sürede, belirli enerji miktarını verebilen makinelerdir. Dövme silme tedavisinde dövmenin cinsine uygun lazerler dalga boyuna göre belirlenir. Uygun dalga boyunda lazer ışığı kullanıldığında, dövme boyası parçalanır. Çok ufak parçalara ayrılan boya yani pigment partikülleri, hücreler tarafından taşınarak vücuttan atılır.

Lazerle Dövme Silme İşleminde Kullanılan Cihazlar

Dövme silme işleminde dövmeyi oluşturan pigmentlerin renklerine göre farklı tipte lazer cihazları kullanılabilir. Sarı ve yeşil renkler, lazerle dövme silme işlemine en dirençli olanlardır. Siyah ve mavi renkler ise en kolay silinenlerdir. Dövme silme amaçlı üretilen üç tip lazer cihazı Q-Switched (Q-anahtarlı) adı verilen bir teknolojiye sahiptir. Bu teknikle kısa ve yüksek enerji içeren ışın atımlar yapılır.

§  Q-switched Ruby,

§  Q-switched Alexandrite,

§  Q-switched Nd:YAG, bu sınıf lazerlerde en yeni sistemdir ve özellikle kırmızı, mavi ve siyah renk içeren dövmelerin silinmesinde kullanılır. 

Dövme Silme İçin Son Teknoloji Spectra Nd:YAG LAZER

Lutronic tarafından üretilen Q-switched Nd:YAG lazer olağanüstü başarısı ile ödüllü bir lazer sistemidir. Nd:YAG lazer serisinin en yeni ürünü olan Spectra, hafif ama daha güçlü olup kullanımı kolay, güvenilir ve geniş uygulama alanı sunan bir sistemdir. Çeşitli estetik uygulamalar için tasarlanan Spectra Q-switched Nd:YAG lazer 2 adet dalga boyu üretme kapasitesine sahiptir. Foto-mekanik bir sistemle bu cihaz pigmentli birçok lezyonu tedavi ederken, koyu renkli dövmeleri kolaylıkla, yine zor renkleri de rahatlıkla çıkartabilme özelliğine sahiptir.

Spectra Q-switched Nd:YAG lazer ışığının kuvvetli atışlarını kullanarak son derece etkili bir şekilde pigmentleri ve dövme partiküllerini etrafındaki sağlıklı dokuya zarar vermeden hafifletir ya da tamamen yok eder. Melanozomlar ve dövme partikülleri lazer ışığına maruz kaldıklarında, vücudun doğal drenaj sistemi tarafından emilen küçük parçacıklara bölünürler.

Lazerle Dövme Silme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Lazerler kısa atımlı yoğunlaştırılmış ve belli bir bölgeye dağılmadan konsantre olan ışık enerjisi üretirler. Bu ışık derinin üst tabakalarına zarar vermeden geçer ve seçici olarak dövmeyi oluşturan pigmentler tarafından absorbe edilir. Lazer enerjisi dövme pigmentlerinin küçük parçacıklara bölünmesini sağlar. Bu küçük parçacıklar daha sonra vücudun immün (savunma) sistemi tarafından yok edilirler. Lazerle dövme silme işleminde kullanılan cihazlar dövme pigmentleri tarafından en iyi emilecek dalga boyunda ışınlar üretir. Bu ışınlar sadece pigment tarafından tutulmakta, dövme çevresinde bulunan normal dokuları etkilememektedir.

Her dövmenin kendine özgü olması sebebiyle, silme teknikleri de her bir vakaya özel planlanmalıdır. Profesyonel yapılmış dövmeler genelde derinin alt tabakalarında ve aynı derinliktedir. Dolayısıyla lazerle dövme silme işlemi de tüm dövme üzerinde genellikle homojen sonuç vermektedir.

Amatör dövmeler ise usta bir el tarafından yapılmadığı için pigment farklı derinliklere verilebilmektedir. Bu durumda aşırı derine verilmiş pigmentlerin temizlenmesi zorlaşmaktadır. Yeni bir takım mürekkepler ve pastel renklerin kullanıldığı profesyonel dövmeler oldukça dirençli olmaktadır ve tamamiyle temizlenmesi oldukça zordur.

Lazerle Dövme Silme Sıkça Sorulan Sorular

Dövmenin Rengi Lazerle Dövme Silme İçin Önemli midir?

Siyah; ışığı tamamen absorbe edebilen yani tüm dalga boylarını absorbe eden bir renk olduğundan, lazerle dövme silme tedavisine en hızlı yanıtı verir. Koyu renkler de siyaha yakın etkiler gösterdiği için dövme silme işlemi kolay olmaktadır.

Yeşil gibi bazı renkler sadece bazı dalga boylarındaki ışınları absorbe eder ve pigment rengine uygun dalga boyu üreten lazerlerle silinebilir.

Yeşil ve sarı gibi renkler ışığı daha az emebildiğinden dövme sildirme uygulaması 532 nm Q-Switched lazer ile yapılmaktadır.

Kırmızı, kahverengi, sarı renkli dövmeler, 532 nm Q-switched lazer ile tedavi edilir.

Mavi, siyah yeşil dövmeler 1064 nm Nd-YAG Q-switched lazer ile yapılır.

Spectra, 1064 nm ve 532 nm olmak üzere iki farklı dalgaboyu üretebilen bir Q-switched Nd:YAG lazerdir. Dolayısıyla Spectra lazer ile her renkteki dövmeler silinebilmektedir.

Lazerle Dövme Silme İşlemi Ağrılı mıdır?

Dövmelerin gerek yaptırılması gerekse sildirilmesi süreçlerinin çok konforlu olduğu söylenemez. Lazer cihazının güçlü ışın atımları deri ince lastik çarpmış gibi hafif bir hisse neden olur. Hastalar açısından tolere edilebilmektedir. Gerekirse lokal anestezi içeren krem ya da lokal anestezi uygulanabilir.

Lazerli Dövme Sildirmenin Sonuçları Nasıldır?

Lazer ışığını pigment (dövme boyası) emer ve ışık enerjisi hücre içinde ısı enerjisine dönüşür; pigmenti barındıran hücre tahrip olur ve pigment hücre dışına çıkar. Hücre dışındaki pigmenti makrofaj denilen savunma hücreleri alarak lenfatik sistem vasıtasıyla o bölgeden uzaklaştırırlar. Bu süre bir çeşit yara iyileşmesi sürecidir ve kişisel farklılıklar göstermektedir. Yeniden aynı bölgeye lazer uygulanması içinde bu bölgede yara iyileşmesinin bitmesi gerekmektedir.

Lazerle Dövme Silme Kaç Seans Sürer?

Genelde dövmenin tamamen silinebilmesi için tekrarlayan seanslara ihtiyaç duyulmaktadır. Seans sayısı dövmede kullanılan mürekkep tipi ve mürekkebin ne kadar derine enjekte edildiği ile yakından ilgilidir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Arda Katırcıoğlu

Op.Dr. Arda Katırcıoğlu; Lise eğitimini Ankara'da tamamlamıştır. 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr.Katırcıoğlu, Uzmanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ABD'den almıştır.  

2003 yılından 2005 yılına kadar Ankara Özel Bayındır Hastanesi’nde görev almıştır. 

Bildiği yabancı diller arasında İngilizce ve İspanyolca yer alan Op.Dr.Arda Katırcıoğlu evlidir ve 2 çocuk sahibidir. 

MiaPlast Estetik Merkezi kurucusu olan Dr.Katırcıoğlu hastalarına özel kliniğinde hizmet vermeye devam etmektedir. 

Etiketler
Q-switched ruby
Op. Dr. Arda Katırcıoğlu
Op. Dr. Arda Katırcıoğlu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube