Lazer epilasyon işlemi

Lazer epilasyon işlemi

Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin lazer enerjisi kullanılarak kalıcı olarak yok edilmesidir. Lazer epilasyon  istenmeyen tüylerden kurtulmanın en sağlıklı, en hızlı ve en etkili yoludur. Lazer epilasyon yöntemi ile aynı seansta vücudun bacaklar, kollar gibi geniş bölgeleri veya bikini bölgesi, dudak üstü gibi daha küçük bölgelerinin çok kısa sürelerde çalışılması mümkündür. Lazer epilasyon ile jilet, ağda ve epilatör yöntemlerine gore çok daha kalıcı, konforlu ve hijyenik sonuçlar elde edilir. Belli aralıklarla birbiri ardına uygulanan seanslar sonucunda tüylerin %90 – 95’i kalıcı olarak tahrip olabilir. Sadece çok az miktarda çok ince ve çok açık renkli tüyler kalabilir.

Lazer epilasyonda en iyi sonuçlar koyu renkli tüylere sahip açık tenli kişilerde alınır. Bunun sebebi lazer enerjisinin kıla rengini veren koyu renkli pigment(melanin) tarafından tamamen emilebilmesidir. Çok ince ve çok açık renkli tüyler (beyaz, gri, sarı veya kızıl) prensip olarak lazer epilasyon tedavisine iyi cevap vermezler. Diğer taraftan, günümüzde lazer teknolojisinin gelişmesi ile birlikte farklı ten ve tüy rengi kombinasyonlarına sahip kişilere de güvenle lazer epilasyon uygulanabilmekte ve başarılı sonuçlar  alınabilmektedir. Koyu tenli kişilerde lazer epilasyon yapılırken doz ayarlamasında çok dikkatli olunmalıdır. Lazer enerjisi kıl köküne ulaşmadan ciltteki melanin tarafından emilebilir. Bu da yanık ve leke oluşumuna neden olabilir. Bronzlaşmış tene sahip olanlar lazer epilasyondan daha optimal sonuçlar alabilmek için güneşlenmeye bir süre ara vermeli ve ten renklerinin açılmasını beklemelidir. Ten ve kıl yapınıza göre lazer epilasyondan neler bekleyebileceğinizi, kaç seansta nasıl bir sonuç alabileceğinizi daha detaylı öğrenmek için uzman bir doktora başvurmanız önerilir.

Lazerle Epilasyon Nasıl Etki Eder ?

Lazerle epilasyon işlemi sırasında kaynağından çıkan lazer enerjisi, kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir, ısıya dönüşür ve milisaniyeler içinde kıl kökünü yok eder. Melanin pigmenti en yoğun olarak kılın kökünde bulunur. Bu sebeple lazer ışınları sadece kıl köklerini hedefler. Isınan kıl kökünün çevresinde yer alan dokulara zarar vermemesi için, işlem esnasında jel, sprey veya soğuk hava kullanılarak uygulama yapılan bölge soğutulur.

Kıllar anagen, katagen ve telogen denilen çeşitli büyüme evrelerinde bulunurlar. En fazla melanin, aktif büyümenin olduğu anagen evresindeki kıl köklerinde bulunur. Bu nedenle tedavisi anagen evredeki kılları yok ederken diğer evredeki kılların anagen evreye girmesini sağlar. Herhangi bir zamanda  anagen evredeki kıl oranı vücutta %20, yüzde %10 civarındadır. Bu nedenle tekrarlayan seanslara ihtiyaç vardır.

Ortalama yüz bölgesinde 8-10, vücut bölgelerinde 4-6 seans sonunda son derece tatmin edici sonuçlar alınır ve kılların %70-90’ı kalıcı olarak tahrip olur ve tekrar çıkmaz. Geriye kalan az sayıda kıllar çok ince ve açık renklidir.

Koyu ten rengi olanlarda seans sayıları daha fazla olabilir. Tene rengini veren de melanin maddesidir ve uygulama sırasında lazer enerjisinin deri tarafından emilmemesi için daha düşük dozlarla çalışılması gerekir.   

Kliniğimizde son dönemin en çok tercih edilen epilasyon yöntemi olan ‘Ütüleme Epilasyon’ teknolojisine sahip diode lazer kullanılmaktadır. Yüksek doz atışların ağrısı, bronzlaşmış ciltlerde yan etkiye neden olması, uygulamanın cildi güneşe duyarlılaştırması nedeniyle bu teknoloji geliştirildi. Cihazın FHR modunda seri ve düşük enerjili atışlar sayesinde kıl kökünün yavaş yavaş ısıtılarak yok edilmesi amaçlanır. Uygulama, ütüleme işlemine benzediğinden dolayı ütüleme tekniği olarak da adlandırılır. HR modunda saniyede üretilen atış sayısı düşük ,enerji miktarı yüksek tutulmuştur. Bu sayede ışığın daha derindeki kıl köklerine ulaşması hedeflenmiştir. HR modu, özellikle kıl kökünün derinde olduğu bölgelerde etkin şekilde kullanılmaktadır. SR çalışma modunda, üretilen ışık kolajen tabakasının cihaz düşük enerjili ve aynı zamanda daha kısa süreli atışlar kullanır. SR modu kolajen dokunun tekrar aktif hale geçirilmesini hedef alır. Böylece epilasyon yanında cilt gençleştirme için de kullanılır

LAZER EPİLASYONUN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR ?

Lazerle epilasyon yöntemi 20 yılı aşkın bir süredir dünyada istenmeyen tüylerin tedavisinde kullanılmaktadır. Doğru lazer sistemleri uzman hekimler tarafından kullanıldığında kıl tipine ve cilt rengine göre doğru doz ayarlaması yapıldığında herhangi bir yan etkisi yoktur. İşlemden önce cilt tipiniz ve kıl renginizin tedaviye uygun olup olmadığı, lazer  tedavisine engel teşkil edecek bir hastalığınızın bulunup bulunmadığı ve aldığınız ilaçların lazerle etkileşimi değerlendirilir. Muayene sonucunda hormon tetkiklerine gerek duyulmuş ise lazer tedaviniz test sonuçlarıyla birlikte planlanır. Tedavi sonrası cilt üzerinde kızarıklıklar görülebilir. Bunlar genellikle bir-iki saat, nadir durumlarda 1-2 günde tamamen iyileşir. Tedavi sürecinde nemlendirici kremler kullanılabilir. Çok nadiren ciltte yanıklar ve pigmentasyon oluşabilir. Leke oluşan bölgelerin tamamen normale dönmesi bazen bir kaç ay alabilir. Koyu ten rengi olanlarda pigmentasyon riski daha yüksektir.

Lazerle epilasyon tedavisinin bilinçsiz ve acemice yapılması ve ten rengine göre doğru dozun kullanılmaması durumunda yanık/leke riski yükselir. Ayrıca dozun çok düşük verilmesi ilerleyen seanslarla birlikte kılların tahrip olmak yerine giderek incelmesine ve renginin açılmasına sebep olur. Bir süre sonra incelen ve rengi açılan tüylere doğru doz kullanılsa da lazer etki etmez. 

Cihazın yeni teknoloji olması ve bakımının zamanında yapılması, gereken ömürlü parçalarınının zamanında değiştirilmesi kaydıyla, lazer epilasyonda başarılı sonuç alınması uygulayıcının tecrübesine ve bölge atlamadan özenli çalışmasına bağlıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hatice Erdem

Uzm. Dr. Hatice ERDEM, ilk, orta ve lise eğitimini Bursa’da tamamlamıştır. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2004-2009 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Dermatoloji AD’da yapmış ve Dermatoloji Uzmanı olmuştur. Alman Hastanesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığında bir süre görev yaptıktan sonra 1999 yılında evlenerek eşinin kurduğu İnegöl Güneş Polikliniğinde mesul müdürlük ve hekimlik görevini icra etmiştir.  2009 -2011 yılları arasında mecburi hizmete gittiği Şanlıurfa Birecik Devlet hastanesinde dermatoloji uzmanlığı yanında, başhekim yardımcılığı ve satın alma komisyon başkanlığı da yapmıştır. Bursa’ya döndükten sonra Doruk Yıldırım Hastanesi' nde görev yapan ...

Etiketler
Lazer epilasyon hakkinda
Uzm. Dr. Hatice Erdem
Uzm. Dr. Hatice Erdem
Bursa - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube