Lazer epilasyon

Lazer  epilasyon

Kadınların ve bazı erkeklerin en büyük sorunlarından birisi olan epilasyondan bahsetmek istiyorum. Eskiden, bitmek bilmez bir sorun olarak görülür, kıl – tüy sorununu geçici süre çözmek için harcanan zaman ve ızdırap oldukça fazlaydı. Oysa lazer epilasyon bu sorunu sonsuza kadar çözüyor.

Ağda, sir ve daha birçok geçici çözüm, iğneli epilasyon gibi ağrılı ve uzun süren kalıcı alternatiflerin içerisinde, kalıcılığıyla ve uygulama kolaylığıyla artık en çok tercih edilen yöntem lazer epilasyondur.

Lazer epilasyon için cildin açık renk, kılların ise koyu renk olması, çabuk sonuç alınmasında bir avantajdır. Ancak gelişmiş teknolojilerde, koyu renk tenlerde de gayet iyi sonuçlar alınabiliyor. Ancak güneş ışığı ve solaryum önemli. İşlem yapılmadan önce ve yapıldıktan sonra 15 gün güneş ve solaryumdan uzak durmak gereklidir. Bronz tene uygulanan lazer, ciltte kızarıklık, sulanma ve lekeye neden olabilir.

Lazere başlamanın en doğru zamanı yaz sezonunu kapatıp, güneş ışınlarının etkisinin azaldığı aylardır. Bu dönemde başlanan epilasyonla yaz aylarına kadar tüylerinizden kurtulabilirsiniz. Lazer epilasyon uygulaması, uzun yıllardır yapılmaktadır ve her geçen gün sürekli yenileniyor. Lazerlerin bazıları epilasyon yapabilmektedir. Birçok lazer epilasyon cihazı vardır. Peki en iyi lazer hangisi? Sıklılkla karşılaşılan cihazlarla ilgili kısa bilgiler vereceğim. Bu özellikle size cihazınızı seçerken yardımcı olacaktır.

IPL(FLAŞ  LAMBA  TEKNOLOJİSİ-550nm veya 1200nm dalga boyu)

Uygulandığı cihazlar: Epiliht, Photoderm, Quantum, Aculıght, Vasculıght.

Yukarıda bahsedilen her cihaz farklı özelliklere sahiptir. Epilight, özellikle kılları yok etmeye yönelik tasarlanmıştır. Photoderm, rosacea denilen yüz kızarıklığını, yüz ve bacaklardaki ince kırmızı damar tedavisi için kullanılmaktadır. Epilight, Photoderm’in kıllara yönelik  olarak  geliştirilmiş versiyonudur.

DİODE LASER (800nm veya 810nm dalga boyu)

Uygulandığı cihazlar: LIGHT SHEER, Slp 1000, F1 Dıode, Mediostar, Laserlite, Epistar, Apex 800

Diode laserin iyi bir teknoloji olmasının sebebi geniş bir dalga boyu kullanılmasıdır. Diode’ların içerisinde de en gelişmişi LIGHT SHEER DIODE LASER teknolojisidir. Tüm vücutta, özellikle de diğer lazer cihazlarının başarısız olduğu yüz bölgesinde başarısı çok yüksektir.

Diğer lazer cihazlarının neden olduğu hasardan daha az hasara sebep olur. Ayrıca koyu tende de rahatlıkla ve güvenle kullanılır. Her cilt, her kıl her ten renginde genel kurallara dikkat edildiğinde problemsiz şekilde sonuç alınır. Light sheer ET Diode Laser, eski model lazer cihazlarının aksine her türlü cilt tipine etki ettiği ve en önemlisi kalıcı epilasyon yaptığına dair  FDA onayı almış, hızlı, etkili, komplikasyonsuz bir lazer cihazıdır. Çevrenizde sıklıkla  görebileceğiniz eski jenerasyon lazer cihazlarına üstünlüğü kanıtlanmıştır.

ND YAG(1064nm dalgaboyu)

Uygulandığı cihazlar: Coolglide, Medlite IV, Varia, Athos, Lyra, Image

Her cilt rengine uygulanabilir. Yüz epilasyonundaki alınan sonuçların etkili olduğuna dair çalışmalar sürmektedir.

RUBY(694nm dalga boyu)

Uygulandığı  cihazlar: Rubtstar, Palomar E2000

En eski laser tipidir. Az acı verenidir, esmerlere tavsiye edilmez.

ALEXANDRİTE(755nm dalga boyu)

Uygulandığı cihazlar: Gentlelase, Apogee, Epitouch plus

Ülkemizde  sık kullanılan  bir laser tipidir, nispeten eski bir teknolojidir. Açık tenlilerde  rahatlıkla uygulanabilir ama Ruby’de olduğu gibi esmerlere pek önerilmez.

İstenmeyen tüylerin laser ile yok edilmesi yönteminde temel prensip, kıl ve kıl kökünde bulunan kılın rengini veren melanin pigmenti ile laser ışığının etkileşimidir. Melanin, üzerine düşen ışığı absorbe eder. Absorbe olan ışık, enerji ve ısıya dönüşerek kılı tahrip eder. Laser ile epilasyonda seçici fototermoliz denen yöntem kullanılarak melanin taşıyan kılı yok etmeye yetecek, ancak çevredeki dokuya zarar vermeyecek ölçüde laser ışığı gönderilir. Kıllar 1 hafta içinde dökülmeye başlar. işlem sonrasında kıl köklerinde foliküler ödem oluşur ve 30 dk. içerisinde geçer.

LAZER EPİLASYONLA İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

SORU: Lazer ışınları cilde yada diğer organlara zararlımıdır? Kanser yapıcı etkisi varmıdır?

Tıpta ve özellikle Dermatolojide 1960’lardan beri çeşitli amaçlarla kullanılan lazer ışınları son derece güvenli olup, uzun vadede hiçbir yan etkiye yol açmaz. Kanser oluşturmaz, lenf,ter,yağ,süt bezleri,üreme organlarına  bir etkisi yoktur.

SORU:Lazer kimlere uygulanabilir?

Hamileler ve güneş ışığı yada solaryumla bronzlaşmış kişiler, hormon bozukluğu olanlar, kortizon tedavisi görenler dışında herkese uygulanabilir. Hormon tedavisi ve kortizon tedavisi sonrasında  bu kişilere de uygulanabilir. Güneş ve solaryum banyosundan sonra 15gün beklenmelidir.

SORU: Tedavi kaç seans sürecektir?

Kişinin hormonal durumu, yaşı, cilt tipi, tüylerin rengi ve yoğunluğu ile lazerin uygulandığı bölgeye göre değişmektedir.Ortalama 3-7 seansta kalıcı sonuç alınır.

SORU: Seanslar ne kadar sürer, seans araları ne kadardır?

Lazer epilasyonun kesin etkili olması yanında jilet, ağda ve elektroliz (iğneli epilasyon)gibi  geleneksel yöntemlere en büyük üstünlüğü; seansların kısa, seans aralarının ise uzun olmasıdır. Dudak üstü, çene bölgesi 10dk, koltukaltı, bikini, genital bölge 30dk, kollar 45dk, bacaklar 1saat sürmektedir. Seans araları ise bölgeye göre değişmekle birlikte 1-2 aydır.

SORU: Uygulamada ağrı olurmu, öncesi ve sonrası özel bakım gerektirir mi?

Özel Dinamik Soğutma Sistemi (dcd) sayesinde uygulamalar ağrısızdır. Hiçbir özel bakıma gerek yoktur. Yalnızca yaz aylarında yüksek koruyucu faktörlü(SPF) güneş kremleri ve nemlendirici losyonlar önerilir.

SORU: Tedaviye başlarken tüylerin durumu nasıl olmalıdır?

İlk uygulamaya tüylerin tümü hiç değilse 1mm yüzeydeyken başlamak uygun olur.Tüyler çok uzunsa, tüm enerjinin köklere gitmesini sağlamak üzere kısaltma işlemi uygulayıcı tarafından yapılır.

SORU:Seans aralarında tüylü dolaşmak zorunlumudur?

Çıkmaya başladığı anda tekrar seans yapılacağı için uzamış kıllarla dolaşılmayacaktır.

SORU: Uygulamadan sonra cilt ne durumdadır?

Kişinin günlük yaşantısını sürdürmesini engellemeyecek kadar hafif kızarıklık ve kabarıklık mevcut olabilir ve bu durum çok kısa sürer.7-14 gün sonra yeniden çıkmış gibi görünen tüyler cansız olup, yumuşakça silindiğinde dökülecektir.

SORU: Ten rengi önemlimidir?

CEVAP;Light sheer yüksek dalga boyu ve kompakt aktif soğutucusu sayesinde diğer lazerlerden farklı olarak yanık ten dahil her türlü deri renginde güvenli ve başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Epilasyonun daha çok vaktinizi çalmasına izin vermeyin. Lazer epilasyon sayesinde, epilasyonu sorun olmaktan çıkardığınız, hayatın diğer güzelliklerine daha fazla vakit ayırdığınız günler diliyorum. Tüm güzellikler sizlerle olsun…

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ulvi Güner

Op. Dr. Ulvi GÜNER, 1985 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Plastik Rekonstüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitiminin ardından Amerika'da Cleveland Clinic Foundation ve New York Üniversitesi'nde Estetik Cerrahi eğitimi de almış olan Op. Dr. Ulvi GÜNER, meme estetiği, liposelection, endolift, botox ve dolgu malzemesi uygulamaları, burun estetik operasyonu, yüz germe, göz kapağı estetik operasyonu gibi yüz estetik operasyonları ve karın estetiği konularında araştırmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır.

Op. Dr. Ulvi GÜNER, İzmir’de bulunan özel kliniğinde hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir.  

 

Etiketler
Seans
Op. Dr. Ulvi Güner
Op. Dr. Ulvi Güner
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube