Laparoskopik karın duvarı fıtığı ameliyatları

Laparoskopik karın duvarı fıtığı ameliyatları

Karın duvarı fıtıkları oluştukları yerlere göre değişik isimler almaktadır.Göbekte oluşan fıtıklara umblikal herni, göbek üzerinde yer alan fıtıklara epigastrik herni, geçirilmiş ameliyat sonrası oluşan fıtıklara insizyonel herni vs.denir. Hemen hepsinde temel sorun zayıf karın duvarına bağlı fıtıklaşan organ ya da organlardır.Hepsinde temel tedavi cerrahi olup yamalı ya da yamasız onarım olabilmekte;açık ya da kapalı(laparoskopik) cerrahi yapılabilmektedir. Bunlar içinde en avantajlı ve nüks oranı en az olanı laparoskopik yama konan onarımlar olarak görülmektedir. Cerrahları en çok uğraştıran fıtıklar ameliyat sonrası oluşan kesi yeri fıtıkları olup genellikle büyük fıtıklardır.Obezite, diabet gibi nedenlerle hastaların başına gelebilmekte olup onarımında çeşitli sorunlar olabilmektedir.

Açık onarımında eski kesi yerini baştan başa klasik olarak kesip buradaki yapışık olan barsakları dikkatlice yaralamadan ayırıp karın içine göndermek,sonrasından fıtığı onarıp üzerine yama koymak gereklidir. Bu geniş fıtıklara konacak büyük yamalar için kas ile cilt altı arasında büyük boşluklar oluşturmak gerekir ve bu boşluklar için ameliyat sonrası dren yerleştirilip günler hatta haftalarca bu drenlerden gelen sıvı takip edilir.Bu ameliyat sonrası hastalar çok ağrılı bir süreç yaşayabilirler. Drenleri tıkanırsa enfeksiyon riski ile karşılaşırlar ve en az 2 ay korse ile dolaşmak zorundadırlar.Bu yapılan dev kesiler yerine karnın yan tarafından milimetrik 3 adet kesi yapılarak kamera ve çalışma aletleri sokularak yapılan laparoskopik onarımda ise karın duvarı yeniden açılmadan yapılan bir ameliyat söz konusudur. Bu şekilde kamera ile tüm defektler ortaya konur. Açık onarımda ise küçük fıtıklar gözden kaçabilmekte ve bu da nükslere sebep olabilmektedir. Ayrıca yama karın içine konulduğundan cilt altı ile kas arasında dev bir aralık oluşturulmak zorunda kalınmamaktadır.Bu şekilde ameliyat sonrasında haftalarca takip edilecek ve sıvı gelecek birkaç dren konmak zorunda kalınmamaktadır.Bu da enfeksiyon kaynağının olmaması için bir avantajdır.Ayrıca dev bir kesi yapmayıp kozmetik olarak da avantaj sağlanmaktadır.Laparoskopik onarımlarda enfeksiyon ve nüks yok denebilecek kadar azdır.Yaklaşık 2 gün içinde hastalar işlerine dönebilirler ve işgücü kaybı yaşamazlar.Bu yüzden tecrübeli cerrahlar ve merkezlerde yapılan laparoskopik onarım açık onarımdan çok daha avantajlıdır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz

1980 yılında İzmir’de doğdu. 2004 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Aynı kurumda Genel Cerrahi Uzmanlık eğitimini 2012 yılında tamamladıktan sonra kolon, rektum ve anüs hastalıkları yanı sıra kasık ve karın duvarı fıtıkları alanında çalışmalarını sürdürüp böbrek nakli organ nakli ünitesini kurdu ve bölgede birçok hastaya böbrek nakli yaptı. Akademik ve çalışma hayatına devam ettiği ADÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında 2014 yılında Yardımcı Doçent, 2018 yılında Doçent oldu. 2021 yılından itibaren muayenehanesinde hizmet vermektedir. 2013 yılında Türk Cerrahi Derneği tarafından yapılan yeterlilik sınavında başarılı olarak “Türk Cerrahi Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazandı. 2021 yılında Türk Kolon ve Rektum Derneği tarafından kolorektal cerrahlara verilen “Türk Kolon ve Rektum Yeterlilik” belgesi ...

Etiketler
Karın duvarı fıtıkları neden olur
Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz
Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube