Kürtaj riskleri nelerdir?

Kürtaj riskleri nelerdir?
Kürtaj işlemlerinin riskleri nelerdir?
Her cerrahi işlem beraberinde bazı komplikasyon risklerini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle kürtaj işleminin konusunda uzman hekim tarafından, tam donanımlı sağlık merkezlerinde uygulanması komplikasyonların daha ender yaşanmasını sağlayacaktır.
anesteziye bağlı riskler
Hastaların işlem öncesinde aç olmaları anesteziye bağlı komplikasyon riskini düşürecektir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, sistemik hastalığının olup olmadığı gibi araştırmalar hasta anestezi almadan önce dikkatlice yapılmalıdır. Genel anestezi işlemin anestezi uzmanlarınca uygulanması çok önemlidir ve gebelik sonlandırma işlemi mutlaka ameliyathane koşullarında yapılmalıdır.
rahim delinmesi
Kürtaj esnasında rahim delinmesi çoğunlukla rahim ağzının genişletilmesi sırasında kontrolsüz bir hareket yapılması nedeniyle oluşmaktadır. Hekim kürtaj işleminin tüm aşamalarında sakin ve dikkatli çalışmalıdır. Çünkü gebeliğin etkisiyle rahim daha yumuşaktır ve daha hafif hareketlerle bile kolayca delinebilir. Rahimin delinmesi durumunda kürtaj işlemine son verilerek hasta yakın takibe alınır. Aktif kanama ve komşu organlarda yaralanma olmaması durumunda çoğunlukla ek bir cerrahi uygulama gerekmeden takip yeterli olabilir.
parça kalması
Kürtaj sonrası en sık görülen komplikasyon gebeliğe ait dokuların rahim içinde kalmasıdır. Özellikle erken gebelik haftalarında uygulanan veya kalp atışlarının durması nedeniyle yapılan kürtajlar sonrası parça kalma riski daha yüksek olmaktadır. Parça kalması durumunda düşük benzeri kanama ve kasık ağrısı oluşabilir, rahim içinde enfeksiyon gelişme riski artar. Kürtaj işleminin ultrason altında yapılması ile parça kalması ve rahim delinmesi gibi risklerin çok daha düşük görülmesini ve yaşanabilecek komplikasyonların erken fark edilmesini sağlayacaktır.
enfeksiyon
Kürtaj işlemine bağlı gelişen enfeksiyonlar işlemden yaklaşık bir hafta sonra gelişmektedir. Özellikle işlem sonrası düzenli antibiyotik kullanmayan, doku iyileşmesi tamamlanmadan cinsel ilişkiye giren hastalarda enfeksiyon riski daha yüksektir. Gelişen enfeksiyonlar rahim ve tüplerin yapışarak tıkanmasına, bunun sonucunda da ilerleyen yıllarda gebeliğin oluşmasında sıkıntılara neden olabilmektedir.
rahim içi yapışıklıklar
Kürtaj sırasında rahim içi zarının fazla travmatize edilmesi rahim içinde yapışıklıklara neden olabilmektedir. Bu yapışıklıklar işlem sonrasında adet kanamasının düzensizleşmesine, rahim içinde kan birikmesine, düşüklere ve kısırlığa neden olabilmektedir. Rahim içi yapışıklıkları oluşması durumunda rahimin yeniden eski anatomisinin kazanması için histeroskopik cerrahi gerekebilir.
DİKKAT !!!
Özellikle 10. haftayı aşan gebelikler yasal sınırı geçtiği için, güvenilir sağlık kuruluşlarında değil, merdiven altı muayenehanelerde sonlandırılmaktadır. Anestezi donanımı ve uzmanları olmadan, yeterli ekipman sağlanmadan yapılan bu kürtaj işlemlerinde komplikasyon riski çok daha yüksektir. Bu nedenle yasa dışı müdahalelerden kaçınmalısınız…

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu

Etiketler
Kürtaj sonrası gebelik
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube