Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj işlemi genel ya da lokal anestezi altında uygulanabilir. Lokal anestezi rahime giden sinirlerin uyuşturulması ile yapılmaktadır. Ancak özellikle hiç doğum yapmamış kadınlarda lokal anestezi ile yapılan kürtajlarda ağrı hissedilebilir. Ağrıyı tolere edemeyeceği düşünülen hastalarda çoğunlukla hafif dozda, yüzeyel genel anestezi tercih edilmektedir.
Ultrason değerlendirmesi kürtaj öncesi çok önemlidir. Ultrasonda gebelik kesesinin yerleşimi, büyüklüğü tespit edilmelidir. Ayrıca işleme başlamadan rahim açısının ultrason ile belirlenmesi yaşanabilecek komplikasyonları en aza indirecektir.
Hasta hazırlanarak ameliyathane masasına alındıktan sonra eğer genel anestezi uygulanacak ise, anestezi uzmanı ile damardan verilen ilaçlar ile hastanın uyuması sağlanır. Hastaya pozisyon uyuduktan sonra verilerek rahatsız olması engellenebilir. Ardından vajina ve rahim ağzı antiseptik ilaçlarla temizlenir. Bu aşamada ultrason ile rahim görüntülenerek kullanılan cihazların istenilen ölçüde ilerletildiği kontrol edilmelidir. Rahim ağzı cerrahi enstrumanların geçişine izin vermeyecek kadar dar ise, Hegar Buji adı verilen özel aletler ile genişletilir. Genişleyen rahim ağzından “kola pipetlerine” benzeyen özel kanüller geçirilerek vakuma bağlanır. Vakumun yarattığı negatif basınçla gebelik kesesi rahim içi zarına hasar vermeden dışarıya alınır. Günümüzde metal enstrumanlar ile rahim içi zarına travmatik kazıma işlemi yapılmamaktadır.
Vakum ile rahim için temizlendiğinde tüm aletler çıkarılarak vajina tekrar antiseptik ilaçlarla temizlenir. Kanama olmadığı kontrol edilerek kürtaj işlemi sonlandırılır. Tüm işlem sırasında eş zamanlı olarak ultrason ile değerlendirmenin yapılması, gereksiz kazımalardan kaçınılarak daha az travma oluşmasını sağlamakta, riskleri azaltmaktadır.
Kürtaj işlemi sonrası takip…
Kürtaj işlemi yaklaşık 20 dakikada tamamlanabilmektedir. Ardından hastalar yataklarında 1-2 saat dinlendirildikten sonra taburcu edilebilmektedir. Hastalarımız taburcu olduklarında kürtaj işleminin uygulandığına dair hiçbir belirti olmadan sosyal hayatlarına geri dönebilmektedirler. İşlem sonrası kanama ve ağrı şikayeti adet döneminden daha az miktarda olmalıdır. Taburcu edilirken hastalara, enfeksiyon gelişmesinin önlenmesi açısından, antibiyotik ve ağrı giderici ilaçlar verilmelidir. Yaklaşık bir hafta sonrası için hastaya kontrol randevusu verilerek iyileşmenin tamamlandığı görülmelidir. Basit sayılabilecek bir cerrahi prosedür olmasına rağmen gebelik sonlandırma işlemi hastaların güvenliği açısından, muayenehane veya polikliniklerde değil, yeterli ekipmanı ve ameliyathanesi olan sağlık kurumlarında yapılmalıdır.
 
 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu

Etiketler
Kürtaj ne zaman yapılmalıdır
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube