Kulak estetiği (otoplasti)

Kulak estetiği  (otoplasti)

Kepçe kulak patolojisi kulak kepçesinin antiheliks kısmının yetersiz gelişiminden kaynaklanan bir durumdur. Bu durum özellikle okul çağı çocukluk döneminde önemli psikolojik sorunlara neden olabilir. Tedavisi ameliyattır ve başarı oranları %100’e yakındır. Ameliyatı okul öncesi dönemde yapılırsa çocukların okul döneminde psikolojik sorunlar yaşaması önlenmiş olur.

Kepçe kulak ne tip psikolojik sorunlara neden olur?
Kepçe kulak doğumsal bir patolojidir. Okul öncesi dönemde pek sorun teşkil etmez. Özellikle erkek çocuklarda okul döneminde sıkıntılı durumlara yol açabilir. Çocuklar konuşmalarının karşı tarafta ne şekilde etki yapacağını pek düşünemedikleri için kontrolsüz konuşurlar. Kepçe kulak diye arkadaşları ile alay ederler. Bu da çocukların psikolojilerini bozar ve onları okula karşı isteksiz hale getirir. Okul başarıları düşebilir. Bunun yanında çocuklar arkadaşları ile oyun oynamamaya başlarlar ve yalnızlığı tercih ederler. Böylece psikolojileri daha da bozulur.

Kepçe kulak patolojisinin tedavisi nasıl yapılır?
Kepçe kulak patolojisinin tedavisi ameliyattır. Ameliyat dışı bir tedavi seçeneği yoktur. Ancak yeni doğan çocuklarda kafa bandajları takılarak aşırı kepçe kulak oluşması engellenmeye çalışılır. Bu uygulama kısmen etkili olabilse de patolojiyi tamamen düzeltemez.

Kepçe kulak ameliyatı nasıl anestezi ile yapılır?
Kepçe kulak ameliyatı hem lokal ve hem de genel anestezi ile yapılabilir. Hasta erişkinse lokal anestezi ile ameliyat rahatlıkla yapılabilir. Ancak tercihi hastaya bırakmalıyız. Eğer hasta çocuk ise o zaman ameliyat genel anestezi altında yapılmalıdır.

Kepçe kulak ameliyatında yaş sınırı nedir?
Kepçe kulak ameliyatında yaş sınırı 4 ve üzeridir. Yani okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır. Okul öncesi dönemde yapılamayan olgular ne zaman tanı konulursa o zaman yapılmalıdır. İleri yaşlarda ise ameliyat hasta tarafından pek tercih edilmez.

Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır
Ameliyatın çeşitli teknikleri vardır. Hemen hepsinde kulak arkasından küçük bir kesi ile girilerek ameliyat gerçekleştirilir. Bazı olgularda kulak arkası derisinden fazlalık varsa bir kısım çıkartılabilir. Genellikle kulak kıkırdak yapıdan parça çıkarmaksızın doğumsal yetersiz olan antiheliks kıvrımı kalıcı sütür ile oluşturularak ameliyata son verilir.
Bazı kepçe kulak olgularında ise kulak arkasından hiç kesi yapmaksızın özel bir alet ile oluşturulan tünel içinden ameliyat gerçekleştirilebilir. Ancak hangi teknik kullanılırsa kullanılsın bunların birbirine çok fazla üstünlükleri yoktur.
Ameliyat eğer bir sorun olmazsa yaklaşık yarım saatte bitirilir. Genellikle patoloji çift taraflı olduğu için her iki kulak birlikte yapılır. Ancak patoloji tek taraflı ise bu sefer tek taraf yapılır. Kepçe kulak dışında başka patolojiler varsa onlarda aynı anda yapılabilir.

Kepçe kulak ameliyatı sonrası nasıl geçer. Ağrı olur mu?
Ameliyat sonrası çok sorunlu değildir ve genellikle ağrı olmaz. Eğer ameliyat sonrası ağrı varsa mutlaka kanama var demektir ve ameliyat sahasına bakılması gerekir.
Ameliyat sonrası kulaklara 7-10 gün süre ile devamlı sargı sarılmaktadır. Bunun amacı kulakta kanama veya hematom oluşumunu engellemektir. 10 günden sonra ise 3 hafta süre ile sadece geceleri kulak sargısı ya da bandajı kullanılır.
Ayrıca ameliyat sonrası bir hafta süre ile oluşabilecek enfeksiyonu önlemek için antibiyotik ve antienflamatuar ilaçlar verilmektedir.

Kepçe kulak ameliyatlarında başarı oranları nasıldır?
Bu ameliyatlarda başarı oranları yüksektir. Eğer tecrübeli ellerde yapılırsa başarı oranı %100’e yakındır. Her ameliyatta olduğu gibi burada da küçük komplikasyonlar olabilir. Ancak çok ciddi ve komplikasyonlar pek görülmez.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Orhan Gedikli

Prof. Dr. Orhan GEDİKLİ, 10 Aralık 1955 yılında Trabzon'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1973 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1988 yılında Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitiminin ardından Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu, Acıbadem Bakırköy Hastanesi, Medicalpark Hospital ve Bakü Klinika Özel Hastanesi gibi pek çok kurumda görev yapmış olan Prof. Dr. Orhan GEDİKLİ, mesleki çalışmalarına 1998 yılından beri Fatih'te bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Türk Tabipler Birliği, Türk K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Türk Kulak Burun Boğaz Vakfı, Türk Rinoloji Derneği, Rinolojik Alerji Der ...

Etiketler
Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır
Prof. Dr. Orhan Gedikli
Prof. Dr. Orhan Gedikli
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube