Kordon kanı saklanması (kök hücre)

Kordon kanı saklanması (kök hücre)

İlk çıktığı dönemlerde (1990'lı yıllar), "biyolojik kasko" gibi lanse edilen ve bir çok ailenin katılımının sağlandığı kordon kanı saklanması, aslında her aile için uygun bir prosedür değildir.

Kordon kanındaki kök hücreler, ailesinde kök hücre nakli ile tedavi edilebilecek bir hastalığı olanlar için önemli bir tedavi kaynağıdır ancak bunun dışında bir işlevi olması çok tartışmalıdır.

"Kordon kanından elde edilen kök hücrelerinin doku uyumu, diğer dokuların uyumundan daha fazladır ve reddedilme riski daha azdır."

Ancak aynı bireyde ortaya çıkan bir hastalığın tedavisi için uygun yaklaşım değildir. Çünkü o bireyde hastalık sebebi olan tüm faktörler kordon kanındaki kök hücrelerde de bulunabilmektedir.

"Kordon kanı kök hücreleri, ailede hasta olan diğer bireyler için bir umut kaynağıdır."

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Uzay Yıldırım

Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1969 yılında Sivas’ta doğmuştur. Tıp eğitimini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1998-1999 yılları arasında Tatvan'da vatani görevini yerine getirmiştir. Hemen ardından o dönemki adıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmaya başlamış, 3 yıla yakın süre boyunca burada görev yapmıştır. 2002-2012 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2015 yılları arasında Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve sonrasında kısa bir dönem Memorial Ankara Hastanesinde uzman doktor olarak çalışmıştır.  ...

Etiketler
Kordon kanı
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube