Kolposkopi nedir? nasıl yapılır?

Kolposkopi nedir? nasıl yapılır?

Kolposkopi işlemi smear testi sonucu anormal çıkan kadınlarda rahim ağzının daha iyi değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonucu gerekli görülen alanlardan biopsi alınarak rahim ağzındaki hücre değişikliklerinin kesin tanı konulmasını sağlar.

KOLPOSKOPİ işlemi için Kolposkop denilen bir cihaz kullanılır. Kolposkop, rahim ağzındaki olası bazı hücresel değişiklikleri ve  kanser şüphesi riskini araştırmayı sağlayan ışıklı, büyüteç ya da bir çeşit dürbüne benzeyen bir alettir.  Kolposkop, rahim ağzında olabilecek, normal jinekolojik muayene sırasında çıplak gözle net olarak görülmeyen tüm anormalliklerin, çok daha büyük,  net,  anlaşılır ve detaylı şekilde incelenmesine olanak tanır. 

Rahim ağzı kanseri oluşmadan önce hücresel anormallikler olur. Bunlara displazi denir. Sonrasında displazi şiddetlenerek hafif anormallikler, ağır anormalliklere, sonrasında da kansere dönüşür. Anormal hücre oluşumu genellikle 25-35 yaşları arasında başlar. Bu hücreler prekanseröz (öncül kanser hücresi) olarak değerlendirilir. Zamanla bu hücreler kanser hücrelerine dönüşerek rahim ağzının dış kısmında sınırları belli bir kanser oluşturur. Bu durum tedavi edilmediğinde rahim ağzının diğer katlarına ve diğer organlara yayılır. Erken dönemde teşhis edilebilen vakaların % 95’inden fazlası iyileşebildiğinden erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Kolposkopi, kanser öncüsü lezyonların erken teşhis ve tedavisini sağlar. 

Kolposkopi nasıl yapılır?

Kolposkopi, kolposkop dediğimiz cihaz kullanılarak, göz ile yapılan bir muayene şeklidir. Kolposkopi esnasında belirgin ağrı olmaz, bu nedenle anestezi uygulanmasına genelde gerek kalmaz. 

Kolposkopi işlemi yapılacak olan hasta önce muayene olur gibi jinekolojik masaya yatar. Spekulum olarak isimlendirilen ve normal jinekolojik muayene esnasında kullanılan plastik alet vajina içine yerleştirilerek rahim ağzınızın daha rahat görülmesi sağlanır. Sonrasında vajina içi serum fizyolojik ile iyi, kaliteli bir görüntüyü engelleyebilecek vajinal artıklarından ve salgılarından temizlenir .

Kolposkopla tüm rahim ağzı ve vagina incelenir. özel boyalar ve ilaçlar kullanılarak şüpheli alanlar daha net görüntülenir. Sonrasında şüpheli alanlardan ve gerekli görülen yerlerden kolposkopik biyopsi yapılır. Serviks yani rahim ağzından biopsi alınırken, özel bir alet yardımı ile toplu iğne başı kadar küçük bir doku örneği alınır. Alınacak biopsinin sayısı kolposkopik bulgulara bağlıdır. Biopsi alınması sırasında rahim kasılması olabileceğinden adet sancısına benzer hafif bir kramp olabilir. 

Kolposkopi ve biopsi temelde son derece basit ve güvenli bir işlemdir. Bununla birlikte biopsi sırasında hafif kramplar ve işlemi takiben birkaç gün süreyle hafif kanama olabilir Yine çok nadir olarak işlem sonrası enfeksiyon gelişebilir.

Kolposkopi yaptıranların kolposkopi sonrası cinsel ilişkiye 2 hafta ara vermeleri önerilir. Kolposkopi sonuçları çok kısa süre içerisinde belli olur ve yapılacak tedavi çıkacak sonuca göre şekillendirilir.

Bu makale 4 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç.Dr. Nermin KÖŞÜŞ, 1 Nisan 1973 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Türkiye'nin çeşitli illerinde tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Mecburi hizmet yükümlülüğünü Tokat Reşadiye Devlet Hastanesi’nde yerine getirmiş olan Doç. Dr. Nermin KÖŞÜŞ, hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile ameliyathanesinin kurulmasında aktif görev almıştır. Mecburi hizmeti sonrasında Malatya ve Şanlıurfa’da pek çok hastanede görev yapmıştır. Aynı süre zarfında laparoskopi ve histeroskopi (kapalı ameliyat) yurtdışı sertifikasyon programını tamamlamıştır. 2011 yılında Ya ...

Etiketler
Kolposkopi nedir
Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube