Kızlık zarı muayenesi

Kızlık zarı  muayenesi

Kızlık zarı nerededir?
Kızlık zarı anatomik olarak vajinal girişte yer alan yaklaşık 2 cm derinde, 2-2.5 mm inceliğinde elastiki bir zardır. İçinde ince damarlardan zengin olduğu için ilk ilişki ile birlikte genelde hafif bir kanama izlenmektedir.
 

Kızlık zarının fizyolojik olarak işlevi halen tam olarak bilinmemekle birlikte pek çok toplumda namus ve bekaretin bir simgesi haline gelmiştir.
 

Kızlık zarının görevi nedir?
Çoğunlukla kabul edilen düşünceye göre kızlık zarının fonksiyonel olarak bir işlevi bulunmamaktadır. Ancak bazı bilim adamlarına göre kızlık zarının (hymen) iki tür fonksiyonu bulunmaktadır.

Bunlardan birisi özellikle bebeklik döneminden 11-12 yaşlarına kadar olan süre içinde vajina içine mikropların girmesinin engellenmesidir. Literatürde hymen (himen) olarak geçmektedir. Kızlık zarı, halk arasında ise bekaret zarı, kızlık halkası, kızlık perdesi gibi isimlerle anılmaktadır.
Hymenoplasti (himenoplasti):  Bakire olmayan birisinin kızlık zarının onarılması veya ilk cinsel ilişkisinde kan gelmesi amacıyla vajinasına yapılan basit bir cerrahi operasyonun adıdır.

Kızlık zarı muayenesi:  Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılr? Kızlık zarı testi, kızlık testi, Hymen (hymen) muayenesi, bekaret testi, bekaret denetimi, bakirelik testi, bakirelik incelemesi gibi değişik isimlerle anılan ve herhangi bir olay sonrasında kızlık zarının bozulup bozulamadığını ortaya koymak için yapılan özel jinekolojik muayenenin adıdır.

Aşağıda kızlık zarı muayenesi ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Bekaretin bozulması: Bekaret nasıl bozulur?

Bir akut travma (düşme, çarpma gibi), masturbasyon sırasında vajinaya parmak veya bir cisim sokma ya da cinsel deneyim sonucunda penisin vajinaya girişi ile birlikte kızlık zarının yırtılması ile anatomik bütünlüğünün bozulması durumudur.
Bu durum kendini bir miktar kanama ve hafif acı ile gösterebilir. Tıbbi literatürde “hymen perforasyonu” olarak geçen bu durum halk arasında kızlığın bozulması, kızlık zarının yırtılması, kadın olma, kızlığın gitmesi gibi terimlerle anılır.

İntakt hymen: Kızlık zarının bozulmadığını ve kişinin bakire olduğu ifade eden tıbbi terimdir.

Perforasyon:  Yırtık (Kastedilen kızlık zarındaki yırtıklardır)

Çentik:  Doğuştan gelen veya sonradan kazanılan bir takım hasarlar sonucunda tam olarak kızlık zarının tabanına kadar inmeyen yırtıklara verilen addır. Çentik olsa bile bu durumdaki kişi anatomik olarak bakiredir.

Perfore hymen: Kızlığın bozulduğu ve kişinin bu haliyle anatomik olarak ""bakire olmadığını"" ifade eden tıbbi terimdir.

Hymen yeni perfore: Kızlık zarının birkaç gün öncesinde (7 gün içinde) yırtıldığını ifade eden terimdir.

Hymen eski perfore: Kızlık zarındaki perforasyonun (yırtığın) 7 günden önce olduğunu ifade eder. Bu durumda yırtığın ne zaman olduğunu kesin olarak saptamak mümkün değildir.
Bekaret neden önemlidir?

Bekaret önemlidir; çünkü bakirelik veya halk arasındaki tabiri ile “el değmemişlik” kadınlarda saflığın, temizliğin ve namusun sembolüdür.

Bu nedenle ülkemizde ve özellikle bazı İslam ülkeleri ile birlikte töreselciliğin yaygın olarak yaşandığı bir takım ülkelerde halen önemini korumaya devam etmektedir.


Bu ülkeler arasında ülkemiz ile birlikte Mısır, İran, Çin ve Akdeniz ülkeleri sayılabilir (Pekin Deklerasyonu, 1996). Batılı ülkelerde; özellikle Almanya ve İngiltere’de ise bekaretin ve kızlık zarı korumacılığının bir öneminin olmadığı ifade edilmektedir.  


Kızlık zarı muayenesi ne amaçla yapılır?
Arkadaşımla ilişkiye girdim, tam bir şey anlamadım, bir şey olup olmadığı konusunda kesin bilgi almak istiyorum.
İlk gece (gerdek gecesi) sonrasında kanama gelmedi, durumu merak ediyoruz. (Maalesef ülkemizde halen ilk gecede “çarşaf gösterme adeti” yaygın olarak uygulanmaya devam etmektedir.)

Masturbasyon yaparken hafif kanamam oldu, acaba kızlık zarıma zarar vermiş olabilir miyim?
- Küçükken, yıllar önce bir taciz yaşadım, hala içimdeki tereddütü aşamadım, artık emin olmak istiyorum.
- Sandalyeden (veya yüksek bir yerden) düşerek apış aramı çarptım, hafif kanamam oldu, kontrol olmak istiyorum.
- Kız arkadaşımla (veya eşimle) ilk cinsel deneyimimizi yaşadık ama hiç kanaması olmadı, merak ettik, kontrol olup bilgi sahibi olmak istiyoruz..
- (Küçük bebek için) Çocuk uzmanımız kızımızın kızlık zarının kapalı olabileceğinden şüphelenip bir jinekoloğun görmesini istedi. (Ebeveynler)
 -  Adli vakalarda açılan davalar (Kişinin zorla veya istemli bir şekilde ilişkiye girip girmediğinin anlaşılması amacıyla) 
-   Vajinismus ve ağrılı cinsel birleşme (disparoni) durumlarında anatomik-patolojik bir durumun olup olmadığını görmek maksatlarıyla kızlık zarı muayeneleri yapılabilmektedir.


Kızlık zarı muayenesi (bekaret kontrolü) nasıl uygulanır?
Kızlık zarı muayenesi jinekolojik muayene masasına yatan hastanın dış dudak (büyük dudak) adı verilen kısımlarının yana çekilmesi sonucunda içerideki kızlık zarının gözlenmesine dayanan bir muayene şeklidir.

Tamamen ağrısız olan ve birkaç saniye süren bu muayene şeklinde; kişinin rahat olması, muayene sırasında derin nefes alıp vererek kendisini gevşetmesi işlemi son derece kolaylaştıracaktır. (Üstteki resim)

 
Kızlık zarının durumu her zaman kolaylıkla anlaşılabilir mi?
Evet. Tecrübeli bir jinekolog tarafından kızlık zarının durumunun anlaşılması yalnızca birkaç saniye sürmektedir.

Ancak bazı durumlarda yırtığın tam olup olmadığını (tabana tam olarak inip inmediğini) kestirmek zor olabilir. Tabana inmeyen çentikler ilişki sırasında hasarlara bağlı olabileceği gibi doğuştan da olabilmektedir. Bazen bu tür durumlarda ikinci bir jinekoloğun görüşlerine de başvurulabilir.


 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

. Kozmetik Jinekolog . Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist Fellow (FECSM) . Uluslararası Genital Estetik Cerrahi ve Seksoloji Derneği’nin (ISAGSS) Kurucusu ve Başkanı . Kadın Genital Estetik ve Fonksiyonel Cerrahisi Kitabının Yazarı 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını aldı. 2014 yılında, Avrupa Cinsel Tıp Derneği (ESSM) ve Avrupa Seksoloji Federasyonu (EFS) tarafından düzenlenen 'board' sınavını geçerek 'Fellow Cinsel Terapist’ (FECSM) unvanına sahip ülkemizin ilk jinekologlardan oldu. 2015 yılında ülkemizde vajinismus konusunda bir ilk olan HERA- Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği'ni kurdu. Genital bölge estetik operasyonları üzerine önemli otörlerden eğitimler aldı. A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Kızlık zarı muayenesi
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube