Kış aylarında sağlıklı beslenme

Kış aylarında sağlıklı beslenme

Soğuk kış günlerinde kremalı ​​çorbalar veya sıcak kekler kesinlikle çekici olabilir. Ama dışarıdaki kasvetli hava sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı pencereden aşağı atmak için bahane değildir.

Kış mevsimi  beraberinde getirdiği depresyonla fazla yemeye ve kilo alımına teşvik edebilir.  Halbuki bu dönemde yazın rahatlığı, boşvermişliği bitmiştir ve herkesin hayatına bir düzen gelir. Bu düzen kilo kontrol sürecini kolaylaştırır. Ayrıca mevsim geçişlerinde bireylerin metabolizma hızının değişmesi ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla hastalanma riski artar. Sağlıklı beslenmeye özen göstererek bağışıklık sisteminizi güçlendirip, bu kışı turp gibi geçirebilirsiniz.

İşte bu kışı sağlıklı, dinamik geçirmeniz ve hedeflediğiniz kiloya adım adım ulaşmanızı sağlayacak 7 öneri

1)Yüksek Kaliteli Karbonhidratları Tüketmek

Açlığınızı kulak verin!  Duygusal açlık mı yoksa fiziksel açlık mı? Güneşli saatlerin az olması nedeniyle  kışın serotonin  ( "kendini iyi hisset" diyen beyin kimyasalı) azalmaya başlar. Vücudunuz daha fazla serotonin salgılamak adına karbonhidrat yüklü gıdalar için neredeyse çığlık atar. Serotonin artırmak için karbonhidrat seçerken dikkatli olun! Besleyici, tam tahılları, sebze, meyve, kurubaklagiller gibi yüksek kaliteli karbonhidratları seçin.

2)Kış Mevsimi Meyvelerini Sevin

Tamam, kabul!! Kış meyveleri yaz meyveleri gibi heyecan verici ve renkli olmayabilir, ama sağlıklı olmak için vitamin-mineral deposu olan mevsim meyvelerine yer vermelisiniz.  Özellikle kivi, portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi C vitamininden zengin gıdalar sizi hastalıktan korumaya yardımcıdır.

3)D Vitamini Seviyenize Baktırın

Yapılan son araştırmalarda bağışıklık sisteminin en önemli destekçilerinden biri olarak gösterilen D vitamini, özellikle güneşin yüzünü göstermez olduğu kış aylarında daha da önemli bir hale geldi. Çeşitli çalışmalar 1000 IU D vitamini oral alımı %50'ye kadar kolon, meme ve yumurtalık kanseri riskini azalttığını göstermiştir. D vitamini, güçlendirilmiş süt ürünleri, yağlı balıklar, ve yumurta sarısında bulunur. Ama tek başına gıda yoluyla önerilen seviyeye ulaşmak oldukça zordur, takviye gerekebilir. Fakat D vitamini takviyesine başlamadan önce mutlaka kan tahlillerinizi yaptırın.

4)Griple Savaşta Probiyotikler Yanınızda

Yoğurt severler sizi buraya alalımJ Güçlü bir bağışıklık sistemi için en önemli şey bağırsakları desteklemek ve güçlendirmektir. Yeterli miktarda tüketildiğinde insan sağlığına faydalı mikroorganizmalara probiyotik denir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, bazı vitaminlerin sentezini yapmak (K vitamini,B12, Biyotin, Niasin gibi), bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak, toksinlerin kana geçişini engellemek, iltihabi hastalıkların oluşumunu engellemek, kanser gelişimini önlemek, ishal ve kabızlığı düzeltmek gibi birçok faydaları vardır. Yani yoğurt yemeye, kefir içmeye devam!

5) Ne kadar su içiyorsunuz?

Havaların soğuması ile birlikte, vücutta terleme ile dışarı atılan su miktarında azalma olması, kişilerde daha az suya ihtiyaç olduğu düşüncesini doğurabiliyor. Oysa tam aksine, vücudumuzun soğuk havalarda, gribal enfeksiyonlar ve zararlı virüslerden korunabilmesi için en temel ihtiyaçlarından biri de sudur. Terlemeseniz bile su kaybediyorsunuz.  Vücudumuzdan her gün deri yoluyla yaklaşık  500 ml, akciğerlerden solunumla  300 ml, böbreklerden ve idrarla 1500 ml, bağırsaklardan dışkı ile 200 ml kaybederiz, yani sıvı kaybettiğimizi anlamamız için terlememizi görmemiz şart değil. Günde 2-2,5 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Suyun antioksidan içeriğini artırmak için özellikle gribe karşı koruyucu olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için içine limon, zencefil ve taze nane ekleyebilirsin. Böylece suyun tadını sevmeyenler de tüketimi kolaylaştırabilirler.

6)Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek için ÇİNKO

Birçok besinde fazlasıyla bulunan çinko bağışıklık sisteminde anahtar rol oynar, 200 civarında enzim ve birçok hormonun üretiminde rol alır. Kırmızı et ve kümes hayvanlarının etlerinde, balık ve kabuklu deniz canlılarında, yumurta, süt ve süt ürünlerinde  tam tahıllarda ve ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlarda iyi miktarlarda çinko bulunur.  Günlük beslenmenizde mutlaka bu besinlere yer vermelisiniz. Çinkonun bağırsaklardan emilimini arttırmak için C vitamini içeren besinlerde beraber tüketmenizde fayda var.

7) Egzersiz, egzersiz, egzersiz

‘Nasıl olsa kış geldi yaza yaklaşırken tekrar spora başlarım’ demek yok! Her mevsim ve her sezon bedenimize iyi bakmak zorundayız. Sağlıklı kalmak için vücut, kış aylarında daha fazla egzersize ihtiyaç duyar. Ayrıca yapılan çalışmalar egzersiz yapan bireylerin; üst solunum yolu enfeksiyonları, strese bağlı bağışıklığı baskılayıcıların azaldığını gösteriyor. Kışın yağlanan insan vücudu, düzenli ve bilinçli egzersizle hem sağlığına hem de estetik görünüme kavuşur.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serra Uçtum

Dyt. Serra UÇTUM, 2 Ekim 1992 tarihinde İskenderun’da doğmuştur. 2010 yılında Özel Çamlıca Bilfen Anadolu Lisesi’nde mezun olarak lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. 2011-2015 yılları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Beslenme ve Diyetetik lisans eğitimini tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 5-6 Mayıs 2015 tarihinde “Çölyak Hastaları İçin Glutensiz Tarif Geliştirme” konulu mezuniyet projesi ile İstanbul Medipol Üniversitesi 4. Öğrenci Bilim Şenliği Sergi Sunumu Birincisi olmuştur. Lisans mezuniyetini takiben 2015 yılında Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisans eğitimine başlamış ve eğitimine hala devam etmektedir. Üniversite eğitimi boyunca, Ataşehir Memorial Hastanesi (Elektif), Medipol Koşuyolu Hastanesi (Klinik Beslenme Erişkin), M ...

Etiketler
Egzersiz
Dyt. Serra Uçtum
Dyt. Serra Uçtum
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube