Kırık kaynama gecikmesi, kaynamamaları ve ultrason tedavisi

Kırık kaynama gecikmesi, kaynamamaları ve ultrason tedavisi

Vücudun bazı bölge kırıkları kaynama zorluğu, gecikmesi ve kaynamamayla sonuçlanabilir. Bu gibi durumlarda hastanın ortopedik cerrahı ile sürekli iletişim halinde olması gereklidir.

Kaynamayan kırıklarda hastaya ait metabolik (kan hormon, enzim, mineral, vitamin, kemik zayıflaması) eksiklikleri araştırılmalıdır. Metabolik sorunların çözülmesi hastaya bağlı kırık kaynamasında rol oynar.

Kırık bölgesi ve yeri kaynama gecikmesi ve kaynamama açısından çok önemlidir. Bazı bölge kırıkları örneğin; el bileği skafoid, humerus, tibia orta bölümü vb. kaynama gecikmesi ve kaynamama gösterebilirler. Bu konuda hastanın ortopedik cerrahı tarafından bilgilendirilmesi gerekir.

Kırığın kaynamasında en önemli rollerden birisi kırık çevresindeki yumuşak doku örtüsünün ve kırık bölgesinin beslenmesini sağlayan kan damarlarının hasar görmesidir. Kan damarlarınca iyi beslenmeyen kırık bölgeleri zor iyileşme gösterir. Bu nedenle özellikle açık yaralanmalarda kırığı çevreleyen yumuşak doku örtüsünün sağlanması önemlidir.

Kırığın kaynamasında kemiğin tespit biçimi kırık bölgesine göre farklılık gösterebilir. Kırık alçı, atel, askı, sargı, bandaj, plastikten yapılmış kılıflarla (splint, brace vb.) ameliyat dışı yöntemlerle tespit edilebilir. Bu tespitler dıştan tespitler olduğu için kırığı sıklıkla elastik şekilde tespit ederler. Dıştan tespitler iyi uygulandığında ve takip edildiğinde bazı bölge kırıklarında çok iyi kaynama sonuçları elde edilebilir. Bazen tespitler kırık bölgesinin hareketlerini engellemeyebilirler. Dıştan tespit yöntemleriyle tespit edilmiş tüm kırıklar radyolojik incelemelerle sık aralarla takip edilmelidirler. Bir kırık tespiti dıştan tespit örneğin alçı ile başlayıp radyolojik incelemeler ışığında kırık pozisyonunun değişmesi veya kaynamanın gecikmesi sonucunda ameliyatlı bir tespit yöntemine dönüşebilir. Tüm dıştan tespitlerde hasta baştan bu konuda bilgilendirilmelidir.

Ameliyatlı kırık tespit yöntemleri çivi, plak, vida, tel gibi materyallerle yapılır. Ameliyatlı tespitler kırığın yeri ve hasta özelliklerine göre tercih edilirler. Bu materyellerin sağlamlığı dayanıklılığı ve kalitesi önemlidir. Aynı zamanda bu materyaller iyi bir cerrahi teknikle uygulanmalıdır. Ancak her ameliyatla tespit edilen kırığın kaynama garantisi yoktur. Bu nedenle de kaynama gerçekleşmeyen kırıklarda bazen ameliyatlı tespitler değiştirilebilir, ameliyatlar yinelenebilir. 

Bazen gerek dıştan tespit gerekse ameliyatlı tedavilerin iyi uygulanmasına rağmen kırık kaynaması gecikebilir, gerçekleşmeyebilir. Günümüzde düşük yoğunlukluultrason dalgalarıyla alternatif bir tedavi verilebilir. Ultrason dalgalarının kemik iliğini uyararak kemik ve kıkırdak hücrelerinin üretilmesini sağladığı oluşan yeni hücrelerin büyüyerek ve olgunlaşarak kaynamayı desteklediği saptanmıştır.  Ultrason cihazları paket cihazlar olarak hastalara evlerinde bu uygulamayı yapmalarını sağlayabilmektedir.

Ultrason dalgalarıyla tedavi gibi bazı alternatif yöntemler bir ortopedik cerrahça önerilmeli, taze kırıklarda gereksiz kullanımı yapılmamalı ve bu tedaviler öncesinde gerçek ve iyi bir kırık tedavisi denenmiş olmalıdır.

ARAMA MOTORLARI İÇİN İNGİLİZCE TANIMI: ultrasound stimulation, delayed union, nonunion, fracture healing

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. A. Kadir Bacakoğlu

Etiketler
Kırık kaynamaması
Prof. Dr. A. Kadir Bacakoğlu
Prof. Dr. A. Kadir Bacakoğlu
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube