Kilo neden alamıyorum?

Kilo neden alamıyorum?

Kilo almakta kilo vermek kadar zor bir süreçtir. Kilo almaya üzerine çalışmadan önce mutlaka kilo almamanın sebeplerine bakılmalıdır.

En çok karşılaşılan kilo alamama sebepleri nelerdir?

Genetik olarak metabolizması hızlı çalışan grupta olabilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorununuz yoktur, sadece   harcadığınız enerji  aldığınızdan fazladır. Tek yapılması gereken kalorili besinleri arttırmaktır.

Sigara içiyorsanız bu durum besinlerin gerçek kokusunu ve tadını algılamanıza  mani olarak iştahını baskılar. Ayrıca sigara metabolizmanızı hızlandırdığı için aldığınız harcadığınızı karşılamıyordur. Yapılması gereken;sigarayı bırakmak.

Bağırsaklarınızda  parazit vardır ve  tükettiğiniz  besinleri sizinle paylaşır. Gaita (dışkı) testi ile bağırsaklarda parazit olup olmadığı test edilebilir. Bunun için bir gastroenterolog ile görüşmelisiniz.

Bir diğer sebep hormonal nedenlere bağlı olarak kilo alamama durumunuz vardır. Tiroit hormonları ve böbreküstü bezlerinin çalışma durumu bu soruna yol açabilir.

Yaşanılan bir stres, üzüntü, travma ile iştah kapanmıştır yada yeme ve mide problemi yaşaması sonucunda oluşabilmektedir. Sorun psikolojiktir bu durumlarda psikolog ile ortak çalışılarak beslenme düzenlenmelidir.

Kilo almama sebebi üzerinde fikir sahibi olduktan sonra kilo almaya çalışmadan önce en çok dikkat edilmesi gereken kişinin sağlıklı ve beden şeklini bozmadan kilo almasını sağlamaktır. Kilo almaya çalışırken en çok yapılan hataların başında kilo vermeye çalışanların tersini yaparak kilo almaya çalışmaktır.

Kilo alma,kilo vermenin tersi bir beslenme mi gerekir?

Tamamen ters işlemesi mümkün olmayan bir süreçtir.

Kilo almak isteyenlerin ve kilo vermek isteyenlerin metabolizmaları, beslenme şekilleri, yaşam tarzları başta olmak farklılıklar görülmektedir. Buna bağlı olarak gidişat ve yöntemler değişmektedir.

Kilo alma programlarında kişinin sağlıklı alışkanlıklar edinerek kilo alması amaçlanmakta ve kalıcı olması için yaşam tarzına uyarlanması gerekmektedir.

Vücut yapımız dışarıdan bakıldığında ayna da bizi mutlu edip etmemesini sağlamanın yanında sağlıklı olup olmadığımız hakkında bize bilgi verebiliyor. Kilonun boya göre oranı bize sayısal olarak sağlığımız ve bedenimiz açısında bir ön bilgi vermektedir. Bu hesaplamanın yanı sıra vücut analiz cihazındaki verilerin ışığında sağlık ve kilonuzun içeriği ile ilgili olarak değerlendiriyoruz.

Vücudumuzda belirli bir miktarda yağ olması gerekmektedir. Fazla yağa sahip olmak ne kadar kötü ise vücudumuzun sağlıklı görünmesi ve sağlıklı çalışabilmesi içinde belirli bir miktarda yağa ihtiyacı olduğu da mutlaka bilinmelidir.

Beynimizde sinir uyarılarının iletilmesinden tutunda, birçok hormonun yapısında yağ vardır. Belirli bir yağ kütlesinin altında olmak belki aynaya baktığınızda size kendinizi iyi hissettirebilir ancak beraberinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bundan dolayı kilo alma sürecinin sağlıklı ilerlemesi için mutlaka uzmandan destek alınmalıdır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Miray Türker Kaya

İlk ve Tek “PsikoFit” in kurucusudur. Diyetisyen Miray Türker Kaya, Mersinin Tarsus ilçesinde doğmuştur. Lise eğitimini 19 Mayıs Anadolu lisesinde almıştır. Çocukluktan beri kilo problemi yaşamıştır. Kilo problemi lise döneminde hızlı kilo artışıyla birlikte 92 kg a kadar çıkmış ve kendi çabalarıyla başarılı bir zayıflama süreci geçirerek ideal kilosuna ulaşmıştır. Miray Türker bu süreçten sonra kendisi gibi kilo problemi ve yeme bozukluğu olan insanlara yardım etmek için lisans eğitimi almaya karar vermiştir. İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek bir ortalama ile mezun olarak “Diyetisyen” ünvanını almıştır. Miray Türker, kendi yaşadıkları ve eğitimini birleştirerek; psikoloji ve beslenmenin bir bütün olduğu inancıyla PsikoFit i 2016 yılında kurmuştur. Merkezinde diyet uygulamalarını obezite, yeme ...

Etiketler
Kilo alma
Dyt. Miray Türker Kaya
Dyt. Miray Türker Kaya
Mersin - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube