Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır ?

Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır ?
Her kadının meme yapısının farklıdır; dolayısıyla ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmak en azından kişinin kendi meme dokusunu tanımasını sağlar. Bu şekilde, meme içinde en ufak değişikliği fark edip hemen doktora başvurma şansı olur. Kişinin kendi kendini muayene etmesi için en uygun zaman hemen adet sonrası dönemidir. Meme muayenesi bir kez ayakta bir kez de sırt üstü uzanarak yapılmalıdır. Ayakta yapılan meme muayenesinin duş altında yapılması el hassasiyetini arttırır. Kontrol edilen memenin olduğu tarafta kol baş üstüne kaldırılıp muayene o şekilde yapılmalıdır. Sırt üstü uzanarak yapılan muayenede, aynı taraf kol baş altına yerleştirilir. Diğer el ile muayene gerçekleştirilir.


Meme muayenesi yaparken el parmaklarının iç tarafı kullanılır. Muayene edilen memenin her tarafının gözden geçirilmesi için memeyi bir saat kadran gibi düşünürsek saat 12-3-6 ve yeniden 12 hizalarına doğru üç dairesel düzlemde yapılır. Birinci dairesel düzlem meme başının hemen dışından geçen en küçük çaplı daire, ikincisi onun hemen dışındaki orta düzlem ve en sonunda da memenin en dış kenarlarından geçen en geniş çaplı dairesel düzlem. Muayene sırasın ele gelen bir kitle, sertlik veya farklılık saptandığında, onun saat kaç hizasında ele geldiği ve hangi dairesel düzlemde – iç, orta, en dış- bulunduğu not edilmelidir.


Ayrıca kitlenin fark edildiği andaki yaklaşık büyüklüğü, kıvamı ve ağrılı olup olmadığı da akılda tutulursa daha sonraki doktor muayenesi için önemli bir ipucu verir. Hekime başvurana kadar geçen süre içinde kitlede bir değişiklik olup olmadığı da hekimin size soracağı sorular arasındadır. Elinize daha önce fark etmediğiniz bir sertlik veya kitle geldiğinde, en kısa zamanda hekime başvurmakta fayda vardır. Muayeneye giderken önceden çekilmiş film veya yapılan tetkikler varsa, onları da yanınıza almayı unutmayınız. Memesinde ele kitle gelmesi veya mamografide şüpheli bir alan bulunması, bir kadının yaşamındaki belki de en korkulu süreçtir: Çünkü hemen KANSER çağrıştırır. İstatistikler gösteriyor ki; her iki kadından biri yaşam süreci içinde bu olayı yaşamaktadır. Eğer başınıza gelirse unutmayın: memede bulunan kitlelerin veya mamografide görülen şüpheli alanın % 80'i selimdir; KANSER DEĞİLDİR. Meme sağlğı ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye www.memesaglik.com adresinden ulaşabilir, forum sayfasından soru sorabilir ve meme sağlığı kulübüne üye olabilirsiniz. Üyelere düzenli olarak gönderilen e-bülten ile meme sağlığı konusunda dünyadaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hamdi Koçer

Çapa

Etiketler
Adet sonrası
Op. Dr. Hamdi Koçer
Op. Dr. Hamdi Koçer
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube