Kaygı (anksiyete) bozuklukları ne demek?

Kaygı (anksiyete) bozuklukları ne demek?

Kaygı ortaya çıkış sebebi belli olmayan, korku, sıkıntı ve her an kötü bir şeyler olabilecek endişesi ile var olan bir bunaltı duygusudur. Kaygının düzeyi önemli olmakla birlikte kaygı, herkesin yaşayabileceği olağan bir tepkidir. Hatta kişiyi tehdit karşısında koruma ve bu tehdite karşı harekete geçirme işlevi görür. Hayatın içinde var olan topluluk önünde konuşma, sınav veya yeni iş kaygısı kişinin hayatının işlevselliğini bozmadığı sürece gereklidir. Kaygının azı bir yerlere getirir, kaygının çoğu bir yerlerden götürür.

KAYGI (ANKSİYETE) BOZUKLUKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yoğun kaygı yaşayan kişilerde genellikle düşünceler geleceğe yönelik olup, felaketleştirme önemli rol oynar. Bu kaygıyı yaşayan kişiler endişelerini bastırmakta zorluk yaşarlar. Kişinin yaşamış olduğu yoğun kaygı yaşam kalitesini düşürmekle birlikte günlük hayatının işlevselliğini olumsuz yönde etkiler. Huzursuzluk, gerginlik, her an bir şey olacakmış gibi hissetme, tedirginlik, endişe duygusu, sinirlilik kaygı bozukluklarının başlıca belirtileri arasında yer almaktadır.

KAYGI (ANKSİYETE) BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİ

Kaygı bozukluklarında sık olarak ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulanır. Psikoterapinin içeriği ise, kaygıyı ortaya çıkaran düşünce kalıplarını yeniden şekillendirip yerine yeni davranış alışkanlıklarının kazanılmasını sağlamaktır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Saynur İçyüz Ekşioğlu

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Uzm. Psk. Saynur İçyüz Ekşioğlu
Uzm. Psk. Saynur İçyüz Ekşioğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube