Katabolik besinler

Katabolik besinler

Bir besin düşünün…

Yediğiniz zaman kilo aldırmayan aksine kilo verdiren. Olur mu öyle şey diyip gülümsüyor musunuz yoksa??  O zaman can kulağıyla beni dinleyin / okuyun ;)

Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren katabolik besinler bu etkileriyle dikkat çekmektedir. Katabolik bir besinin sindirilmesi için harcanan enerji besinin içerdiği enerjiden daha fazladır. Böylece bu besinlerin tüketilmesiyle vücutta kalori açığı ortaya çıkar.

Kilo kaybındaki temel prensip de zaten bu değil midir? Basit bir matematik hesabı; alınandan fazlasını harcamak.. İşte bu hesap katabolik besinlerin içinde gizlidir.

Katabolik besinler de tüketimi ile harcanan enerji miktarına göre yüksek dereceli ve düşük dereceli olarak ayrılmaktadır. Yüksek dereceli katabolik besinlerin sindirimi için daha fazla enerji harcanmaktadır. Bu nedenle kilo kaybı programlarında yüksek dereceli katabolik besinlere yer verilmesi daha avantajlıdır.

Tabloyu incelediğinizde katabolik besinlerin günlük beslenmede rahatlıkla yer verilebilecek sebze ve meyveler olduğunu fark edersiniz. Ancak bu besinlerin doğru şekilde tüketimi de önemlidir. Çiğ tüketilebilen sebzeleri çiğ olarak tüketebilirsiniz, salatalarınızda yer verebilirsiniz, zeytinyağlı sebze yemekleri yapabilirsiniz. Az suda haşlayıp garnitür olarak veya yoğurtlu salata şeklinde tüketebilirsiniz. Meyveleri uygun porsiyonlarda ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Az yağlı süt ve yulaf ezmesine ekleyerek fresh bir kahvaltı alternatifi oluşturabilirsiniz.  Özellikle diyabet hastaları meyvelerin yanında protein kaynağı ( süt, yoğurt vb. ) tüketmeyi ihmal etmeyin ki daha iyi bir kan şekeri kontrolü sağlanabilsin. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Özge Aslan

Dyt Özge ASLAN, 1993 yılında Sivas'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı üniversite eğitimini 2015 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Henüz öğrenciyken birçok kurumda staj yaparak mesleki deneyim kazanmaya başlayan Dyt Özge ASLAN, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri ve Yüksek Öğretim Kurulu gibi birçok hastane servis ve polikliniklerinde çalışma fırsatı bulmuştur. Ayrıca üniversite eğitiminin yanı sıra Mikro Beden Dili, Diksiyon ve Güzel Konuşma, Etkili İletişim, Beslenme İlintili Hastalıklarda Metabolik ve Biyokimyasal Değişiklikler Kursu... gibi birçok seminer ve kurslara katılmış olup sertifika almaya hak kazanmıştır. Dyt Özge ASLAN, mesleki çalışmalarına 2015 yılından beri Yıldızeli Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda devam etmektedir. ...

Etiketler
Sağlıklı besinler
Dyt. Özge Aslan
Dyt. Özge Aslan
Sivas - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube